Home » Stationær computer » PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv
PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv

PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv

Share
(06) Valg af ventilator

Kabinettet skal holdes køligt, og her er valget af ventilator afgørende. Groft sagt deler man ventilatorer op i to kategorier: kraftige ventilatorer med statisk tryk og tynde luftstrømventilatorer med mange blade. Den førstnævnte er beregnet til håndtering af højt tryk, for eksempel ledning af luft gennem en tyk heatsink, mens den sidstnævnte variant flytter mere luft hurtigt gennem kabinettet, men med reduceret kraft.

Samme ventilator, forskellige blade. De tykke blade er optimeret til højt tryk, mens de tyndere blade maksimerer luftstrømmen.

Når man installerer flere luftstrømventilatorer i sit kabinet, sikrer man sig – som navnet antyder – en god luftstrøm. Derimod er statisk tryk-ventilatorer afgørende, hvis man bruger en alti-i-en-køler. Nogle ventilatorer bruger magnetiske lejer til at “ophøje” ventilatoren (maglev) og dermed opnå mindre støj og længere levetid, men de er typisk dyrere.

(07) Ventilatorstyring

De fleste kabinetter bliver leveret med en eller flere ventilatorer installeret. Det drejer sig typisk om standardventilatorer fra kabinetproducenten eller en af dens partnere. Når det gælder om at holde maskinen kølig, leverer de varen, men generelt er de ikke så gode som ventilatorer, som man køber af dedikerede producenter.Uanset om du ønsker køling med høj ydelse, eller du foretrækker stilhed under arbejdet, er der ofte bedre muligheder til rådighed.

Et par Silent Wings-ventilatorer er med i pakken, når man
køber en Silent Loop 240 mm AIO-køler.

Hvis du opgraderer kabinettets ventilatorer, skal du gøre det, før du begynder byggeriet. Hvis der stadig er plads, er det værd at overveje også at lade standardventilatorerne sidde i kabinettet. De fleste standardventilatorer kan man installere fortil eller bagtil i det kabinet, de kommer i. Hvis du erstatter standardventilatoren med noget kraftigere, kan du med fordel flytte standardventilatoren frem forrest i kabinettet for dermed at øge luftstrømmen.

Se også:  Den ultimative guide til væske-køling
(08) Kabelføring

Bruger du mindre eller billigere kabinetter, der måske ikke har ret megen plads til kablerne, kan du gøre livet meget nemmere for dig selv, hvis du installerer psu’en tidligt og fører strøm- og I/O-kabler igennem, før du installerer bundkortet. Her skal du bruge kabelbånd, medmindre du har valgt et kabinet, der omfatter integrerede løsninger til kabelføring, for eksempel velcrobånd til samling af kabelbundter.

Glem ikke, at du kan føre mindre kabler direkte under bundkortet, før du installerer det. Billigere psu’er har sandsynligvis et bundt af kabler, som du ikke skal bruge. Pak dem derfor pænt sammen med et kabelbånd, og placer dem uden for synsvidde – ideelt set under psu-dækslet, hvis der er sådan et i kabinettet.

(09) Den rette vej

Ventilatororientering lyder enkel, men man kan nemt tage fejl. De fleste ventilatorer har små pile på plastikrammen. De angiver den retning, ventilatoren drejer, og den retning, luften bliver ført i. Alternativt kan man blot se, fra hvilken side af ventilatoren kablet stikker ud. Hvis du monterer flere ventilatorer på en enkelt sektion – for eksempel to ventilatorer på hver side af et heatsink-tower eller stakkede ventilatorer forrest i kabinettet – skal du sørge for, at de pumper luft i den samme retning, hvis du vil have maksimal effektivitet.

(10) Fartkontrol

Ventilatorhastighed er et interessant emne; højere omdrejningstal vil naturligvis forøge luftstrømmen, men der bliver også dannet mere støj. Mindre ventilatorer kræver et højere omdrejningstal for at fungere effektivt, og man bør derfor ikke vælge noget under 120 mm til kabinettet, medmindre omstændighederne kræver det. Nogle kabinetter blever leveret med en integreret ventilator-kontrolenhed, der gør det muligt at justere ventilatorerhastigheder løbende – husk blot, at de ikke må være på den laveste indstilling under gaming i 4K.

(11) Skal man bygge selv?

Generelt kan man sige, at man sparer penge ved selv at bygge en pc frem for at købe et færdiglavet system, men det er ikke altid tilfældet. Hvis man er tålmodig og venter, til man kan købe gode dele på udsalg, kan man altid samle en stærk computer på et rimeligt budget, men færdiglavede modeller har deres fordele: Et ordentligt indre og producentgaranteret samling betyder, at fænomener som overophedning og komponentinkompatibilitet sjældent udgør problemer. Det kan også være en lettelse at have producentgarantien at falde tilbage på. Nogle giver sågar livslang garanti.

Se også:  Den komplette guide: Byg din egen pc

Et færdiglavet system mangler nogle egenskaber, som de hjemmebyggede har: De er ikke skræddersyede, og mange af dem er unødvendigt indviklede eller endda umulige at opgradere. Hvis du ønsker dig den ideelle specialbyggede pc, må du hellere tage springet og samle den selv.

Færdiglavede systemer kan have nogle meget elegante kabinetter, som ellers er uden for rækkevidde.

Firmaer, der indkøber komponenter i stort antal, kan levere færdiglavede maskiner med dele af høj kvalitet til relativt lave priser, og der er en vis sandsynlighed for, at de valgte dele fungerer optimalt sammen. Mange af dem har unikke kabinetter, som man ikke kan købe enkeltvis. De ser ofte ekstremt godt ud, men det er en udfordring at arbejde med dem, hvis man får brug for at rode rundt i maskinens indre dele.

Færdiglavede systemer er nået langt i de seneste få år. Aktuelle tilbud fra firmaer som Digital Storm, Origin PC og Corsair er stærke og effektive, men de er også dyre. Hvis man har et stramt budget og skal anskaffe en pc, er det ofte en god ide at lade gør det selv-manden springe ud.

Standarderne udvikler sig konstant, og det betyder, at priserne altid ændrer sig. Hvis man prøver at bygge sin egen computer fra bunden, kan man risikere at bevæge sig ind i et minefelt af dårlige priser. Der findes også en kuriøs mellemgruppe, der er befolket af grupper som Xidax, der tilbyder at bygge en skræddersyet pc til kunden – mod en ekstra betaling.

TAGS
Byg din egen pc
gør det selv
manualer
pc
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S