Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Philips Hue Impress og Calla: Det smarte lys rykker udendørs

Med en avanceret bevægelsessensor og nye bedlamper udvider Philips sit sortiment af smarte Hue-lysprodukter til både hus og have.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Smarte Hue-pærer var helt bogstaveligt en lys idé hos det daværende Philips Lightning. Hollænderne var så langt fremme med LED-teknologi, at de kunne fremstille pærer, som både kunne lyse i alle regnbuens farver og levere hvidt lys over et bredt farvetemperaturområde.

Succesen var i hus, da man også fandt ud af at styre pærerne med en smartphone-app over Wi-Fi via en såkaldt bro (bridge), som skal kables til husets router.

Det var i 2012. Siden har adskillige firmaer lanceret lignende løsninger, men Hue-folkene har ikke siddet på hænderne i mellemtiden, selv om Lightning-divisionen er blevet overtaget af en anden lysgigant – Signify.

Sortimentet er vokset voldsomt, og i 2018 lancerede man en hel produktfamilie til udendørs brug. Nu har Alt om DATA haft lejlighed til at teste nogle nye bedlamper og ikke mindst en udendørs bevægelsessensor, som kan styre alt det smarte Hue-lys i et helt hjem – både ude og inde.

Philips’ Hue-enheder kommunikerer via den åbne ZigBee-protokol, som giver lang rækkevidde god støjimmunitet – og kræver en særlig bro, som skal kabelforbindes til husets router. Philips’ Hue-enheder kommunikerer via den åbne
ZigBee-protokol, som giver lang rækkevidde god støjimmunitet – og kræver en særlig bro, som skal kabelforbindes til husets router.

Gammel teknologi med et nyt twist

Den aktive komponent i Hue Outdoor-sensoren er en såkaldt passiv infrarød detektor, som kan registrere bevægelse – og blev patenteret tilbage i 1969.

Når vi – og adskillige internationale medier – alligevel bruger plads på Philips’ nye gadget, er forklaringen, at den kan meget mere end de enheder, som byggemarkederne sælger for en hund og opefter.

Først og fremmest er Hue-sensoren selvfølgelig skræddersyet til et komplet Hue-lyssystem. Via en undermenu i den særdeles brugervenlige Hue-app kan man kort fortalt bestemme, hvordan huset skal byde velkommen. Husets ejer kan f.eks. vælge et indbydende lys fra bedlamper fra indkørslen og hen til hoveddøren suppleret med lys i entreen. Og hvis man også går op i sikkerhed, kan en sensor ude i haven reagere på ubudne gæster og trigge nogle spotlamper, der kan virke distraherende og give overvågningskameraer bedre arbejdsbetingelser.

Hue-sensorens rækkevidde opgives til 12 meter, hvad vi kan bekræfte, og den kan placeres praktisk talt hvor som helst. Den drives nemlig af to AA-batterier med en forventet levetid på mindst to år, og desuden er den IP54-klassificeret. Det vil sige, at den tåler fugt op til tropisk regnvejr, men dog ikke må nedsænkes i vand, og den fungerer ved temperaturer fra -20 til 55 grader.

Med i æsken er der monteringsbeslag til både væg- og hjørnemontering, og hvis det ikke rækker, kan man bruge strips til at fastgøre sensoren på eksempelvis en stolpe eller et nedløbsrør. Vi skal lige nævne, at Hue-sensoren – ligesom pærerne – kræver en Hue-bro, som koster knap 400 kroner og kan styre op til 50 enheder. Hvis man da ikke allerede har én.

Vi har et enkelt kritikpunkt til de medfølgende vejledninger i vanlig Ikea-stil: Det havde været rart med en anvisning på, hvordan batterierne udskiftes. Ikke alle forbrugere har vores pilfinger-gen og appetit på at splitte alting ad.

Hue Outdoor-bevægelsessensoren øverst på stolpen til højre kan sørge for, at velkomne gæster bliver mødt med et indbydende orienteringslys fra en stribe bedlamper. Hue Outdoor-bevægelsessensoren øverst på stolpen til højre kan sørge for, at velkomne gæster bliver mødt med et indbydende orienteringslys fra en stribe bedlamper.

Nye bedlamper

Hue-systemet er baseret på smarte LED-pærer. Philips har ikke gjort alverden for at dække det overvældende antal udførelser og sokler, men tilbyder blot E27, E14 og GU10 samt effekter op til 10 W. Herudover kan man købe et bredt udvalg af indendørs lamper til typiske formål plus et spændende sortiment af udendørs lamper i prisklassen omkring en tusse for stykket. Det vil sige hverken skrabet discount eller vild designerluksus.

Vi har set på de to nyeste bedlampe-familier – Impress med en højde på 40 cm samt Calla i højderne 26 og 40 cm. Alle tre lamper har integreret LED, som Philips kalder det. Det betyder, at LED-lyskilden på 8 W (to af slagsen i Impress) ikke kan skiftes, men det er nok også en hypotetisk situation, da den lovede levetid er op til 25.000 timer – 25 år ved en daglig brugstid på 2-3 timer.

Udførelsen af lamperne gør et meget gedigent indtryk med solide sorte aluminiumsokler og matteret hvidt plast omkring lyskilden.

Bedlamperne er ikke ligefrem billige, men i det mindste skal man ikke hyre en autoriseret installatør for at få gang i dem, da du i modsætning til mange andre udendørslamper gerne selv må installere dem. Hver lampe kan købes som et startsæt, komplet med en 24 V strømforsyning med 3,5 m kabel og et 5 m langt forlængerkabel. Da strømforsyningen er på 40 W, kan man heldigvis købe lamper separat, spare et par hundrede kroner på stykket og sammenkoble flere ved hjælp af forgreningsled. Man kan lade de matsorte kabler ligge i et bed eller grave dem ned.

Hvis en lampe skal placeres i jorden, kan man bruge det medfølgende, 18 cm lange metalspyd. Til montering på et underlag af træ eller sten/fliser er der skruehuller i foden. Der er tænkt på det hele, og vi vurderer, at lamperne ikke tager skade af at blive påkørt af en typisk robotplæneklipper.

Nemt at komme i gang

Ved lanceringen i 2012 havde Apple sikret sig eksklusivitet til Philips Hue. Det mærker vi stadig, for lyssystemet har den brugervenlighed, som man forbinder med iOS, men Hue-appen er naturligvis for længst også blevet tilgængelig til Android-enheder. Vil man hellere bruge stemmen, er Philips Hue kompatibel med Amazon Alexa, Apple HomeKit og Google Home.

Vores Hue-bro havde ingen problemer med at finde lamperne og bevægelsessensoren. Det tog blot nogle få minutter, men derefter skulle softwaren i alle fire enheder opdateres, og den slags tager tid. Appen er ikke særlig informativ på dette punkt, men det ved vi fra tidligere, så vi lod blot smartphonen passe sig selv i en times tid.

Philips gør meget ud af, at lamperne kan lyse i 16 mio. farver og reguleres i farvetemperatur fra varmt hvidt til koldt dagslys. Vi er meget glade for den sidste mulighed, og vi er heller ikke blinde for perspektiverne i at trylle med lyssætningen. En date eller kæreste kan måske blive endnu mere romantisk over rosenrødt lys i indkørslen på Valentins dag, og ungerne på vejen vil nok imponeret sige ”creepy” til en gusten blå eller gul/grøn belysning, når de fejrer Halloween.

Rækkevidde har vi ikke oplevet som et problem i vores forholdsvis lille parcelhushave, selv om Hue-broen har været placeret i kælderen sammen med husets modem, router og switch. Den åbne ZigBee-protokol har sikret en stabil kommunikation og styring over alt på grunden.

Philips Hue er så stærkt et brand, at de smarte lamper understøttes af adskillige andre firmaer, som byder på specialtilbehør og alternative apps. Websiden iConnectHue sælger en spændende iOS-app og har en informativ liste over ”Supported Devices” med praktiske tips. Også et godt sted at starte for Android-brugere.

Philips’ egen meethue.com-hjemmeside er flot skruet sammen. Den kunne efter vores mening være mere informativ omkring tilbehør og problemløsning, men der er nogle gode videoer på YouTube.

Den cylindriske Philips Hue Calla Large er diskretionen selv i sortlakeret aluminium og med mathvid diffuser af plast, som sikrer et blændfrit lys. Den cylindriske Philips Hue Calla Large er diskretionen selv i sortlakeret aluminium og med mathvid diffuser af plast, som sikrer et blændfrit lys.
Philips Hue Impress er en bedlampe med mere kant, og den kan fås med to indbyggede lyskilder à 8 W. Materiale- og byggekvaliteten deler den med Calla-modellen. Philips Hue Impress er en bedlampe med mere kant, og den kan fås med to indbyggede lyskilder à 8 W. Materiale- og byggekvaliteten deler den med Calla-modellen.