Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Piriform Recuva

En stærk og gratis løsning.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Recuva er et forbløffende værktøj med kun en alvorlig brist: Det kan ikke gå tilbage i tiden og installere sig selv på pc’en, før katastrofen indtræder. Bortset fra det gør det alting rigtigt. Det er hurtigt, det er nemt at bruge, og det bedste af det hele er, at det er ganske gratis.

Ligesom med alle andre værktøjer får man en standardscanning og en meget langsommere, dyb scanning. Hvis du ved, hvad du vil gendanne, kan du pege Recuva i retning af individuelle filtyper og destinationer fra Papirkurven til tilknyttede enheder. Alt bliver præsenteret på en simpel liste, som man kan sortere og søge i. Filerne bliver markeret efter kvalitet: grøn for perfekt, gul for delvis overskrevet, men stadig anvendelig, og rød for irreparabel. Man kan måske alligevel redde noget fra dem, men forvent ikke, at Recuva kan udvirke mirakler.

Man kan vælge mange filer og gendanne dem samtidig, men man kan ikke direkte putte dem tilbage, hvor de kom fra, som om intet er sket. Men det kan man naturligvis gøre manuelt. Man kan også overskrive filer for at forhindre, at de bliver gendannet (i hvert fald ikke uden kriminaltekniske redskaber), men filnavnene kan stadig findes.

Den eneste ulempe knytter sig til søgning efter potentielt reparable filer. Det foregår via en søgeboks. Antallet af filer, som programmet gnaver sig igennem, mens man skriver, tyngede vores testmaskine (Core i7) i knæ. Ved en fuld søgning er det bedst at kopiere og indsætte søgninger i stedet for at skrive dem med et bogstav ad gangen.

Der er ingen god grund til ikke at bruge Recuva. Andre suiter har måske flere værktøjer, men der er intet, der kommer i nærheden af dets valuta for pengene, dets driftssikkerhed og dets evne til at hjælpe på ens humør.