Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Philips 272B7QPJEB: Optimal opløsning sikrer guldet!

Philips har en skærmopløsning og billedkvalitet, der sikrer sejren foran alle testkonkurrenterne.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvor fire ud af seks deltagere i denne test er udstyret med paneler i full HD-opløsning, og en enkelt har den høje 4K-opløsning, er denne Philips-skærm noget for sig. Den har en mellemting mellem full HD og 4K, nemlig 2560 x 1440 pixel, hvilket på en 27”-skærm er optimalt.

Det giver en høj pixeltæthed, som betyder, at tekst står skarpt og uden fnidder, men hverken tekst eller ikoner bliver for små eller store. Skal du arbejde med billeder, er der da rigtig nok færre detaljer end med 4K-opløsning, men i langt de fleste tilfælde til almindeligt brug er den pixeltæthed, Philips leverer med 272B7QPJEB, helt optimal!

I praksis står skærmen ret kontrastfuldt, og vi er imponeret over, hvor meget lys den kan levere. Den har samme lysstyrke som LG, der har 4K-opløsning. Det betyder, at Philips-skærmen i praksis opleves (og er) mere lysstærk end den ellers fine LG. Heldigvis står farverne ikke som rene glansbilleder, hvilket vi ofte er ude for, når der er høj lysstyrke og kontrast. Billedet står bare skarpt og meget, meget lækkert.

Starter meget lysstærkt

Første gang du sætter skærmen til, vil den stå en smule for lysstærkt, og den bør justeres lidt ned, da det ellers kan blive ubehageligt for øjnene. Endnu et kvalitetstegn er det netop, at du kan skrue ned for lyset og bevare kvaliteten i billedet. På en ringere skærm vil billedet miste sin kontrast og glans.

Når alt er justeret, vil du lægge mærke til, at den grønne farve i for eksempel noget så hverdagsagtigt som et Excel-dokument står kontrastfuldt op mod baggrunden. Tekst står ultraskarpt, og størrelsen på ikoner og vinduer er i balance – du kan have mange vinduer åbne på samme tid og samtidig være i stand til at læse tekst og indhold.

Til film og underholdning giver den høje kontrast og lysstyrke også et ret flot billede. Her er LG måske nok bedre på nogle punkter, men alt i alt er det en fornøjelse at have det sjovt med Philips-skærmen. Til film kan du dog med fordel lige skrue et hak mere ned for lysstyrken.

Nemt at finde knapperne

Mængden af justeringsmuligheder er virkelig imponerende, og menuerne er faktisk til at arbejde med. De små knapper under højre bund af skærmen er lette at finde rundt i, og i stedet for bare en lang række med muligheder er det hele sat op i nærmest et skema. Her kan du justere sensoren, der styrer, hvor meget den selv skal justere lyset i forhold til omgivelserne, farvejustering og meget mere. Ret genialt.

Der er indbygget USB-C, og du får også lyd. Sidstnævnte er over niveau for skærme generelt, men skal der høres musik, spilles ellers ses film, bør du tilslutte bedre højttalere.

Visuelt er Philips en nydelig sag, men rammen omkring skærmen og især i bunden er lige bred nok efter vores smag. Til gengæld er ergonomien ret god. Det er nemt at hæve og sænke skærmen via fjedre, der hjælper til i foden. Den er i øvrigt særdeles solid og robust, og Philips 272B7QPJEB er da også testens tungeste skærm med fod.