Phishing  – undgå at blive snydt!

Phishing – undgå at blive snydt!

Share

Se her, hvad du skal være opmærksom på, når du åbner dine e-mails

Vi har i det seneste år været vidne til et stigende antal af angreb på både firmaer og privatpersoner, der ankommer i form af en phishing-e-mail. Phishing er en form for spam, hvor målet er enten at få brugeren til at indtaste sine bankoplysninger på et website, der er designet til at se ud som deres bank eller andre lyssky formål.

Som det ses på Figur 1, er der et eksempel på en mail, der ser ud til at komme fra en sportsforretning i England. Læg mærke til, at der er en vedhæftning med. I dette tilfælde er det ret nemt at spotte, at det er en phishing-e-mail, fordi jeg ved, at jeg ikke har handlet i England, og derudover ser selve e-mailen heller ikke særlig professionel ud. I dette tilfælde ville word-filen, hvis altså jeg åbnede den, fylde min pc med diverse former for malware, der kan overvåge alt, hvad jeg foretager mig på min pc og sende f.eks. mine logon-oplysninger fra min netbank til folkene, der står bag e-mailen.

Figur 1: Her er et eksempel på en phishing- e-mail, der er relativ nem at gennemskue.

Figur 1: Her er et eksempel på en phishing-
e-mail, der er relativ nem at gennemskue.Hvordan genkender man en phishing-e-mail?
Nogle e-mails er altså relativt nemme at spotte, men der er også e-mails, der er sværere at gennemskue. De ser måske ud til at komme fra firmaer, du kender og handler med såsom mails fra Skat eller Post Danmark. Hvordan skal du kunne se en phishing-e-mail, for hvad den er? Meget af det kommer selvfølgelig an på øvelse, men der er faktisk nogle tricks, som du kan anvende på en e-mail, som du er i tvivl om er ægte.

Se også:  Pulsen på sikkerhed anno 2016

Bruger du Outlook, kan du lade din mus svæve over et link i en e-mail. Herefter vil Outlook i en pop op fortælle dig, hvor linket peger hen. Du kan se et eksempel på dette på Figur 2. Her er det en e-mail fra Pluralsight, og linket i e-mailen peger på et Pluralsight-domæne, så der er god sandsynlighed for, at linket er sikkert. Hvis du har fået en mail fra Skat eller Post Danmark og linket i pop op’en henviser til en hjemmeside med en anden adresse, er der risiko for, at mailen ikke kommer fra Skat eller Post Danmark. I disse tilfælde er det bedre at gå direkte ind på firmaets hjemmeside og selv indtaste adressen.

Figur 2: I Outlook kan du se, hvor et link peger hen.

Figur 2: I Outlook kan du se, hvor et link peger hen.

Del denne