Home » Erhverv » Norsk firma opbevarer dine data i al evighed
Norsk firma opbevarer dine data i al evighed

Norsk firma opbevarer dine data i al evighed

Share

Smid dine dyrebare filer i en forladt norsk mineskakt. Der kan de nemlig holde i 1000 år

På den norske ø Svalbard hen ved 1000 km fra Nordpolen har firmaet Piql Preservation Services etableret tjenesten World Arctic Archive i en gammel forladt, men solidt sikret kulmine. Her kan alle gemme vigtige informationer digitalt og derved sikre dem mod verdens undergang eller i hvert fald større katastrofer af menneskelig eller klimatisk art.

Men selv uden en dommedagstrussel over hovedet har det altid været en konstant udfordring at sikre uerstattelige data for eftertiden. For hvert år vokser datamængden, og uanset hvilket medie, du vælger, er holdbarheden begrænset. Derfor er det næsten en fast regel (og en nødvendig udgift) at skulle flytte alle vitale digitale oplysninger fra gamle medier over til nye i takt med at nye teknologier til datalagring dukker op. Det er tidskrævende, besværligt og dyrt. Men det er nødvendigt, og dataflytning hvert tredje til femte år er helt almindeligt. Men hver flytning indebærer risiko for tab af data, korruption eller endog manipulation. Professionelle webhoteller som f.eks. Boston Computing Network rapporterer, at 77 % af virksomhederne i USA, der langtidsopbevarer deres data på magnetbånd, har måttet konstatere backupfejl, når de er forsøgt hentet igen.

Se også:  Denne minirobot skal svømme ind i kroppen med medicin
Nabo til verdens mest kendte frøbank

Men nu kommer det norske firma altså og tilbyder en åben og kompatibel løsning OAIS (Open Archival Information System) til digital opbevaring.

Selv om firmaet Piql har til huse i Norge, og selv om dine data rent fysisk bliver opbevaret i en mineskakt i Svalbard, er det let for alle at benytte sig af Piqls lagringsteknologi. Du uploader blot dine data til en almindelig fildelingsplatform i skyen eller en bestemt server.

Derfra henter Piql så dine data, kontrollerer dem indgående for virus mv. og omsætter dem til visuelle symboler på en specialudviklet flerlaget fotografisk filmstrimmel kaldet piqlFilm. Piql sammenligner selv processen med at trykke QR-scanningskoder af på film i stedet for på papir. Lysfølsom film er sammenlignet med alt andet et ægte WORM-medie (Write Once, Read Many = skriv én gang, læs mange), hvor det er umuligt at ændre eller slette data, når de først én gang er blevet afsat på filmen.

Se også:  Verdens smukkeste datacentre
dataopbevaring2

De analoge film aflæses igen i et støvtæt rum ved hjælp af en digital kamerascanner.

Det er tillige et robust og kemisk stabilt medie, Piql har selv testet sine specielle film til at skulle have en levetid på mellem 500 og 1000 år under ISO-opbevaringsbetingelser (efter den internationale standardiseringsråd ISO, International Organization for Standardization). Firmaet har desuden udviklet en særlig printer kaldet piqlWriter, hvormed kundernes digitale filer og tilhørende metadata (formatoplysninger mv.) kan printes direkte på den lysfølsomme film.

Undervejs bruger Piql naturligvis både løbende fejlkorrektion, ligesom processen til stadighed kontrolleres med checksum. Teknologien er udviklet i samarbejde med Fraunhofer og Norner, der er nogle af de mest anerkendte forskningsinstitutioner i verden på dette område. Og det hele sker 100 % offline, og processen kan derfor ikke blive ødelagt af strømsvigt, ligesom den er upåvirkelig af elektromagnetiske impulser.

TAGS
anonymitet
Datacenter
innovation
opbevaring
Privatliv

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S