Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Philips 241B7QUPEB: Prof skærm med aktiv dock

Philips udnytter USB-C-teknologi til at bygge bro mellem Ultrabook-enheder og it-miljøer ved hjælp af et enkelt signalkabel – plus et traditionelt strømkabel.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I takt med at bærbare computere er blevet kraftigere, større og ikke mindst tyndere, har de også fået færre tilslutninger. Først forsvandt Ethernet-porten, simpelthen fordi den er for stor til en ultraslank notebook.

Lidt af det samme gælder for USB-A-porte, og vi ser nu, at en MacBook Pro er nede på to USB-C 3.1-porte, Thunderbolt og 3,5 mm minijack til lyd. Hvis man ikke kan nøjes med trådløs signaloverførsel, kan det blive bøvlet at bruge sådan en enhed på en flex-arbejdsplads i en virksomhed.

Skærmen som gateway

Philips’ bud på en løsning er en skærmfamilie, som ikke blot er udstyret med en USB-hub, men også har tilslutninger for LAN, mikrofon og hovedtelefon/aktive højttalere. Og det kræver blot et enkelt USB-kabel at få det hele til at spille sammen.

USB-forbindelsen til skærmen kører naturligvis efter den hurtige 3.0-standard, og det medfølgende kabel har de store A- og B-stik i begge ender. Det havde været pænere med et af de nyere C-stik til computeren, men tilbehørs-firmaerne skal jo også leve, bl.a. af at sælge adaptere. Heldigvis skal man ikke slås med en løs strømforsyning, og skærmens bagside skæmmes ikke af vandret orienterede bøsninger.

Den testede 241B7QUPEB-model har ingen HDMI- eller DP-terminaler, men der en analog VGA-tilslutning, så brugere af sorte Lenovo-betonfliser, som der stadig findes mange af i businessverdenen, også kan få et større billede.

Kræver lidt tålmodighed

Traditionen tro medleverer Philips en cd med drivere og manualer, men det er nemmere blot at sætte skærmen til en computer og vente på, at Windows finder de nødvendige drivere på nettet. Der skal være software til både USB 2.0 og 3.0 hubs, og hos os tog det op mod en halv time, før det hele var installeret.

Da Fall-versionen af Creators Update til Windows 10 var frisk, oplevede vi et problem. Når vi pillede ved lydindstillingerne, kunne både computeren og skærmen finde på at fryse. Nu et par måneder senere er alt i skønneste orden – måske på grund af en Windows-opdatering?

Lyden fra skærmens mikroskopiske indbyggede højttalere er det svært at skrive noget pænt om. Den skriger – helt bogstaveligt – på et sæt aktive højttalere eller et sæt hovedtelefoner, som kan tilsluttes på bagpanelet.

Fin ergonomi

Som det bør være en selvfølge for en kontorskærm, kan 241B7 drejes, vippes og højdejusteres. Den sidste indstilling spænder over næsten 20 cm, hvad der er perfekt til et hæve/sænkebord, eller hvis man vil se billedet i højformat, f.eks. ved korrekturlæsning.

Skærmens matte overflade sikrer en god undertrykkelse af reflekser fra lyskilder i rummet, og IPS-teknologien i selve LCD-panelet giver en bred betragtningsvinkel. Træthed i øjnene modvirkes desuden af en LowBlue-funktion, som i software kan dæmpe det kortbølgede blå lys, der menes at kunne forringe synet over tid. Endelig kan ”smarte” teknologier analysere skærmens indhold og optimere visningen til situationen.

Når det gælder billedindstillinger, er ergonomien mere på det jævne med menunavigation via små knapper under skærmen. Heldigvis er justeringerne efter vores mening ramt så godt på fabrikken, at de fleste brugere sagtens kan lade være med at pille og blot nyde det rolige billede med naturlige, mættede farver.