Pentax går endelig full frame

Pentax går endelig full frame

Share

Der har længe verseret rygter om et full frame kamera fra Pentax. Nu kommer det endelig. Det vejrbestandige K-1 har ISO op til 204.800 samt WiFi og GPS. Det lanceres sammen med to nye objektiver

”K-1 bliver vores nye flagskibsmodel” siger Helge Rose, Nordic Product Specialist hos Focus Nordic, Nordens største fotodistributør. ”Med en fuldformatssensor og den nye mere effektive billedstabilisering (kompenserer for op til fem lukkertrin), åbner dette kamera op for helt nye muligheder”.

Høj opløsning

Pentax K-1 har en full frame CMOS-sensor (35,9mmx 24mm) med 36,4 megapixels og Pentax’s unikke antimoaré-funktion i stedet for antialiasing-filter. Dette i kombination med den nyudviklede PRIME IV billedprocessor giver en ydeevne, som overtrumfer alle tidligere Pentax-modeller.

Med Pixel Shift Resolution System tages fire billeder i hurtig rækkefølge, hvor sensoren flyttes en pixel per billede. Derefter lægges billederne sammen, og forskellen bliver, at hver pixel har fuld farveinformation i stedet for kun for en farve, som det gør sig gældende med konventionel teknik. Resultatet skal være mere farvekorrekte billeder end almindelige full frame kameraer kan levere.

Pentax K-1.

Pentax K-1.

Effektiv billedstabilisering

Se også:  Spejlrefleks til smartphone-folket

Pentax har også tidligere benyttet Pixel Shift, bl.a. i K-3II, men det nye er, at systemet nu kan se, om noget bevæger sig i billedet mellem de enkelte billeder, fx blade på et træ, og kompenserer for dette. Teknikken er mulig, da Pentax har billedstabiliseringen indbygget i kamerahuset. Man udnytter ganske enkelt sensorens bevægelighed til flere funktioner end blot billedstabilisering. Det nye SRII-system giver 5-akslet billedstabilisering, som gør, at man vinder op til 5 lukkertrin. Systemet fungerer også ved panorering.

Pentax K-1 klarer en ISO-indstilling helt op til 204.800. Dette i kombination med en speciel hjælpebelysning gør natfotografering nemmere end nogensinde.

Nyudviklet SAFOX 12 med 33 sensorpunkter (heraf 25 krydssensorer i midten). Data fra bl.a. AF-sensorpunkter i billedet ligger til grund for det avancerede Pentax Real-Time Scene Analysis System, som automatisk klarer motiver, hvor autofunktionen tidligere ikke slog til.

Se også:  Billigt og brugervenligt spejlreflekskamera fra Nikon

Fleksibelt display

LCD-skærmen på K-1 er roterbar med en ny konstruktion, som gør, at den beholder sin position langs den optiske akse. Brugeren kan ikke blot dreje displayet 35 grader horisontalt og 45 grader vertikalt, men også trække displayet ud fra kameraet og dreje det, og på den måde få mulighed for at se skærmen ovenfra. Den 3,2” store skærm har 1.037.000 billedpunkter.

Søgeren viser næsten 100% af søgerbilledet med 0,7x forstørrelse. Den kommer med en Bright Matt III fokusskive, som gør det nemt at fokusere manuelt og giver en naturlig gengivelse af dele i billedet, som ikke er i fokus. Søgerens transparente lag tillader visning af en række billedinformation over søgerbilledet. 

Del denne