Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Skærm med hack-sikkert-webcam

En lavteknologisk pop op-løsning sikrer, at hackere ikke kan se, hvad du foretager dig foran din computerskærm.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et webcam kan være fantastisk til både business og pleasure. En videokonference kan være et økonomisk og tidsbesparende alternativ til et fysisk møde i en international koncern. Tilsvarende kan en geografisk spredt familie nemt og billigt holde Skype-kontakt på tværs af kontinenter.

Men kan man være sikker på, at konkurrenter ikke følger med i en strategikonference – eller en stalker holder øje med et offer – via et hacket webcam? Svaret lyder kort og kontant, at det kan man ikke. Derfor opfordrer FBI alle med et webcam til at dække det til. En anden verdenskendt snushane, Facebooks Mark Zuckerberg, har udtalt, at kameraet og mikrofonen på hans skærm er tapet til.

Der ligger andet end paranoia bag denne holdning. Da Samsung for et par år siden lancerede fjernsyn med indbygget webcam, blev det hurtigt kendt, at skærmene kunne indsamle data. Samt at det var noget uklart, hvem der kunne gøre hvad ved denne information.

hack-sikkert-webcam Philips 272B7QPTKEB har Lavpraktisk løsning, der forhindrer spionage via webcam

Lavteknologisk løsning

Philips’ nye computerskærme med webcam som Philips 272B7QPTKEB kommer med en sikkerhedsløsning, der er både enkel og effektiv. Normalt sidder videokameraet skjult i en skakt bag panelet, og når det skal i brug, må man trykke det lidt ned for at få det til at poppe op – ligesom med nogle skabslåger og kuglepenne.

Det havde været nemt at designe en automatisk mekanisme til at gøre arbejdet, f.eks. når Skype åbnes, men den ville også kunne hackes, og så er man jo lige vidt. Det siger sig selv, at det lille kamera ikke kan ”se” noget, når det er trykket ned i skærmen, men hvad med mikrofonerne? Kan de ”høre” noget i den situation?

Det spørgsmål har jeg drillet Philips’ PR-bureau med, og det har fremskaffet følgende svar fra kunden: Generelt forsøger de at gøre det så svært for hackere som overhovedet muligt, men teknisk set er der mindre risiko med mikrofonen, som man ikke kan tage ud, da den er integreret i skærmen. Så må man sætte sin lid til, at skærmens kabinet i det mindste giver en vis dæmpning af de lyde, som mikrofonen opfanger.

Perfekt til store kontorer

Selv hvis der ikke er brug for et diskret webcam, er den nye Philips 272B7QPTKEB værd at overveje til allround kontorbrug. Det lækre design med en ultrasmal ramme gør skærmen meget diskret, og de lodret orienterede tilslutninger på bagsiden er en fordel, hvis den står frit.

I min karakterbog giver det også stjerner, at skærmen kan hæves/sænkes, drejes og tiltes samt roteres 90 grader til stående visning. Jeg er også glad for 230 V-strømindtaget, så man slipper for endnu en af de eksterne strømforsyninger, der altid er for mange af ved en it-arbejdsplads.
Generelt frarådes det at have lyskilder, som stråler direkte ind på en pc-skærm. Det er nemt i et enkeltpersonskontor, men i et stort kontorlandskab skal der være vinduer. Det kan her være nødvendigt med meget og jævnt fordelt elektrisk loftslys. Så er det godt, at Philips har fundet plads i budgettet til en refleksdæmpende film, der praktisk talt eliminerer spejlinger i mørke dele af billedet.

For en skærmarbejder er det efter min mening en enorm fordel at være fri for reflekser, og samtidig virker lysstyrken højere end de 350 cd/m² i databladet. Resultatet er at Philips 272B7QPTKEB har et af de bedste billeder, jeg har oplevet til businessformål. Med sRGB som farveprofil og en farvetemperatur på 6500 K er gengivelsen meget naturlig med fine detaljer og en lækker ”ro” over billedet.

Det avancerede ips-panel har en opløsning på 2560 x 1440 pixel og en billedfrekvens på op til 60 Hz. Betragtningsvinklen er lige så bred som på de bedste tv-paneler. Det betyder også, at kollegaen ved nabobordet nemt kan følge med, Men det kan man modvirke ved at aktivere en PowerSensor, som dæmper skærmens lys, når der ikke sidder nogen foran den. Samtidig reduceres miljøomkostningerne med op til 80 %.

Webcam og andet udstyr

Den store gimmick ved Philips 272B7QPTKEB er selvfølgelig det allerede nævnte webcam. Philips gør ikke meget ud af videokameraets tekniske specifikationer, men oplyser, at opløsningen er på 2 megapixel. Frit oversat betyder det Full HD eller 1920 x 1080 pixel.

Sådan et webcam koster i løs vægt typisk omkring 500 kroner. Det klarer sig fint i dæmpet kontorbelysning. Det er også mere end tilstrækkeligt vidvinklet til et par personer ved siden af hinanden, samtidig med at det er frit for fiskeøjefortegning. Hvidbalance eller farvetemperatur indstilles automatisk.

Udvalget af tilslutninger er nærmest enormt – se boksen med nøgletal. Jeg har især bidt mærke i, at der er både HDMI og displayport til video plus en displayport-udgang til endnu en kompatibel skærm – et must til børshajer og andre multitaskere. Jeg er også glad for de tre USB 3.0-terminaler, hvoraf en har lynopladning. Som altid er de indbyggede højttalere for små. Brug i stedet en hovedtelefon. Så ødelægger du hverken dit eget eller naboens humør.


Nøgletal

Pris: 3999 kr.
Skærmstørrelse: 27”, IPS-teknologi
Skærmopløsning: 2560 x 1440 pixel
Farvedybde: 16,7 mio. farver
Lysstyrke: 350 cd/m2
Responstid: 5 ms grå til grå
Tilslutninger: DisplayPort 1.2, mini DisplayPort 1.2, DisplayPort Out, HDMI 1.4, VGA, Audio In/Out, USB 3.0 (1 In/3 Out)
Mål (B x H x D) 614 x 548 x 257 mm
Vægt: 7,9 kg (med fod)