Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Photoshop Elements 2018: Genvejen til ægte fotoredigering

Adobes fotoprogram er endnu engang blevet opdateret – og det er bedre end nogensinde.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Photoshop Elements er en lidt neddroslet version af det professionelle billedprogram Photoshop. Faktisk får du her 90 % af Photo-shops mange funktioner. Og du får Photoshop Elements til en fast pris og ikke i abonnement. Du kan også få det sammen med videoredigeringsprogrammet Premiere Elements til en attraktiv pakkepris.

Photoshop Elements er den bedste vej til ”rigtig” fotoredigering, hvor man ikke kun benytter færdige filtre og andre smutveje (selvom der er masser af filtre). Programmet henvender sig derfor til alle, som vil arbejde seriøst med fotos: Begyndere, amatørfotografer og professionelle, som ikke går op i CMYK og 16-bit-farver.

Brugerfladen er uforandret siden version 11 i 2012. Nu bruger Adobe godt nok ikke længere versionsnumre, men årstal, så du nemt ved, hvor gammel en version du arbejder med. På den måde kan Adobe sikkert bedre sælge dig en opgradering.

Men ellers møder du det gamle triumvirat af redigeringstilstande: Quick, Guided og Expert – samt eLive, som guider og inspirerer, samt Camera Raw, hvor du laver raw-filer. Du kan altså bruge programmet på det niveau, som passer til din erfaring.

Nye muligheder

De fleste nye funktioner findes i tilstandene Quick og Guided, selvom man kan glæde sig over et nyt værktøj til auto-selection i Expert-tilstanden. Her bliver det nemmere at udvælge områder, hvor kanter-ne er meget detaljerede.

Så er det slut med de frustrationer. For du trækker en firkant omkring et objekt i dit billede, og så bliver dit områdevalg markeret. Vi prøvede funktionen med en brun bjørn mod en brun baggrund, og udvælgelsen gik fejlfrit. Næsten. Der var en smule baggrund tilbage mellem bjørnens ben, men den fjernede vi med et par klik.

Du kan også åbne øjne, som blinkede, mens fotoet blev taget. Du skal bare have et andet foto af personen, hvor øjnene er åbne. Og der er en lang række guidede redigeringsmuligheder, hvor du f.eks. kan fjerne baggrunden eller lave en dobbelteksponering.

Så er der funktionen Auto Curation. Organisationsdelen af Elements har i længere tid kunnet foretage ansigtsgenkendelse, men kan nu også vælge de bedste billeder fra en gruppe af fotos. Den aktiveres med et enkelt afkrydsningsfelt, men er dog ret processorintensiv, især hvis du importerer et stort fotobibliotek.

Appen opbygger også et diasshow med de billeder, som Auto Curation udvælger, så du kan vise dine evner over for venner og familie uden nogen ekstra indsats. Det er selvfølgelig en god idé at kontrollere udvalget, da vores erfaring er, at funktionen udvælger billeder, der ligner hinanden mest muligt. Det var måske nok gode billeder, men vi behøver ikke se mere end en enkelt version af det samme motiv.

Små skridt fremad

Elements bliver bedre år for år. Fremskridtene er dog aldrig så store, at du bør opgradere hvert år. For nye brugere er Elements en overbevisende pakke. De vil selvfølgelig overveje alternativer, især de apps, som ikke satser på også at kunne organisere billeder, men nøjes med at koncentrere sig om redigering.

Photoshop Elements er det bedste allround-program til foto-redigering, især med en auto-selection, som fjerner de værste frustrationer, som nye brugere finder i Expert-tilstanden – men også med de guidede redigeringer, hvor du kan udføre opsigtsvækkende ændringer, alt imens programmet fortæller dig, hvordan det fungerer. Hvis du kan leve med prisen, er det svært at komme uden om at vælge Photoshop Elements.