Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Parrot Zik 3: En smart papegøje på hovedet

Parrot er på banen med tredje version af deres supersmarte hørebøffer. Designet kan diskuteres, men antallet af avancerede features er der ingen, der stikker.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man ved, at der er sjove timer i vente, når en Parrot-pakke dukker op på kontoret.
Den franske producent har en forfriskende uhøjtidelig tilgang til elektronikken. Uanset, om der er tale om en drone, en potteplante (som vi forhåbentlig snart får til test) eller et sæt hørebøffer, skal det være sjovt at bruge og spændende at kigge på. Det gælder ikke mindst de nyeste hovedtelefoner i Zik-serien, der er spækket med digitale tricks.

Vovet design

Det er tredje version i serien. Udseendet er dog i det store hele identisk med de to tidligere modeller, baseret på Philip Starcks blødt svungne design, der giver et imødekommende og behageligt indtryk.

Ørekopperne er dog blevet slankere, og så er mulighederne for at variere looket vokset betydeligt. Med egne øjne fik vi at se, hvor langt det er muligt at gå. Vores testmodel havde grønne ørekopper med skildpakke-agtig tekstur (producenten kalder det dog krokodille). Skal man sige noget positivt, havde det sin egen komiske charme, men det er nu ikke lige den model, vi selv ville vælge.

Heldigvis findes der mere diskrete designs. Hovedtelefonerne sidder behageligt og lukker godt til om ørerne, så der ikke siver megen støj ind eller ud af dem.

Intuitiv touchbetjening

Højre ørekop er touchfølsom. Ved at glide fingeren frem og tilbage, op og ned eller give dem et hurtig prik kan du skrue op og ned for volumen, skifte nummer samt pause og genoptage musikken. Det fungerer glimrende, og man vænner sig hurtigt til betjeningen.

Indbygget i ørekopperne er sensorer, som registrerer, om du har hørebøfferne på. De sørger for at slukke for musikken, når du tager dem af og tænde den igen, når du tager dem på. Noise cancelling slukkes også, når du tager hørebøfferne af hovedet. På den måde spares der på batteriet. For at spare yderligere kan du sætte headsettet til at slukke automatisk et givent tidsinterval efter, du har lagt dem fra dig. Det er en god egenskab, som kan skåne dig for at stå med et drænet headset.

Batterilevetiden varierer afhængig af, hvordan du bruger hørebøfferne. Lytter du trådløst med noise cancelling og features aktiveret, skal du ikke forvente mere end 6-7 timers brug. Opladningen sker dog hurtigt, og du behøver ikke engang sætte stik i. Der medfølger en trådløs oplader, som du bare skal lægge den ene ørekop ovenpå.

Skræddersy lyden

Du kan tilkoble Zik 3 med ledning. Der følger endda en lækker stofledning med. Men så ryger en væsentlig del af pointen. Det samme gælder, hvis du kobler hørebøfferne trådløst til pc’en.

Zik 3 kommer først fuldt til sin ret, når de forbindes til en smartphone via Bluetooth. Så får du nemlig adgang til alle de smarte funktioner, der gemmer sig i den tilhørende app. Har du Apple Watch, kan mange funktioner også styres herfra.

[irp]

I appen kan du indstille lyden i detaljer via en avanceret parametrisk equalizer samt forskellige effekter og simulering af rum, der kan varieres i størrelse. Når Zik 3 i sig selv lyder så rent, detaljeret og velafbalanceret over hele spektret, som de gør, kan det føles lidt overflødigt at pille ved lyden. Men det var nu alligevel imponerende, så nemt man kunne nå interessante og brugbare resultater.

Dine indstillinger kan gemmes som presets, så du kan hente dem frem igen når som helst. Der er desuden adgang til et væld af andre presets, skabt af andre brugere samt prominente DJs, producere og musikere.

Fleksibel støjreduktion

Appen lader dig også finjustere hovedtelefonernes støjreduktion. Ved at glide fingeren frem og tilbage i en cirkel, kan du ændre, hvor meget støjen skal dæmpes. Fra helt lukket til så åbent, at hørebøffernes mikrofoner faktisk bruges til at trække lyd fra omverdenen ind - det kaldes Street Mode og er skabt, så du kan høre, hvad der sker omkring dig, hvis du lytter til musik på gaden.
Lukker du helt tæt, får du en effektiv noise cancelling. Selv i et larmende kontormiljø holdes det meste ude.

Overbeviser hele vejen

Parrot Zik 3 kan så meget, at du sikkert aldrig får brug for det halve. Ikke desto mindre er alle funktioner veludførte og betjeningen så nem, som man kan forstille sig. Designet er samtidig behageligt, og lyden er af en klasse, der matcher de bedste hørebøffer i prislejet. Zik 3 skal derfor have en velfortjent topkarakter. 

Zik 3 fås heldigvis også i mere diskrete varianter end den grønne model, vi havde til test. Zik 3 fås heldigvis også i mere diskrete varianter end den grønne model, vi havde til test.

[irp]