Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Philips 276E9QJAB: Ingen gratis frokost

Billedkvaliteten er i orden på en ny 27” discountskærm fra Philips. Men ellers gælder det gamle ord om, at man får, hvad man betaler for, også i dette tilfælde.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Prisen på fladskærme af enhver slags bliver tilsyneladende ved med kun at bevæge sig i én retning – nedad. Dette gør det muligt at købe en større computerskærm eller indrette en arbejdsplads med to skærme ved siden af hinanden – eller begge dele.

Selv hvis man ikke har mere end en enkelt tusse, er der masser af 24” skærme fra anerkendte mærker at vælge imellem, og kan man finde endnu én af de store sedler, kan en butik som ProShop tilbyde 101 modeller på 27”, heriblandt 13 fra Philips.

Nye E9-skærme

Philips har netop udvidet deres enorme skærmsortiment med tre nye modeller i den såkaldte E9-serie. Nyhederne måler 27” i diagonal, og i slukket tilstand i et oplyst rum bemærker man straks, at LCD-panelet virker helt sort. Det er med andre ord effektivt antirefleksbehandlet – skønt.

En anden visuel detalje er den yderst smalle kantliste omkring panelet. Den er kun godt 2 mm tyk, men her snyder Philips lidt, for billedet fylder ikke hele skærmen ud, og den reelle kant er lige under 8 mm bred.

Selve LCD-panelet er opbygget med IPS (In-Plane Switching) teknologi, som står for en bred betragtningsvinkel kombineret med gode farver. Til gengæld er responstiden på 5 ms for høj til hardcore gaming, men det er næppe noget savn for målgruppen.

Opløsningen er FHD (1920 x 1080 pixel), hvad man kan kalde pænt uden at være prangende. Mange ville kunne få større udbytte af de 27” med en højere QHD (2560 x 1440 pixel) opløsning, og merprisen er ikke længere så afskrækkende.

Blandt de andre features på udstyrslisten fremhæver Philips, at skærmene har FlickerFree-teknologi, som reducerer flimmer. Der er også en LowBlue-indstilling, der bruger smart software til at dæmpe kortbølget blåt lys, som anses for skadeligt i større doser.

Den testede model har det mundrette navn 276E9QJAB og har det største udvalg af tilslutninger i serien med DisplayPort 1.2 som den bedste videoindgang. Desuden har den en audioudgang til en hovedtelefon eller aktiv højttaler.

Ergonomi under sparekniven

Som værktøj betragtet har E9-skærmen efter vores mening flere svagheder, som kan være en følge af, at prisen har skullet presses i bund uden at gå på kompromis med billedgengivelsen.
Tilslutningerne på bagsiden er vandret orienteret, så kablerne bare stritter bagud, og der er ikke gjort noget for at skjule eller føre dem.

Strømforsyningen er ikke indbygget, men kommer som en af de grimme klodser, de fleste af os har alt for mange af. Den medfølgende plastfod ser pæn ud på foto og virker ikke specielt tillidsvækkende i praksis. Værre er det, at skærmen kun kan vippes mellem 20 grader bagud og 5 grader forover. Den kan ikke højdereguleres og kan kun drejes, hvis man løfter og flytter den.

Vi synes endvidere, at en afstand fra underlaget til LCD-panelets underkant på 12,5 cm er i overkanten. Men skal man være spydig, kan man sige, at dette giver god plads til en lille lydbar. Sådan én er i vores ører hårdt tiltrængt, for de meget små, indbyggede højttalere er ikke meget bevendt til tale og egner sig slet ikke til musik.