Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Philips Hue white ambience starter kit: Philips genopfinder sig selv

Ingen artikel om smart lys er komplet uden en omtale af Philips’ Hue-system. Vi gør status og prøver at finde ud af, hvad vi mangler til at styre dumme pærer.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke noget, vi skænker mange tanker til hverdag, men hollandske Philips startede faktisk med at fremstille elektriske pærer – glødelamper – tilbage i 1891. Efter mange år med radioer og senere fjernsyn, som nu er solgt fra, kan koncernen siges at være vendt tilbage til sine rødder og fokuserer i selskabet Philips Lighting på alt fra lyskilder til komplette løsninger til det offentlige rum.

Hip, Hip, Hurra

Vi tager næppe munden for fuld, når vi siger, at Philips Hue er for smart lys, hvad Apple er for smartphones og Sonos for trådløse højttalere. De tre mærker har så at sige ”opfundet” hver af de produktkategorier, som de er bedst kendt for, og de fortsætter hver for især med at være den målestok, udfordrerne skal acceptere at blive sammenlignet med.

Det fælles nøgleord for Hue, iPhone og Sonos Play er brugervenlighed eller convenience (komfort). Ultimativ kvalitet kan altid diskuteres, men ingen vil bestride, at det er nemt at komme i gang med de tre mærkers produkter, og den daglige brug er heller ikke noget problem.

Den slags succesoplevelser, kombineret med venlig support, hvis noget driller, er mere end merprisen i forhold til discountløsninger værd for mange forbrugere.

Teknikken sidder i pæren

Noget af det geniale ved Hue er, at Philips har klemt en masse elektronik, bl.a. en radiochip til kommunikation og en mikroprocessor til lysstyring, ind i en lyskilde, som ligner en forholdsvis almindelig LED-pære.

Hvis man bare sætter en Hue-pære til 230 V, lyser den hvidt med fuldt blus. Med en trådløs fjernbetjening kan man tænde/slukke og regulere lysstyrke.

Hue-bridgen skal kabelforbindes til hjemmets router. Så bliver det muligt at køre med op til 10 tilbehørsdele – sensorer og kontakter – og op til 50 pærer.

Andre lamper

Philips tilbyder et pænt udvalg af Hue-kompatible lamper, men hvis man gerne vil have andre lamper, f.eks. med transformator og 12 V halogenpærer, ind under Hue-paraplyen, leder man forgæves hos Philips.

Vi har læst os til, at Osram tilbyder en Smart+ Plug-stikkontakt, som skal være kompatibel med Philips’ Hue-bridge, men vi nåede ikke at prøve denne mulighed inden deadline