Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Philips Hue Play Gradient Lightstrip: Løft underholdningen til et nyt niveau

Med Philips nye Play Gradient Lightstrip og en Sync Box kan du forvandle din dagligstue til et underholdningsrum, hvor farvestrålende smart lys understøtter, hvad der ruller over tv-skærmen, uanset om det er film, musik eller computerspil.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi kan ligeså godt forberede os på det. Det bliver et vinter-halvår præget af hjemmehygge. Der har derfor næppe været et bedre tidspunkt at opgradere underholdningsudstyret i stuen.

Et af de vildeste løft, du kan tilføre din hjemmebio, kommer i form af den nye Play Gradient Lightstrip fra Philips Hue. Allerede sidste år fik vi den første fornemmelse af, hvordan Hue kan bidrage til underholdningen. Med en HDMI Sync Box koblet mellem dine afspilningsenheder og dit tv ændres lyset i dine farvede Hue-pærer i takt med det, der sker på skærmen.

De følger farveskiftene og lysniveauet, så de understøtter og forstærker handlingen, hvad enten der er tale om en spændingsfilm, et computerspil eller en koncertoptagelse.

Med Gradient Lightstrip går Hue imidlertid et stort skridt videre. Her får du en LED-strip, der er skabt specifikt til dette formål.

Gør rummet levende

Den bøjelige strip sættes bagpå tv’et. Den fås i forskellige størrelser skabt til henholdsvis 55-60”, 65-70” og 75-85” tv’er.

Opsætningen sker nemt. Du klistrer fire små skinner bag på dit tv, og de holder LED-strippen fast.

Derefter sætter du den ene ende af lyskæden ind i en adapeter, som forbindes med strømforsyningen, der endelig sluttes til en stikkontakt. Det er sådan set det hele.

Omkring skærmen og op på væggen i en vinkel af 45 grader spreder kæden et levende farvet lys, perfekt afstemt til indholdet på din tv-skærm. Der er ikke tale om isolerede dioder, men en lyskilde, der flydende glider fra den ene farvenuance til den anden.

Det resulterer i en naturlig forlængelse af farverne på skærmen.

I en godt mørktlagt stue og med et fornuftigt lydanlæg koblet på hjemmebioen er det altså en ret forrygende effekt, Play Gradient Lightstrip bidrager med. Den giver lige det sidste store skub til, at man bliver helt indhyllet i handlingen. Ikke mindst i spil, som man lever sig betydeligt mere ind i, når rummet bliver levende med farver.

Tilslut fire afspillere

Har du et Philips-tv med Ambilight, vil du sandsynligvis nu sidde og tænke: ”Hm, men er det ikke det samme som mit tv allerede gør?” Jo, det er det faktisk.

Play Gradient Lightstrip er i virkeligheden en slags ”gør-det-selv-Ambilight” til de tv’er, som ikke har Ambilight i forvejen.

For at kunne få tv og LED-strip til at tale sammen kræver det dog at du har både en Play HDMI Sync Box og en Hue Bridge i forvejen.

Sync Box’en er bindeleddet mellem dine afspillerenheder – Blu-ray, spillekonsoller, Chromecast, Apple TV osv. Enhederne forbindes i HDMI-indgangen på Sync Box. Der kan tilkobles fire forskellige enheder på en gang. Sync Box’en kobles så til dit tv via HDMI-udgangen.

Det er Sync Box’en, der sørger for at omsætte indholdet fra afspillerne til de millioner af små lysnuancer, der strømmer ud af Play Gradient Lightstrip.

Denne boks er hjertet i dit Hue-setup

Play HDMI Sync Box til 1899 kroner er hjertet i dit Hue-baserede underholdnings-setup. Det er den, der synkroniserer billedet fra dit tv med lysprodukter fra Hue. Der er fire HDMI-indgange til diverse afspillere, en HDMI-udgang til dit tv og en USB-port, som kan modtage besked om, hvornår tv’et tændes og slukkes.

Ved hjælp af den brugervenlige, men imponerende funktionsrige, Hue Sync-app kan du styre din lysopsætning. På startskærmen kan du vælge, hvilken kilde den skal synkroniseres med, om indholdet er film, musik eller spil, samt hvilken intensitet lyset skal stråle med.

Dertil kommer mulighed for at konfigurere underholdningsområder ud fra dine eksisterende rum og dit udvalg af Hue-produkter.

Du kan også opsætte stemmestyring (Google Assistant eller Amazon Alex), konfigurere tv’ets fjernbetjening til at styre Sync Box og meget andet.

Lad hele rummet lyse med

For at Sync Box kan tale sammen med dit hjemmenetværk og din smartphone, er det nødvendigt også at have en Hue Bridge. Det er den, der skaber forbindelsen mellem ethvert Hue-produkt og din smartphone (nogle Hue-produkter kan dog godt styres udelukkede via Bluetooth).

Når Play HDMI Sync Box er koblet op til din Hue Bridge, kan du via Hue Sync appen justere diverse indstillinger for lyset på din smartphone. Samtidig får du mulighed for at koble andre lyskilder på underholdningssetup.

Har du en farvet Hue-pære i loftet, en Iris i vindueskarmen eller andre farvede Hue-produkter, kan de lyse med på de nuancer, der sendes fra Sync Box’en. Hele rummet kan således gå i ét med handlingen på skærmen. Du kan også lade lyset følge takten i din yndlingsmusik og omdanne stuen til dit eget lille hjemmediskotek.

En ny dimension

Når først man har fået gang i Hue Sync Box og Play Gradient Lightstrip og vænnet sig til at se underholdning med effekterne, er det svært at gå tilbage til en almindelige grå tv-stue.

Det smarte lys giver – bogstaveligt talt – en ny dimension til din underholdning. Hvad der før var baggrund, bliver en del af underholdningen.

Til de lange mørke aftener, vi går i møde, er det en opgradering, der er værd at overveje. Med et væld af nye streaming-tilbud og et par særdeles interessante spilkonsoller på vej er der rig mulighed for at drage nytte af det smarte lys.

Investeringen vil dog være nemmest af sluge for dem, der i forvejen har Hue i hjemmet. Og endnu nemmere, hvis man også allerede har anskaffet sig en Sync Box. For samlet er det en lige lovlig stor udskrivning, hvis man skal starte helt fra bunden og købe både Bridge, Sync Box og Play Gradient Lightstrip.

Et væld af muligheder

Det er ikke kun Play Gradient Lightstrip, der kan synkroniseres med dit tv. Det er faktisk alle farvede lysprodukter fra Hue, der anvendes. Dog har nogle mere nuanceret farvegengivelse end andre og er derfor specielt godt egnede. I Hue Sync fremhæves disse, hvis de er i dit Hue-setup.

Her i efteråret er Signify, som er selskabet bag Hue, kommet med et væld af nye produkter, hvoraf mange er velegnede til at indgå i et underholdningssetup. Har du et eksempelvis et køkkenalrum, så hæng pendlen Ensis op over køkkenbordet. Den nye model fås i sort og med farvet lys.

Iris er efterhånden blevet en designklassiker. Den smarte lampe er nu kommet i en ny model, der foruden ekstra forskelligt farvede designs også byder på mere mættede farver, der bør kunne gøre sig godt sammen med en hyggelig efterårsfilm. Og endelig er der også kommet en række nye, farvede kertepærer med Bluetooth og E14, så de er i stand til at sidde i lamper, der har en lille fatning.

Dog vil du med dette setup have det optimale grundlag for at bygge videre på et hjem med smart belysning, så afhængigt af hvor meget du vil dedikere dig til Hue-systemet, kan denne startudgift ende med at være givet ganske fornuftigt ud.

Det er i hvert fald ikke Hues sortiment, der begrænser dine muligheder.

Udvalget af lys og lamper til både indendørs og udendørs brug har vokset sig utrolig omfattende, så du behøver næppe købe en almindelig ”dum” pære mere, hvis du er klar til helt at dedikere dig til det smarte lys.