Home » Stationær computer » Pc-byggerens bibel
Pc-byggerens bibel

Pc-byggerens bibel

Share

Styr på kølingen

Det er vigtigt at sikre sig, at maskinen kan håndtere den varme, som dens dele danner, og derfor skal man forberede sig på spørgsmålet om køling.

Tip 1 den rette ventilator til opgaven

hvis du vil maksimere din køleeffektivitet, er det vigtigt, at du vælger den rigtige ventilator. Der findes to kategorier af ventilatorer. Den ene er statisk tryk-ventilatorer (med tykke, brede blade), som er beregnet til områder med højt tryk. De skal effektivt flytte luft gennem kølere og køleblokke.

Den anden er luftstrøm-ventilatorer (med flere tynde blade), der er beregnet til at flytte så megen luft gennem systemet som muligt – og så hurtigt som muligt – men uden den mængde kraft som deres statisk tryk-slægtninge. I den dyreste ende finder vi nogle statisk tryk-ventilatorer, som kan flytte lige så megen luft som en luftstrøm-ventilator, men der er en pris at betale. Støj spiller også en rolle.

Jo større ventilatoren er, desto langsommere er omdrejningstallet som regel, og det betyder mindre støj. Det gælder typisk, at hvis man vil have en tyst maskine, skal man satse på ventilatorer, som kører under 1.200 rpm. Man kan styre hurtigere ventilatorer via BIOS eller en controller, så de kører langsommere end specificeret, men man risikerer, at det fører til hvinen.

Tip 2 køling med stil

hvordan afkøler man sin processor? Det afhænger af ens personlige præferencer og af ens cpu. Med de fleste låste mainstreamprocessorer fra Intel kan man klare sig med standardkøleren. Hvis man foretrækker et mere køligt overblik, skal man ty til en speciel luftkøler. Men der er ikke noget i vejen for, at man kan bruge en alt-i-en-løsning på 240 mm på en Core i3 eller Ryzen 3.

Se også:  Pc’ens fantastiske historie

Alle Intel K-processorer på i5-niveau og alle Ryzen 5 eller derover bør man køle med en omfattende towerløsning eller med en væskekøler på mindst 120 mm. Hvis du har tænkt dig at overclocke, er det uomgængeligt. Til Core i7 eller Ryzen 7 og derover skal man med overclocking bruge en alt-i-en-løsning på 240 mm eller et lufttower. Hvis du ikke har megen plads eller har begrænset lufttilførsel, anbefaler vi en luftkøler snarere end en alt-i-en-løsning.

Tip 3 lufttryk

du har de rigtige ventilatorer og din cpu-køling, og nu gælder det så det interne lufttryk. Der er to hovedretninger: balanceret og positiv. Balanceret betyder groft sagt, at man trækker lige så megen luft ind, som man pumper ud, mens en positiv løsning betyder, at man trækker mere luft ind, end man pumper ud.

Positiv forhindrer i teorien, at der kommer støv ind gennem ufiltrerede områder, mens et balanceret system giver bedre luftstrøm og temperaturer. Vi taler her om højst fire-fem grader. Prøv dem begge: Ved hjælp af benchmarking-værktøjer kan du udsætte dit system for pres, aflæse temperaturerne og træffe dit valg.

Tip 4 ventilator-Orientering

ventilatororientering – det er menneskeligt at fejle. Hvordan skal den vende? Kort sagt kan man altid identificere ventilatorens bagende (der, hvor luften bliver skubbet ud, ikke trukket ind) som den del, hvor beskyttelsesdækslet sidder. Hvis det ikke hjælper, er det typisk den ende, som ventilatorkablet stikker ud fra.

Fest og farver

Vi må hellere vende RGB. Men hvorfor, når det er noget, vi aktivt søger at undgå? Og hvad har begrebet med køling at gøre? RGB-ventilatorer er det store nummer for tiden. Vi har set masser af LED-ventilatorer i tidens løb, men de har som regel kun haft én farve og ikke det vanvittige overflødighedshorn af regnbuefarver, som nu har bredt sig over hele branchen. Vi ved det, vi ved det: Nogle mennesker nyder at kunne oplyse det indre af deres maskiner på alle mulige skøre og prægtige måder.

Se også:  Guide: Byg din egen NAS

Men når man prøver at gøre det med ventilatorer, skal man inddrage et ekstra kabel, der skal sluttes til et andet sted (enten til en ventilatorcontroller, et indbygget controllermodul eller direkte på bundkortet). Endnu et kabel, som betyder mere arbejde omme bag i kabinettet. Det er noget, man skal tage i betragtning, hvis man har planer om at investere i den slags. Hvad ydelsen angår, er påvirkningen af ventilatorerne minimal.

Bevares, nogle blade skal bestå af en mere transparent polymer, så LED-lyset kan skinne igennem, men det er også det eneste. Statisk tryk, varianter af luftstrøm – det er der alt sammen, om end ikke på niveau med nogle af de mere bekostelige løsninger. Hvis du er opsat på at få både ydelse og mulighed for at være med på RGB-bølgen, kan du hos Phanteks få en RGB-ventilatorramme (og jo: Selv vi synes, at den er sej).

Der er tale om Halos-serien, og der er varianter i både aluminium og plastik, som oplyser bladene i et meget jævnt og stilfuldt mønster. Imidlertid passer de i øjeblikket kun til ventilatorer på 120 mm og 140.

TAGS
Byg din egen pc
byg selv
pc

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S