Home » Stationær computer » PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv
PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv

PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv

Share
(29) Hardwaretest

Det går forhåbentlig ikke så galt, men sommetider dør komponenter simpelthen. Hvis du vil køre nogle endelige afprøvninger, før du ringer til reklamationsnummeret, skal du i de fleste tilfælde have adgang til en sekundær (fungerende) pc.

Du kan afprøve ram-blokke ved at tilslutte hver af dem separat og derefter prøve at boote. Ved andre komponenter skal du tage hver af dem ud og afprøve dem på et andet bundkort eller erstatte den pågældende del med en anden del, som med sikkerhed fungerer.

(30) BIOS-opdatering

De fleste moderne bundkort understøtter opdatering af BIOS via internettet, men hvis det ikke gælder for dit, kan du som regel hente opdateringsfilen fra producentens website. Download den på et tomt USB-drev, og find opdateringsfunktionen i BIOS’ avancerede tilstand. Vælg “Update from storage”, find filen på USB-drevet, og så er du parat til at gå i gang.

(31) Tag det køligt

Skræddersyet væskekøling kan være et mareridt, men der er nogle store fordele. Man har garanti for lavere arbejdstemperaturer, og man får større potentiale for over-clocking, men det vigtigste argument for mange brugere er den markante støjreduktion. Man kan køre ventilatorerne langsommere og opnå mindre støj. Det er imidlertid en kostbar proces at lave sit eget væskekølede system.

Planlægning af processen er bydende nødvendig, hvis man vil installere kølerør i kabinettet. Tag et fotografi af kabinettet fra siden, og brug din foretrukne billedredigeringssoftware til at planlægge placeringen af komponenterne og rørene, idet du finder den retning, kølevæsken skal flyde i.

Se også:  Den ultimative guide til væske-køling

Jo større kabinettet er, desto nemmere er det; reservoirer og kølere kan fylde meget. Mindre kabinetter kan kræve, at man borer huller gennem metalrammer for at føre rørene igennem. Vinklede fittings kan fjerne behovet for at bøje rørene. Fleksible rør er en mulighed, men det er lettere at montere hårde rør, og de ser som regel også bedre ud.

Pumpen skal bruge tyngdekraften til at føde et reservoir, og derfor er der behov for lodret installation i kabinettet. Når det gælder kølere, er det klogt at have mindst 120 mm kølerplads allokeret pr. komponent, der skal køles. Hvis du for eksempel vil køle din cpu og din gpu på den samme loop, skal du bruge en ventilatorstørrelse på mindst 120 x 240 mm.

(32) Installation af operativ-systemet

Den bedste fremgangsmåde, når man skal installere et nyt operativsystem, består i at hente et eksemplar af Windows fra https://www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10t, hvis du stadig har din digitale nøgle (eller hvis du har en Windows 10-licens, der er knyttet til din Microsoft-konto).

Download Værktøj til medieoprettelse og Opret installationsmedium til et USB-drev, sæt drevet i maskinen, og start den. Hvis det ikke virker, skal du gå til BIOS og justere boot-rækkefølgen, således at systemet booter fra USB-drevet først. Herfra skal du blot følge anvisningerne på skærmen og arrangere operativsystemet.

Se også:  7 ekspertråd før du køber business-projektor
(33) Opdater drivere

Når du vil sætte fut i grafikken, skal du gå til enten Nvidias eller AMD’s website (afhængig af din gpu) og downloade den seneste driveropdatering. Hvis du bruger et ældre bundkort, skal du først opdatere chipsættet. Find produktet på producentens website, og hent de seneste drivere. Du skal også bruge yderligere drivere her; led navnlig efter audiodrivere og LAN-drivere. Husk, at chipsættet først skal installeres.

Hvis du vil have dit grafikkort til at køre så godt som muligt, skal du sørge for, at du bruger de seneste drivere.

(34) Lysshow

Skræddersyet belysning kan være en tricky affære. Det er nemt nok at købe et udvalg af kompatible RGB-komponenter og klikke på en belysning, der er forudarrangeret i producentens egen RGB-kontrolsoftware, men hvis det hele for alvor skal se labert ud, må du installere lysstrips. De er ikke alt for dyre, men du skal også bruge adaptere og eventuelt også en RGB-controller.

Alt om DATAs RGB-oplyste drømmemaskine fra blad nr. 10 2019

Når du skal i gang med at installere dem, skal du sikre dig, at selve strippene ikke er synlige fra vinduessiden af kabinettet; lyset bør altid skinne på dine komponenter og ikke ud af kabinettet. Find steder og hjørner, hvor du kan skjule dem – enten under kabinettets ramme eller under den sorte ramme omkring et panel af hærdet glas.

Hvis du installerer to strips i rette vinkler i et hjørne, opnår du en mere jævn spredning af lyset over bundkortet, men hvis du bruger fuldt adresserbar RGB-lys, er det vigtigt, at du sørger for, at de er ordentligt synkroniseret.

TAGS
Byg din egen pc
gør det selv
manualer
pc
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S