Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pennen er mægtigere end pølsefingrene

Samsung trækker pennen som seneste våben i kampen om tablet-kunder. Men kan pennen overhovedet mere end dine pølsefingre? og hvorfor overhovedet fjerne fokus fra, at Galaxy Note 10.1 i sig selv er blandt de bedste Android-tablets, der er produceret?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pennen har et blakket ry i gadget-verdenen. Den er noget, man forbinder med PDA’er og andre afdankede dimser, så der skal lidt til for at en producent hiver den frem og promoverer den blandt de fornemmeste features ved sin nye gadget.

HTC forsøgte sidste år med blandet held, og tidligere på året kom så Galaxy Note, Samsungs krydsning mellem mobil og tablet, der ligeledes var ledsaget af en pen.

Konceptet fører Samsung nu videre med Galaxy Note 10.1, der, som navnet antyder, har skærmstørrelse på lidt over ti tommer og derfor ganske utvetydigt placerer sig i tablet-kategorien (på trods af at du faktisk godt kan ringe fra den).

Pennen gør dig produktiv
Der er tale om en toptunet Android-tablet spækket med alt, man kan forlange af power og features, men alligevel fremhæver Samsung pennen som den væsentligste attraktion. Med den skal det være nemmere at være produktiv, når du eksempelvis vil skrive og redigere billeder.

Det virker som lidt af et sats at flytte fokus fra processorkræfter, medieegenskaber og andre features, der nemmere kunne sælge en tablet, men efter lidt tid med pennen giver det bedre mening. For langt hen ad vejen er det faktisk lykkes at gøre den lille plastik-blyant til et velfungerende redskab, der øger Galaxy Note’ens brugsmuligheder. Det kræver en smule tilvænning at skrive med den, men Samsungs oversættelse af håndskrift til computertegn er dog så god, at selv en ubehjælpsom skrift som undertegnedes tydes forholdsvist smertefrit.

Når man er fortrolig med den, er der faktisk flere tilfælde, hvor den er at foretrække frem for kombinationen af touchtastatur og pølsefingre og en acceptabel erstatning for et eksternt tastatur, når det er upraktisk at have et sådant med sig. Også til billedbehandling gør den arbejdet lettere, især når der skal redigeres præcist. Der medfølger en særlig touchudgave af Photoshop, lige som du også får kontorpakken Polaris og Samsungs egen S Note-applikation, designet til produktive formål af forskellig art.

Blandt de bedste Androider
En velfungerende pen er imidlertid ikke alt Galaxy Note 10.1 har kørende for sig. Den kraftige quad core-processor, der banker bag dens slanke ydre, samt en fornem integration af Ice Cream Sandwich giver en af de bedste og mest smidige Android-oplevelser, vi hidtil er blevet præsenteret for.

Responsen er ubesværet og naturlig, når du navigerer rundt i menuer og på nettet, og Samsung har selv tilføjet funktioner, som giver brugeroplevelsen et nøk i vejret. Listen over seneste brugte programmer er en fin feature, der letter brugen betragteligt og muligheden for at have flere programmer kørende i separate vinduer er også et plus.

Med sine 1.280x800 pixels er skærmen lidt bagud i forhold til visse konkurrenter. Til gengæld er den så knivskarp og lækker at se på, at opløsningen ikke betyder det store. Til film fungerer den særdeles glimrende, og til spil er Galaxy Note 10.1 ligeledes i top. Batteriet bliver dog hurtigt sat på prøve ved spil og video, men Samsung har videreført sin Smart Stay-teknologi til Galaxy Note 10.1, så skærmen slukker, når du ikke kigger på den. Det giver en acceptabel levetid på et par dage.

Billigt bygget
Byggekvaliteten er der, hvor det for alvor halter. Er man til iPads lækre aluminiumsdesign, vil det sandsynligvis være svært at kapere Notens billige plastik-ydre. Netop denne uprætentiøse indpakning giver dog samtidig apparatet den lethed, som er blandt dens styrker, og som gør den behagelig at sidde med i længere tid ad gangen, så vi kunne godt leve med det kompromis.