Home » Stationær computer » Pc-byggerens bibel
Pc-byggerens bibel

Pc-byggerens bibel

Share
Avancerede byggetips

Nu har vi været igennem det grundlæggende, men hvad med nogle mere avancerede tips og tricks til den ambitiøse væskekøler, den OCD-orienterede kabelentusiast og den beslutsomme overclocker? De kommer her

Tip 1 Planlæg din væskekølig

skræddersyet væskekøling er noget, som de fleste pc-byggere arbejder med før eller siden. Uanset om du har lyst til at prøve det eller ej, er det vigtigt at vide, hvordan man bygger sådan en enhed. Som sædvanlig skal man begynde med en god plan, noget tilegnet viden og en smule research. Der er to grundlæggende principper, man skal huske, når man arbejder med væske-køling.

For det første skal ens pumpe altid fodres ved hjælpen af tyngdekraft fra et reservoir, og for det andet skal hver af de komponenter, du ønsker at afkøle, være udstyret med en ventilator på mindst 120 mm. Til overclocking skal den være større. Når du har det på plads, gælder det planlægningsfasen.

Ligesom vi lagde en plan på side 22, er det en god ide at have et overblik over kabinettet, så du nogenlunde kan skitsere, hvor cpu’en og gpu’en skal være. Så kan du gå ud fra det og beslutte, hvor du skal placere kølere, reservoir og pumpe (eller pumper, hvis du satser på en dual-loop-løsning), og regne ud, hvor slangerne skal løbe. Se dit projekt for dig, forstå, hvilken retning kølevæsken skal flyde, og beslut så slangernes placering.

Se også:  Guide: Byg din egen NAS

Til begyndere anbefaler vi den enklest mulige fremgangsmåde, indtil du begynder at få greb om sagerne. Hvis du agter at indføre en bøjning i din slangeføring, er det nemmere at arbejde med en lang længde end med en kort, og det er altid klogt at bruge vinklede fittings, når det er muligt, for at reducere det antal af bøjninger du skal lave.

Tip 2 kabelføring

God kabelføring er et spørgsmål om lagdeling. Find ud af, hvilke kabler der skal løbe hvor, og læg dem i lag. De fleste kabinetter har mere end plads nok bagi til kabelføring. Brug kabelbånd til at fæstne dem til bagsiden af bundkortbakken, eller brug de velcrobånd, der ofte følger med moderne kabinetter.

Begynd med at spænde din 24-pin- og 8-pin-cpu-strøm, og fortsæt så med pci-e-kabler og derefter alt det andet. Modulære strømforsyninger er uomgængelige – hvis man minimerer antallet af kabler, kommer der orden i sagerne.

Tip 3 Prof belysning

God belysning er skjult belysning. Formålet er enkelt: Alt det, der kaster lys, skal skjules, således at man kun ser det udsendte lys, ikke dets kilde. En fiks måde at opnå det på består i at skjule lysstrips langs kabinettets kanter bag sorte kanter af hærdet glas. Man kan også lægge dem på bunden af kabinettet, hvor man ikke kan se dem.

Husk at to strips ofte er bedre end én. Læg en langs bunden og en anden langs forsiden, så får du oplyst to separate vinkler, hvilket giver en mere dynamisk lysvirkning. Vælg altid hvidt lys. Farvede strips (røde, blå, grønne osv.) drukner typisk komponenternes konturer og design. Hvis et bundkort har røde og sorte aspekter, og du lægger en rød LED-strip ind, kan du ikke se andet end rødt over det hele.

Hvad kan bedst betale sig?

Og nu til det store spørgsmål, som ofte bliver stillet: Er væskekøling pengene værd til en selvbygget maskine? Det afhænger af, hvad man vil have. Man får afgjort lavere temperaturer ved at udnytte varmeafledningsmetoden, men ens hardware kører ikke hurtigere af den grund. Den største fordel er en reduktion af den samlede støj, fordi ventilatorerne kører langsommere.

Se også:  Guide: Kom hurtigt og sikkert i gang med en ny PC

Til gengæld er udgiften enorm i sammenligning med mere traditionelle kølemetoder. Hvis du vil have virkelig god væskekøling, skal du forvente at komme af med mindst 2500 kroner og opefter. Hvis man sammenligner det med et godt alt-i-en-system, bliver væskekøling straks mindre attraktiv. Er det således pengene værd?

Du er nødt til at se på, hvad du har råd til, og hvor meget du er afhængig af tyst køling. Hvis svaret på begge spørgsmål er “vældig meget”, er du til væskekøling. Ellers kan god luftkøling eller alt-i-en med stilfærdige ventilatorer være en billigere løsning.

TAGS
Byg din egen pc
byg selv
pc

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S