Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pas på dit hjem

Den kolde tid byder på hygge og sne - men også risikoen for uventede gæster.

Af Mette Eklund Andersen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vinteren og især julen er for de fleste af os ensbetydende med hygge, stearinlys og varme i stuen, men de mørke vinterdage markerer også højsæson for indbrud, og især juletiden og de mange feriedage giver en betydelig øget risiko for indbrud i forhold til den lysere tid på året.

I 2012 blev der anmeldt intet mindre end 43.480 indbrud i Danmark ifølge Danmarks Statistik. Selvom det lyder som et skræmmende stort tal, er det heldigvis faldende, og Danmarks Statistik viser da også, at det ser ud til, at 2013 bliver mindre plaget af indbrud end 2012.

Det hjælper dog ikke de over 40 tusinde uheldige sjæle, der har været udsat for indbrud, og som oplever både værditab og ubehaget i, at fremmede har brudt ind i deres hjem.

Nogle landsdele er da generelt også mere plagede af indbrud end andre. Sjælland ligger højst på listen med regioner som Fakse, Greve og Vallensbæk som særligt plagede.

Hvis du står og overvejer at købe et nyt hus og vil indbrudssikre dig mest muligt, kan Danmarks Statistik vise, at Læsø er et godt bud på et sikkert sted at bo, da der her ikke blev anmeldt nogen indbrud i 2012.

Der er naturligvis andet, du kan gøre end at flytte til skønne Læsø, og det er at sikre dig på flere måder. Det Kriminal Præventive Råd har flere bud på, hvad du selv kan gøre.

Herunder anbefaler de, at du skal sørge for at investere i solide døre, vinduer og låse - gerne dobbeltlåse, at du aftaler med naboen f.eks. gennem nabohjælp.dk at holde øje med huset, når du er ude at rejse, installerer tænd/sluk-belysning samt overvejer, om din hæk er for høj og derved udgør et godt skjul for eventuelle indbrudstyve. Derudover kan en hund også fjerne noget af risikoen for indbrud.

Et andet fornuftigt råd er selvfølgelig at dobbelttjekke sin forsikring, så du er sikker på, at alle dine værdigenstande er dækket ind, hvis uheldet skulle ske. Det gælder især, hvis du ikke har justeret forsikringen i flere år, og husstanden f.eks. er flyttet til et nyt hjem eller er gået fra studerende til arbejdstager.

Derudover tyer flere og flere private hjem til sikkerhedsalarmer, og det behøver ikke være så overvældende en udskrivning, som det kan lyde. Rent faktisk giver flere forsikringsselskaber nedsættelse af din forsikringspræmie, hvis du har installeret en alarm. Se på dit forsikringsselskabs hjemmeside, om det er tilfældet.

Der findes mange forskellige aktører indenfor sikkerhedsalarmer til private hjem, og der findes en løsning til enhver pengepung. Naturligvis er en alarm eller en hvilken som helst anden sikkerhedsforanstaltning ingen garanti, hvis en tyv virkelig gerne vil ind, men skiltning og brug af tyverialarm kan gøre indbrud mere vanskeligt samt stresse tyven, og ifølge Tryg skulle erfaringer vise, at indbrudstyve som regel undgår steder, hvor de kan se, de bliver overvåget. Privatalarmer fås desuden både med og uden direkte alarm til en bemandet vagtcentral.

Udover dit private hjem kan du også overveje en tyverialarm eller overvågningskamera i dit sommerhus. Flere typer af overvågnings-kameraer kan endda sende dig en besked på din telefon, hvis kameraets bevægelsessensor bliver aktiveret, og nogle modeller kan også registrere bevægelse i mørke.

En af de muligheder, du har for at beskytte din bolig mod indbrud, er Sikkerthjem Villapakken. Dette er et alarmsystem beregnet til villaer og større boliger, men findes også i en lejligheds-version.

Systemet er baseret på Nabohjælp-konceptet og skulle uheldet være ude, så fremsender alarmen automatisk alarmerings-sms’er til dig og fire af dine naboer, venner eller familie efter eget valg.

Dermed behøver du ikke vente på, at en vagt skal ankomme til stedet, men dit helt eget nabohjælp netværk kan hurtigt undersøge sagen og eventuelt alarmere rette myndigheder, hvis nødvendigt.

Pakken består af en hovedalarmenhed, 2 stk. fjernbetjeninger. 2 stk. nøglebrikker. 2. stk. dørkontakter. 2. bevægelsessensorer. 1 stk. præventivt Sikkerthjem plastikskilt og 3 stk. præventive Sikkerthjem stickers, der kan skræmme potentielle indbrudstyve væk. Dertil kommer en årlig udgift på 199 for et simkort, der sender sms ud til dig og dine 4 venner.

Flere og flere private hjem vælger at installere et netværkskamera i deres hjem eller sommerhus. Dette netværkskamera fra D-Link er en billig løsning, hvis du vil have overvåget din stue, carport eller andre steder.

Kameraet er nemt at sætte op og kan trådløst kobles på dit hjemmenetværk, så du kan se billederne fra kameraet fra en webbrowser. Der er bevægelsessensor, og bliver den aktiveret, kan du indstille kameraet til automatisk at sende dig et foto på e-mail eller til en FTP-server.

Dette kamera er en storebror til DCS-930L og har den ekstra funktion, at den har nattesyn. Det betyder, at kameraet kan optage billeder i mørke via infrarøde dioder.

Derudover kan både DCS-932L og DCS-930L fungere sammen med en app til Android og iOS-enheder, så du kan se kameraets synsvinkel fra f.eks. din mobil. Bemærk at disse kameraer ikke anvendes sammen med FONA Sikkerthjem alarm men fungerer selvstændigt.

Udover det udstyr der følger med Sikkerthjem Villapakke eller Lejlighedspakke, kan du købe en lang række ekstra udstyr, der kan gøre dit alarmsystem smartere og mere alsidigt.

Du kan blandt andet købe ekstra trådløse bevægelsesdetektorer, åbningskontakter eller fjernbetjeninger, hvis du har brug for flere end dem, der følger med pakken. Derudover kan du tilkøbe et trådløst tastatur eller Sikkerthjem trådløse røgalarm.

Denne trådløse røgalarm sender via alarmsystemet en besked til dig, hvis den registrerer røgudvikling i dit hjem samt starter en indbygget sirene, så beboere, der er hjemme, kan blive advaret om en potentiel brand.

Stoptyven.dk, der arbejder sammen med Det Kriminal Præventive Råd, har sammen med Forsikring & Pension lavet en spørgeskemaundersøgelse igennem YouGov for at undersøge, hvad der bliver stjålet i de mange indbrud i Danmark.

Dette er ifølge deres undersøgelse på stoptyven.dk de mest stjålne ting:
• Smykker eller ure
• Kontanter
• Computer eller tablet-pc (f.eks. iPad)
• Mobiltelefon, mp3-afspillere/iPods og lign.
• Foto- eller videokamera (Kilde:YouGov)