Piloten får skærpet sanserne med 3D-lyd

Piloten får skærpet sanserne med 3D-lyd

Share

Nu kan kamppiloter hurtigere end nogensinde opdage og forhindre et missilangreb. Ny hjelmteknologi fra danske Terma skaber et realistisk 3D-audiounivers, hvor selv radiokommunikation og advarselssignaler får deres egen plads i lydrummet

I en krigssituation er piloten i et kampfly yderst udsat. Men nu får han langt større mulighed for at reagere på et missilangreb – takket være ny computerteknologi fra det danske specialfirma Terma i Lystrup.

Missilvarslingssystem i moderne kampfly er normalt forbundet med et net af udvendige sensorer, som holder øje hele vejen rundt om flyet. Hvis et fjendtligt missil nærmer sig, udløser sensorerne en advarselslyd i piloternes headset, og samtidig angives missilets placering og retning på et 2D-display. Men nu indtager 3D-lydteknik cockpittet.

Se også:  Snart holder mobilbatteriet flere måneder

Den nye løsning angiver missilretningen direkte i pilotens headset og udsender al kommunikation som lyd i et tredimensionalt rum, hvilket ikke bare giver kamppiloterne en bedre retningsorientering og bedre taleforståelse, men også længere tid til at reagere i en trusselssituation. Samlet set betyder det et mindre stresset arbejdsklima og dermed også mere effektiv flyvning og større sikkerhed for både mandskab og materiel.

1 2 3 4 5 6 7Næste

Del denne