Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Parrot anafi: Avanceret drone til prisen

Drømmer du om en drone, der virkelig duer til noget, så er denne nye Parrot Anafi et stærkt produkt til prisen. Dronen er støjsvag, har gode funktioner og et rigtig godt kamera.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Inden for droner er det kinesiske firma DJI forbilledet for de fleste andre aktører med en bred vifte af klassedroner på programmet. Skal nogen slå dem af pinden, må det være Parrot fra Paris, der satte gang i dronebølgen for os almindelige forbrugere tilbage i 2010 med lanceringen af den populære AR Drone.

Den nye Parrot Anafi er lidt billigere end DJI-konkurrenten Mavic Air, men byder alligevel på ligeså imponerende teknologi i samme bærbare indpakning. Hvad mere er, så vejer Parrot Anafi kun 320 gram og er dermed en af de letteste droner, som er udstyret med kamera. Det er en stor fordel, hvis den skulle falde ned fra himlen. I teorien er risikoen for skader betydelig reduceret med den vægt.

Den insektlignende Anafis fire arme kan foldes sammen, så du nemt kan tage dronen med dig. I sammenfoldet tilstand er dronen 244 mm lang, så – ok – den kan ikke proppes i en selv nok så stor lomme. Men heldigvis medfølger der en tynd transporttaske, som sagtens kan puttes ned i en lille rygsæk.

Myg i overstørrelse

Selvom Anafi mest ligner en myg i overstørrelse, er den inspireret af bien. I stedet for et hoved har Anafi den treaksede vippeanordning med kameraet monteret i flyveretningen. Det har i hvert fald den fordel, at propellerne aldrig dukker op midt i optagelserne. Det betyder også, at kameraet kan indstilles til at pege 90 grader opad og give et perspektiv, som ingen anden drone kan i øjeblikket. Vi er vant til skud fra oven, men denne drone kan faktisk skyde dig nedefra.

Stillet op lige ved siden af konkurrenten DJI Maverick ser Anafi meget mere legetøjsagtig ud med sit insektdesign. Men når den først er i luften, er fremtoningen mere i stil med det dronedesign, som vi er vant til.

Du kan oplade dronens batteri via en USB-C-indgang, hvilket umiddelbart må siges at være et stort plus. Især hvis du har en powerbank med dig ”ud i marken”. Men her går ideen fuldstændig fløjten, for opladningstiden er ekstrem lang. Fra en stikkontakt gennem opladeren tager en opladning 105 minutter, hvilket alt taget i betragtning er acceptabelt. Men hvis du bruger noget, der er i stil med en mobiloplader, ryger du op på tre timer!

Det er et plus, at batteriet fuldt opladet leverer 25 minutters flyve-tid, hvilket er 5 minutter længere end med Mavic Air. Det lyder ikke af meget, men det er altså 25 pro-cent ekstra tid og kan give dig lige det fotoskud, du drømte om at få. Du kan dog købe ekstra batterier, så du ikke skal vente på, at dronen bliver opladet.

Fjernbetjeningen er noget af en klods, og den føles langt tungere end selve dronen. Den er for stor til at ligge i en lomme og er noget sparsom på knap-fronten. Bortset fra de obligatoriske start- og vend hjem-knapper har betjeningen to pegefingerknapper bagpå. Den ene er til at tage billeder og video med, og den anden nulstiller optikken og kameravinkelen. Herudover kan du med to små arme tilte kameraet og få det til at zoome.

Bedre billeder fra luften

Langsomme bevægelser: Hvis du drøner rundt i luften og hele tiden laver skarpe sving, vil billederne kommer til at se rodede ud. Den bedste metode er at bevæge sig langsomt uden hurtige retningsskift. På den måde får du også flest mulige detaljer i billedet.

Panorer aldrig fra en statisk position i luften ved at rotere selve dronen. Det skaber et ret forvirret billede, som er trættende at kigge på. Flyv i stedet langsomt i lav højde fra den ene side af scenen til den anden. Her kan du så supplere med at dreje dronen en smule undervejs.

Nem styring fra mobil

Mobilholderen kan tage op til størrelsen iPhone Plus. Alle moderne droner skal kunne betjenes gnidningsløst med en Android- eller en iOS-mobil, og det kan du også her. Parrot FreeFlight 6-appen er veldesignet.

Den give godt nok ikke så mange justeringer af kamera, flyvning og kameravinkel som DJI’s Go 4-app, men den er som skabt til førstegangsbrugere. Opløsningen er HD, og den strømmer ind fra dronen oppe i luften i imponerende billedkvalitet. Vi oplevede enkelte, små billedudfald og forsinkelser (de ses dog ikke på optagelser lagret på et microSD-kort).

Nok om det! Nu vil du vide, hvordan den flyver, ikke sandt? Lad os med det samme afsløre, at denne drone flyver ret godt, selvom den ikke helt kan måle sig med den nærmeste konkurrent og forbillede, Mavic Air. Muligheden for at flyve uden om forhindringer vil du helt sikkert savne, hvis du flyver i Anafis autonome tilstand i områder med mange bygninger, træer osv.

Fjernbetjeningen vejer næsten ligeså meget som dronen. Med en app på mobiltelefonen får du livevideo fra kameraet, hvilket du kan bruge til at styre dronen.

Når Anafi først er kommet til vejrs, er den nem at styre og ligger sikkert i lufthavet – selv i en frisk vind. Både Wi-Fi- og GPS-forbindelsen er stabile, og dronen har en fin rækkevidde på knap 4 kilometer. Normalt må man dog ikke flyve dronen længere væk, end man stadig kan se den.

Propelstøj er en af ulemperne ved droner. Det tiltrækker opmærksomhed, hvilket ikke altid er ønskværdigt. Men den lille Anafi hører du ikke meget til, heller ikke når den hænger et par meter over dit hoved.

Som det er normalt med GPS-droner, giver Anafi også mulighed for geo-indhegning (afgrænsning af det område, den må flyve i). Den har også både en flyv hjem- og en find min drone-funktion (hvis den skulle dratte ned i et krat et sted).

Flyv og tag billeder

Men det vigtigste salgsargument for en drone af denne her type er muligheden for at tage video og still-billeder fra usædvanlige positioner. Og her er Anafi virkelig på hjemmebane. Vores test viser, at både billed- og fotokvaliteten er på niveau med Mavic Air, og under dårlige lysforhold er Anafi faktisk bedre.

Anafis 4K-video (2160p eller Cinema 4K) og 21 MP-billeder er knivskarpe. Her er masser af detaljer og dyb kontrast. Kameraet understøtter også HDR-video og kan tage stills i raw-format. Usædvanlig for en drone i denne prisklasse er muligheden for 2,8x zoom i fuld HD eller 1,4x i 4K uden tab af kvalitet.

Kamera-gyroen har to mekaniske rulle- og tiltakser og en digital panoreringsakse. Styringen af gyroen fra Anafis fjernbetjening er ikke så fintfølende som Mavic Airs fingerhjul. Det er ikke nemt med Anafi at foretage et langsomt tilt.

Ligesom Hitchcock

Som Mavic Air har Anafi en masse automatiserede flyvetilstande: Boomerang, Follow Me, Orbit osv. Især er Dolly Zoom sjov. Du kan bruge den til at genskabe Alfred Hitchcocks berømte Vertigo-effekt med. Når kameraet bevæger sig ind mod en person, zoomes der samtidige ud, hvilket betyder, at personen bibeholder sin størrelse, mens baggrundens perspektiv ændres.

Værd at nævne er også Camera-man, hvor kameraet fastholder et statisk motiv, mens dronen bevæger sig rundt, samt Hyperlapse og Slow-Motion. Funktioner som Follow Me og Touch & Fly er låste og kræver, at du tilkøber en app, hvilket helt ærligt er latterligt. Når du først har betalt så mange penge for Anafi, så skal du ikke punge ekstra ud for at udnytte dronens muligheder. Bortset fra denne særhed er Anafi dog ganske imponerende, og vi giver den en anbefaling.