Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Få smartere lys i hjemmet

Med Philips Hue kommer hjemmets belysning på netværket, så du kan styre lysstyrke, farver og meget andet med et par klik på mobilen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Dit tv er sikkert allerede på netværket, og det samme gælder måske dit musik-anlæg, din el og din varme. Så hvorfor ikke også hjemmets belysning? Philips er førende på denne front, og vi ser nærmere på, hvad der er muligt med det populære Philips Hue system lige nu.

Stort sortiment

Sortimentet af Hue-produkter er efterhånden rimelig stort. Der findes et pænt udvalg af forskellige typer pærer samt en række tilbehørsprodukter, der gør det muligt at styre lyset på forskellig vis. Vi testede systemet med et starter-kit bestående af en Bridge og tre Colour-pærer suppleret med den nye motion sensor.

Nem opsætning

Uanset hvilke Hue-produkter, du anvender, forbindes de til dit trådløse internet via en Hue Bridge. Den fungerer som en slags basestation og kan administrere op til 50 pærer i hjemmet.
Installationen klares relativt nemt. Du henter Hue-appen, som selv sørger for at finde din hub. Herefter skaber du kontakt til dine pærer og dit øvrige udstyr.

Tilpasses din dagligdag

Selvom du sådan set sagtens bare kan tænde og slukke lyset på stikkontakten helt som med almindelige pærer, så styres Philips Hue nu engang bedst fra din smartphone. Via den tilhørende app kan du regulere lysstyrke, vælge temaer og meget andet. Du kan gøre det med øjeblikkelig virkning, eller du kan programmere lyset til at skifte på givne tidspunkter, så det passer med dine daglige rutiner. Sæt det til at tone ned en halv time, før du skal sove, tone op igen, når det er tid til at vågne eller få det til at aktivere den lumre hyggebelysning lørdag aften kl. 21.

Lyset kan ikke bare styres, når du er indenfor hjemmets rammer. Det kan styres, hvor som helst du er via nettet. Skulle du have glemt at slukke lyset i kælderen, før du gik, kan du således bare gøre det med mobilen. Ved at bruge mobilens gps til at registrere din placering kan lyset også tænde automatisk, når du kommer hjem, og slukke det, når du går.

Et væld af muligheder

Philips’ app er dog langt fra den eneste, der kan bruges til at styre systemet. Philips Hue er kompatibel med Apples Home-system, så pærerne også kan styres herfra, og systemet er åbent for tredjeparts-udviklere, så enhver i princippet kan skabe apps, der udnytter pærerne.

Der er direkte adgang til en række anbefalede Hue-apps fra Philips’ egen app, og det udvider mulighederne enormt. Du kan synkronisere pærerne med udvalgte film, få dem til at blinke i takt til musik og en hel masse andet.

Masser af tilbehør

Har du Apples ur, er der selvfølgelig også en app, så du kan styre lyset fra håndleddet. Enten med fingerspidserne eller med stemmestyring via Siri. Produkter som Philips Ambilight-tv og Logitechs Harmoni-fjernbetjening taler også sammed med Philips Hue.
Dertil er det muligt at få tilbehør som eksempelvis Motion Sensor, der udvider mulighederne for styring.

Sensoren kan indstilles til at reagere forskelligt på bevægelse, afhængigt af tidspunktet på dagen, hvor meget lys, der er i rummet samt andre faktorer.
Den lille sensor kobles let på systemet og fylder ikke meget. Den kan stilles et passende sted eller skrues op på væggen.

Lækkert lys

Kvaliteten af pærerne er glimrende. Lysstyrken går fra kraftigt hvidt lys til varmt afdæmpet lys, svarende til en gammeldags glødepære. Har du farvepærer, dækker de desuden spektret af farvenuancer – med flydende skift fra den ene til den anden, når du anvender et af de mange lystemaer.

Den bedste vej til smart lys

Et godt hjemmenetværk er en forudsætning for at få en tilfredsstillende oplevelse med Hue - en ustabil forbindelse vil hurtigt forvandle det smarte i at kontrollere og automatisere lyset til en frusterende oplevelse. Har du det, er det virkelig et fremragende produkt.

Muligheden for lyssætning er nærmest uendelig – ikke mindst i kraft af samspillet med tredjepart apps og produkter – og betjeningen er tilpas brugervenlig til, at den smarte lysstyring hurtigt bliver en del af de daglige vaner.


Nøgletal

Pris: 1490 kr. + 270 kr.
Fatning: E27
Effekt: 9,5 W LED
Lysstyrke: 806 lumen
Farvetemperatur: 2000 - 6500 K
Levetid: Min. 25.000 timer
Forbindelse: Wi-Fi
Kompatibilitet: iOS, Watch OS, Android