Home » Andet » Photoshop dig (ikke) til flere likes
Photoshop dig  (ikke) til flere likes

Photoshop dig (ikke) til flere likes

Share

En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at 38 procent af pigerne i 9. klasse og 34 procent af pigerne i 6. klasse redigerer billeder, inden de kommer på sociale medier

Fotografier spiller en meget stor rolle i disse tider. Stort set alle har til daglig et kamera på sig (i telefonen), og vi bruger det flittigt. Man kan få den tanke, at en begivenhed tilsyneladende ikke har fundet sted, hvis den ikke er blevet dokumenteret – helst med en selfie, naturligvis.

Fortiden fordamper

Udviklingen rummer imidlertid et sært paradoks: Hvor enhver amatørfotograf med respekt for sig selv tidligere havde bugnende fotoalbummer stående, er papirbilledet i dag næsten forsvundet fra klodens overflade. Man snupper et skud med mobilen, lægger det på nettet, og så er den historie overstået. Man lever i øjeblikket. Fortiden er uinteressant.

Det vil sige: Naturligvis er den ikke det. Min hustru har gamle fotoalbummer liggende, og vi kigger af og til i dem. De er sjove. De skildrer nemlig begivenheder fra hendes oldeforældres tid. For en del mennesker må sådan noget skulle rubriceres under en periode før vikingetiden.

Se også:  Kryptovaluta og statens afskaffelse
Det skal brændes

Maleren Laurits Tuxen (1853-1927) var i en periode dronning Victorias faste hofmaler. Når han arbejdede på et af sine store lærreder med et mylder af kongelige, fik han ofte taget fotografier af personerne. Dem brugte han som forlæg til det færdige billede.

Tuxen beskriver i sin selvbiografi, hvordan dronningen en dag opsøgte ham i hans bolig på Windsor Castle for at se, hvordan maleriet skred frem. Han skildrer hende som uhyre venlig og beskeden. Men da hun fik øje på et fotografi af en slægtning, forlangte hun uden tøven: ”That must be burnt!”. Fotografiet var nemlig ikke retoucheret.

Tryk dig smukkere

Det kan umiddelbart lyde lettere komisk. Men vi har en nutidig parallel, og den er alt andet end morsom: Mange unge, der gerne vil tage sig godt ud på de såkaldt sociale medier, photoshopper sig selv til ukendelighed for at få flere likes.

Se også:  Klumme: Skån de sarte robotter

Hvis de er på TikTok, behøver de ikke engang selv gøre noget. Her har man nemlig en ”enhance”-funktion (”forbedringsfunktion”), der pynter på udseendet. Mig bekendt skal man aktivt slå funktionen fra, hvis man ikke vil bruge den.

En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at 38 procent af pigerne i 9. klasse og 34 procent af pigerne i 6. klasse redigerer billeder, inden de kommer på sociale medier. Det er næppe godt. Problemet er naturligvis, at de ikke kan leve op til det glamourøse portræt, når de kommer ud i virkeligheden.

Lad os slutte hos Laurits Tuxen: Den Hirschsprungske Samling har et fantastisk billede, som Tuxen har malet af dronning Victoria. Her fremstår hun som ældet, træt og bestemt ikke i hopla. Og dette portræt accepterede dronningen. Der var stil over hende.


TAGS
fotomanipulation
menneskeligt set
photoshop

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S