Home » Stationær computer » PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv
PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv

PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv

Share
(22) Installation af hukommelse

Ram er en af de nemmeste dele at installere. Hukommelsesslot har enten et eller to spænder på de korte kanter. Sørg først for, at de er åbne. Find hakket på hukommelsesblokkens base, og lad det flugte med hakket på hukommelsesslottet. Skub blokken ned. Den bør klikke på plads – spænderne lukker automatisk.

AMD-cpu’er er nemme at installere: Løft blot armen, og skub cpu’en på plads, så den gyldne trekant flugter.

Husk, at hukommelsesslots normalt ikke sidder i nummerorden på kortet; de er typisk farvekodede for at angive, hvilke slots der bruger hvilke kanaler. Hvis dual eller quadchannel-support skal virke ordentligt, skal hukommelsen installeres i de korrekte slots. Hvis du er usikker, bør du slå op i bundkortets manual. Den viser dig nøjagtigt, hvilke slots du skal bruge.

(23) M.2-installation

Hvis du bruger konventionelle harddiske eller 2,5”-SATA-drev til lager, skal du installere dem i kabinettet og derefter trække et kabel fra dem til bundkortet. Det smartere M.2-ssd-format skal installeres direkte på bundkortet. Sørg for, at monteringsstiften er i den rigtige rækkefølge i forhold til ssd’ets længde, og fjern så den lillebitte stjerneskrue og placer M.2’et på drevslottet.

M.2-ssd’er skal installeres på bundkortet: Løsn den lille skrue, og skub drevet på plads.

Tryk en lille smule for at holde det nede, og genanbring den lille skrue. Mange bundkort har en heatsink til et M.2-drev – den skal fjernes før installation og sættes tilbage på kortet, når ssd’et er kommet på plads. Glem ikke at fjerne den plastik, der dækker varmepladen, ellers vil du sandsynligvis kunne lugte noget brændt, når maskinen kommer i gang.

Se også:  Shuttle DS10U [TEST]: Kompakt og alsidig pc i miniformat
(24) Gpu-installation

Grafikkortet er ofte den største enhed, der skal anbringes på bundkortet, og man bør derfor være varsom, når man installerer det. Disse kort kan være tunge, og hvis man taber det på bundkortet, risikerer man at beskadige begge komponenter. Fjern først udvidelsesslot-dækslerne fra kabinettet, og sørg dernæst for, at clipsen på pci-e-slottet er lukket op.

Ved installation af gpu’en fjerner man de to blankingplader på bundkortet, før man sætter kortet fast i dets slot.

Ligesom spænderne på ram-slots lukker det, så snart komponenten er rigtigt installeret. Anbring gpu’en, så den bageste I/O flugter med kabinettets bagside, og skub den forsigtigt ned, indtil du hører den klikke på plads.

Fastgør den straks til kabinettet med skruer. Dette princip kan man også følge ved andre dele, der bliver installeret i pci-e-slots, såsom lydkort og andre udvidelsesenheder. Hvis du bruger det øverste slot til din gpu, opnår du den bedste ydelse.

(25) Haltende hukommelse

Hvis en maskine ikke vil boote, hænger det ofte sammen med hukommelsen. Hvis man kan få adgang til BIOS, bør man kunne se, om hukommelsen er identificeret rigtigt. Hvis det ikke er tilfældet, eller hvis den slet ikke er identificeret, skal man prøve at fjerne og geninstallere ram’en.

Sørg for, at blokkene bliver installeret i de korrekte slots. Hvis de er det, men maskinen stadig ikke vil køre, kan du give de ekstra slots en chance. Som en sidste udvej kan du prøve at geninstallere grafikkortet og cpu’en.

Ram-installa-
tion er nem: Skub blot blokken på plads.

(26) Strøm på

Hvis maskinen ikke vil boote, skal du finde bundkortets debug-display. Det er ikke alle bundkort, der har sådan et, men der er som regel tale om et lommeregneragtigt display, der er delt op i syv dele, men nogle kort i den dyre ende har et lille display, der viser fejlkoder.

Se også:  7 stærke råd før du køber hovedtelefon

Ty til Google, eller læs i bundkortets manual, så burde du kunne løse problemet. Hvis du er usikker, eller hvis dit kort ikke har et display, kan du prøve de følgende tips.

Det første, man skal tjekke, hvis pc’en ikke vil boote, er bundkortets lommeregner-
agtige debug-display.

(27) Energitjek

Er det hele sluttet til? Det lyder som et fjollet spørgsmål, men vi har alle prøvet det: Gpu’en er ikke sluttet til psu’en; de forreste I/O-kabler får ikke strøm; bootdrevet er ikke korrekt tilsluttet.

Hvis alt synes at være på plads, men du sidder stadig og glor på en sort skærm, kan du prøve at bruge et andet kabel til din skærm. HDMI- og DisplayPort-kabler er berygtede for at svigte, når man har mest brug for dem, navnlig hvis man bruger de billige.

Vil pc’en ikke boote? Tjek, at alt er sluttet til.

(28) Operativsystem

Sommetider er det Windows, der er skyld i problemet. Det forekommer især, hvis man overfører et ældre drev til en ny maskine, og det hænger som reegel sammen med driver- eller programkonflikter. Operativsystem-filer kan også være fejlbehæftede. Hvis det er tilfældet, hjælper genstart og opdatering sandsynligvis ikke.

Den eneste løsning, der måske kan løse problemet, består i en fuldstændig geninstallation af operativsysmet på bootdrevet. Vi anbefaler som regel, at man installerer en frisk udgave af operativsystemet for hvert nyt byggeprojekt.

TAGS
Byg din egen pc
gør det selv
manualer
pc
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S