Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Petit multimedieboard

AOD præsenterer bundkortet, der kan danne grundlag for en
computer, der skal være energivenlig, lille og alligevel have de features og
tryk på ydelsen, man må kunne forvente.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis ikke mini-itx-formfaktoren for bundkort siger dig noget, gør dimensionerne 17×17cm garanteret. Der er med andre ord tale om et meget lille bundkort, ja, der er faktisk tale om meget mere end et bundkort. Zotacs ION ITX-F-E er en model ud af Zotacs serie af små totale computersystemer bestående af et mini-itx-bundkort med integreret Intel Atom-processor på kortet. Bundkortet er kommet med en færdigmonteret Intel Atom 330 dual-core-processor på 1,6GHz med 533MHz frontsidebus og understøttelse af hyperthreading.

Der er monteret et passivt køleelement på bundkortet, der sørger for støjfri køling af processoren og Nvidias Ion-chipsæt. Netop Ion-chipsættet er med til at gøre Zotac ION ITX-F-E til en helstøbt løsning, der er perfekt til alle multimedieopgaver. Men det er også en ideel løsning sammen med et lille kabinet til en strømbesparende allround-computer til onlineaktiviteter og kontoropgaver.

Ion-grafikdelen har 16 streamprocessorer, arbejder med 450MHz på kernen og har en shaderhastighed på 1100MHz. Alt dette er nok til, at dette bundkort kan afspille såvel sd (standard definition)-grafik som hd-film uden problemer eller tendens til ryk. Zotac ION ITX-F-E er selvfølgelig ikke beregnet til videoredigering, men som nævnt til alskens multimedieafspilning.

Spækket med features

Det, der kendetegner dette bundkort, er, at der ud over de grundlæggende hardwarespecifikationer findes virkelig gode udvidelses- og tilslutningsmuligheder. Installationen minder om de fleste bundkort, her skal man dog huske, at der anvendes et 20-pins atx-strømstik i stedet for de i dag gængse 24-pins. Man kan også for at være sikker montere den medfølgende blæser på den passive køleprofil.

Som nævnt er der rige muligheder med dette bundkort. Der kan anvendes op til 4GB ddr2 ram i de to ramslots. Skulle man ikke være tilfreds med den grafiske ydelse, er der på dette bundkort endvidere en PCI-E 2.0×16-slot til montering af et dedikeret grafikkort. Der er blevet plads til 3 sata 3.0Gb/s-stik med mulighed for raid 0,1 samt 0+1. På bagsiden er der endvidere et e-sata 3.0Gb/s-stik. Zotac ION ITX-F-E tilbyder i alt ligeledes 10 usb 2.0-porte, heraf 6 bag på bundkortet.

På bundkortets bagplade er der såvel vga, dvi-d samt hdmi-stik med understøttelse af 7.1-kanals lyd. Her er to digitale SPDIF-udgange, en koaxial og en optisk udgang. Når dertil lægges, at der såvel er et RJ45 Gbit lanstik sat indbygget WiFi IEEE 802.11n-trådløst netværk, ja, så er det ikke features, der mangler.

Driftsresultater

ION ITX-F-E blev monteret med 2GB ddr2 PC6400 fra Kingston, en Seagate Baracuda 7200.11 harddisk på 1,5TB samt et Asus blu-ray- optisk drev for at indsamle lidt viden om systemets ydelsesniveau. Alle målinger blev foretaget med Ion-chippens grafikdel. Som tidligere antydet var systemet i stand til at afspille blu-ray-film, uden at der opstod nogen problemer.

Lydniveauet var også meget behageligt, selvom testen blev foretaget i et åbent testmiljø og med den 60 mm blæser installeret. Temperaturerne, som blev målt med CoreTemp 0.99.5, overskred aldrig 35 grader for hverken processor eller chipsæt. Strømforbruget lå også på imponerende 29 watt målt under afspilning af en blu-ray-film.

De sidste målinger, der blev foretaget, var i SiSoftware Sandra 2010, hvor vi målte processorernes ydelse i den aritmetiske test. Her blev resultaterne 6,73 GIPS Dhrystone og 7,88 GFLOPS Whetstone. Det er selvfølgeligt ikke voldsomt, men til lette opgaver og set i forbindelse med de lave energiforbrug er det rigtigt pænt.