Home » Foto » Få perfekte feriebilleder med din smartphone
Få perfekte feriebilleder med din smartphone

Få perfekte feriebilleder med din smartphone

Share

Kameraet i mobiltelefonerne har oplevet et teknologisk boom de sidste år, og samtidig flyder det med apps, der kan gøre dine sommerferiebilleder ekstra lækre, uden at du behøver at være fotoekspert. Så måske er det første gang, at du skal spare pladsen i kufferten, og lade det ”ægte” fotokamera blive hjemme? Her får du tips til bedre billeder med mobilen

Det er ferietid, og vi kæmper for at finde ud af, hvad vi skal tage ud af den ellers pakkede kuffert, så vi lige præcis kan få den lukket. Det er nok de færreste, der normalt vælger at lade kameraet blive hjemme, men i dag er de indbyggede kameraer i vores smartphones så gode, at det ikke længere er totalt nødvendigt med to kameraer i tasken – hvis altså ikke du sætter alt for høje krav til dine feriebilleder.

For selvfølgelig slår de gode kameraer stadig mobil-kameraerne med længder, når det handler om teknologisk indmad, og derfor skal du klart vælge at mase kameraet tilbage i kufferten, hvis du skal klare sværere opgaver med billeder i tusmørke eller stærke lyskontraster, som mobilkameraerne ikke helt kan kapere. Eller hvis du er fotopurist.

Skal du til gengæld mest tage billeder i almindeligt dagslys, er du fornuftigt kørende med din smartphone – og så skal du huske, at du jo ikke er alene om at gøre ferieminderne værd at tage frem igen og igen, for med mobilkameraet får du nem hjælp fra diverse apps, der lige giver dit billede det sidste twist.

Så hvis det denne gang er første gang, du skal på ferie uden det store kamera, så sørg for at have downloadet de bedste apps, inden du forlader hjemmets ”gratis” Wi-Fi-sfære, og hav så vores basale foto-tips i baghovedet, når du knipser løs.

Lad fokus ramme rigtigt

Du tager masser af personbilleder på din ferie. Her gælder det om at komme tæt på dine motiver. Med zoom – især digital zoom – forringes billedkvaliteten, så gå hellere tættere på end at zoome dig derhen. I det hele taget er det godt med mennesker på billederne. ”Tomme” by- eller naturmotiver er ofte lidt kedelige at kigge på, når man kommer hjem igen.

Se også:  Huawei nye smartphone har markedets bedste mobilkamera

Husk at sætte billedets fokus rigtigt, så det er din kæreste, der er i fokus og ikke isskiltet ved strandkiosken. På de fleste mobiler er der som regel automatisk fokus på motivet midt i det billedfelt, som kameraet peger på. Det kan du ændre på. På smartphonens skærm kan du med fingeren flytte fokusområdet (markeret med en cirkel eller firkant).

[pt id=’2031568′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Smartphonen er blevet den nemme – og nogle gange også fornuftige – løsning når der skal tages billeder på ferien. “‘]

Smartphonen er blevet den nemme – og nogle gange også fornuftige – løsning, når der skal tages billeder på ferien.

Undgå svag belysning, for det giver alt for mørke billeder. De nærmeste personer kan lyses op af den indbyggede blitz, hvis man vil fange en god aftenstemning på restauranten, men helt godt bliver det aldrig. Voldsomt modlys om dagen er heller ikke sagen, medmindre du vil skabe en særlig effekt.

Tjek, at kameralinsen er ren, så der ikke kommer pletter eller ”tågeklatter” på alle dine billeder. Det gælder selvfølgelig alle kameraer, men smartphones bruger vi alle mulige steder til forskellige formål, så de bliver nemmere smudset til.

Få øje på de gode billeder

Netop det, at vi altid har smartphonen på os, giver særlig gode muligheder for at indfange det uventede motiv i feriebyen, på stranden, på barer og caféer. Hav øje for dine omgivelser. Hvad vil være et godt billede? Brug dine sanser – se hvad der egentlig sker, som kan være flot eller spændende i et billede. Er solen på vej ned i havet eller i dit kærestes hår, er skyggerne lange, går alle på gaden den samme vej, eller har ens tøj på?

Sidder fuglene tæt – måske sammen med dine børn? Der er så uendelig mange ting, man kan gå i detaljen med og fotografere med sin smartphone. Måske giver en stor vandpyt (på den lidt for våde sommerferie) en flot refleksion, som du kan fange nogle anderledes og smukke billeder i.

Når du har fotograferet gode situationer og stemninger med dit mobilkamera er det tid til at trylle lidt. Der findes rigtig mange gode apps, som kan give dine billeder et filter på, så farverne bliver varmere eller koldere, står i større kontrast til hinanden osv. Og så findes der apps, hvor du kan gå ind og arbejde lidt mere på billedet, ved at udvælge områder, der for eksempel skal være lysere end andre. Måske er der nogle personer på billedet, du gerne vil give ekstra opmærksomhed, som du så kan løfte frem ved at sætte ekstra lys på dem.

Se også:  Pas på når du deler feriebilleder på Facebook: Her er 4 gode råd

Prøv appen Snapseed, hvor det er muligt at redigere billeder og lysne dele af billedet ved at vælge ”selective adjust”. Du kan selvfølgelig altid overføre billederne til din computer og justere dem i et fotoredigeringsprogram, når du er kommet hjem, men der er altså også gode muligheder for at gøre noget ”på stedet”.

Instragram er den mest populære mobilapp til billeder. Den kan du bruge til at lægge såkaldte filtre på billederne. Du kan vælge filtre, der får farverne til at stråle eller lysskæret til at fremstå mere romantisk. Og herefter kan du nemt dele dine billeder direkte fra Instagram med de andre brugere – og det er der mere end 150 millioner mennesker der gør på verdensplan – eller lægge dem på Facebook, Twitter osv.

Hvis du allerede har brugt Instagrams filtre til alt for stor genkendelighed, kan du kaste dig over appen Afterlight, der giver mulighed for at trække flere filtre ind over dine billeder.

Det er også muligt at arbejde med kontraster og skarphed i Afterlight appen.

Rigtig god mobil-foto-lyst!

// Mere end 4 MP, hvis du skal kunne printe billederne i mere end A3-størrelse. Mange megapixel er dog ingen garanti for god billedkvalitet.

// Lav blændeværdi er godt i en smartphone, for det betyder, at kameraet kan ”suge” mere lys til sig, så risikoen for rystede billeder er lavere. Blændeværdien opgives som et F efterfulgt af et tal. En lav værdi er F/2.0.

// Foto-apps: Tænk over, hvor mange apps, der er udviklet til den type smartphone, du er ved at købe. Her er iPhone stadig foran både Android- og Windows-mobiler i nævnte rækkefølge.

Mobilkameraer har mange brugbare ekstrafunktioner. Her er tre af de mest smarte, som mange mobiler tilbyder.

// Panoramabilleder: Du bevæger blot kameraet til siden, mens du tager billedet.

// Billedsekvens: Optag en serie billeder hurtigt efter hinanden ved at holde kameraknappen nede.

// Placering: Mange mobiler kan udnytte den indbyggede gps og sætte koordinater på billederne, så de for eksempel kan uploades til onlinelandkort hos billedtjenester som Picasa og Flickr.


TAGS
foto
Guide
Mobilkamera
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S