Home » Hovedtelefoner og højttalere » Plantronics var med på månen for 50 år siden
Plantronics var med på månen for 50 år siden

Plantronics var med på månen for 50 år siden

Share

Da de første mennesker landede på månen d. 20. juli 1969, var det et headset fra Plantronics, som Neil Armstrong brugte til at formidle sine berømte ord.

Lørdag d. 20. juli i år er det intet mindre end 50 år siden, at de første mennesker satte foden på månen. Uanset om man selv husker den dag, så er astronauten Neil Armstrongs ord “That’s one small step for man, one giant leap for mankind” genkendelige for de fleste. Den teknologi der blev udviklet i forbindelse med månelandingen har haft stor betydning for mange teknologiske områder, og rent faktisk er det headset, som Neil Armstrong brugte til sine berømte ord, en forløber for de Plantronics headset, der er i butikkerne i dag.

De rette forbindelser

Tilbage i starten af 60’erne voksede små headsets ikke på træerne, og derfor var NASA på udkig efter nyt kommunikationsudstyr – også for at undgå at radioforbindelsen blev afbrudt, som det skete, da Liberty Bell 7-kapslen landede i havet i 1961.

Se også:  Kan du kode eller drømmer du om det?

Hos Plantronics var grundlæggerne af virksomheden, Keith Larkin og Courtney Graham i gang med at udvikle et nyt let headset til luftfartselskaber. En af medarbejderne hos Plantronics kendte en anden medarbejder hos Cape Canaveral (nu kendt under navnet Kennedy Space Center), og efter at NASA havde fået en demonstration af Plantronics’ udvikling af letvægts-headset, blev samarbejdet startet. Projektet hed ‘SPENCOM’ (Space Environmental Communications).

NASA havde strenge krav til det nye headset, der skulle bruges til månelandingen:

– De skulle være lette: “10 gram er for meget”, som man siger i luftfartsbranchen. Hvis alt på et fly vejede 10 gram for meget, ville det aldrig kunne flyve.

– Redundans: Hvis noget gik i stykker, skulle der være en pålidelig backup. For det er svært at få en ekstra mekaniker eller et nyt headset fragtet til månen hvis uheldet er ude.

– Stærkere holdbarhed: For i rummet bliver alt udsat for anderledes tryk, radioaktivitet og ilt i andre forhold, end de optræder på Jorden.

Se også:  B&Os nye luksushørebøffer koster kassen

Mike Erbe, der er Director of Special Products hos Plantronics siger om projektet: ”Det var et lykketræf, at Spragens kendte en af de rette personer hos NASA. Det betød, at vi brugte teknologien på måder, som ingen andre gjorde dengang. Vi udviklede alt fra hjelm-headsets til en mikrofon til at sætte på astronauternes skjorteærmer, så der også var lydforbindelse, hvis de tog hjelmene af i rumskibet”.

Teknologien, der blev anvendt i projektet, findes i dag i Controller & Dispatch-headsettet Starset H31CD, og headset fra Plantronics bliver anvendt i kontrolrumsfaciliteterne for SpaceX og Blue Origin.

Plantronics har i dag fusioneret med virksomheden Polycom – og sammen går de under navnet ‘Poly’. Du finder stadig Plantronics-headsets på hylderne herhjemme inden for alt fra gaming til fitness og enterprise, men på sigt kommer der til at stå Poly på dem.

 

 


TAGS
Headset
hovedtelefoner
månelanding
plantronics
Poly

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S