Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Perfekt til fotoentusiasten

Canons nye 550D spejlrefleks ligner alle de andre, men under metalhuset gemmer sig professionelle egenskaber, afslører testen her.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At sammenligne Canons nye DSLR kamera 550D med det meget populære 7D er oplagt, da der på mange måder er tale om en nedskaleret udgave af dette halvdyre entusiastkamera.

Men man kan sige, at man får mange af de samme features, men et lidt langsommere kamera på nogle punkter. Men alt det væsentlige – herunder forrygende 18 megapixel opløsning – er bevaret.

Man kan også vælge bare at se 550D som et unikt, selvstændigt kamera – for det er præcist det, det er. For selv om 6.500 kroner for et DSLR med objektiv faktisk er i den dyre ende i dag, så er det alligevel lidt af et best-buy.

Det er ikke på det ydre, at man finder grunden til dette. Bevares, 550D ligger godt i hånden, er rimeligt kompakt og knapperne sidder, hvor du forventer.

Det er let og overskueligt, og der er en lille ekstra god detalje: Knappen til at styre ISO – lysfølsomheden – sidder, så du kan skifte hurtigt.

Det er fint – ikke mindst fordi et godt digitalt kamera let kan skyde med høje ISO-værdier, og man derfor kan bruge denne feature på linje med lukkertid og blænde.

Bag på finder vi den obligatoriske 3” LCD-skærm, som er fin lysstærk (og mere end en million billedpunkter) og et minimum af knapper.

Her bliver du hurtigt dus med det hele – faktisk er nogle af funktionerne at sammenligne med dem, som findes i kompaktkameraer. Selve menuerne er meget overskuelige og lette at finde rundt i.

Flotte billeder – og film

Med standard objektivet, der er 18-55 mm, leverer 550D gode resultater. Det er meget hurtigt og sikkert med autofokus. På dette punkt tåler det sammenligning med meget dyrere kameraer.

Resultatet er rigtigt godt. Der er god tegning i billedet, og selv når det presses op i ISO, går det ikke helt galt. Billedstabilisatoren fungerer godt, og der er god dybde i farverne.

Men for at se, hvad kameraet og ikke mindst dets meget høje opløsning er i stand til, satte vi et Canon objektiv fra den professionelle L-serie på, og straks ser man bedre tegning i billederne.

Opløsningen ser ikke umiddelbart bedre ud – den er jo også den samme. Men ser man på mikrodetaljerne, på farvedybden og i det hele taget dynamikken i billedet, er man ikke i tvivl om, at resultatet er fremragende.

Nu koster det objektiv, vi brugte mere end hele 550D-kittet – pointen er, at kameraet kan vokse med opgaven og faktisk kan udnytte de professionelle objektiver.

Sammenlignet med professionelle kameraer falder 550D dog lidt igennem. Men det når 80-90 % af vejen til en tiendedel af prisen.

550D kan også filme og endda i Full HD-opløsning, og her gør det også et godt job. Der er god tegning i billederne, og farverne står meget rene.

Læg dertil en overraskende fin lydkvalitet, og du har en feature, som faktisk kan bruges til mere end bare en sjov ekstrafunktion. Alt i alt vores klareste anbefaling, hvis du er på markedet efter et top-DSLR og ikke vil betale kassen for det!