Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Panasonic Toughbook FZ-T1: Sej mini-tablet tåler det meste

Det seneste medlem af Panasonics robuste Toughbook-familie er en handy 5”-tablet, der er født med stregkodescanner og som også kan bruges som telefon – formedelst en mindre merpris.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selv en global elektronikproducent i megaklassen som hundredårige Panasonic nåede ikke at gøre sig gældende inden for computere og mobiltelefoner, før traditionelle it-firmaer og nye spillere havde sat sig på massemarkederne for disse produkter.

Til gengæld har Panasonic udviklet en tilsyneladende komfortabel niche med robust it-teknologi. Når der skal bruges computerkraft, som kan tåle vind og vejr – og en tur på gulvet, bliver løsningen ofte en Toughbook eller Toughpad. Firmaet oplyser, at det for 17. år i træk har været europæisk markedsleder med en omsætningsandel på noget over 50 % i 2017.

Typiske kunder til Tough-enheder er ikke individuelle forbrugere, men virksomheder og organisationer, som aftager produkterne i pallevis og ofte har brug for skræddersyede versioner.

Skabt til et hårdt liv

Den nye Toughbook FZ-T1 har et flademål som en mellemstor smartphone, f.eks. vores Honor 10. Den er dog mere end dobbelt så tyk på grund af scannersektionen, men vejer alligevel ikke mere end 230 gram, fordi indkapslingen er af avanceret kunststof med en skridsikker, ru overfladefinish.

Konstruktionen overholder kravene i MIL-STD-810G samt IP66 og IP68. Oversat til dansk betyder dette, at enheden er støvtæt og stænktæt, så den kan bruges udendørs i alt slags vejr. Desuden skal den kunne tåle at blive tabt fra en højde på 1,5 meter, hvad vi nu ikke har testet. Touchskærmen kan indstilles til betjening med handsker og i regnvejr, og man kan også tilkøbe en passiv pen.

Integreret stregkodescanner

Kameraet i en smartphone kan som regel bruges til at læse både stregkoder og QR-koder, men FZ-T1 er udrustet med en rigtig scanner med en kraftig rød lyskilde – ligesom ved kassen i supermarkeder. Og man er aldrig i tvivl, om den har forstået budskabet, for den kvitterer for korrekt læsning med et bip, som kan gøres ganske højlydt.

Vi kan bekræfte, at Panasonics scanner har en god rækkevidde
og kan læse gængse EAN-stregkoder på omkring en meters afstand under dårlige lysforhold. Denne feature gør tabletten ideel til eksempelvis kørende medarbejdere, som skal registrere deres forbrug af reservedele og tid.
Hvis stregkodescanning er et primært anvendelsesområde, kan man som ekstra tilbehør få et smart pistolgreb, der forbedrer ergonomien mærkbart.

Det virker utroligt, at det indbyggede bagside-kamera – nul selfie-pjat! – kommer fra en virksomhed med en Lumix-division. En opløsning på 8 megapixel og problemer med at tage brugbare billeder i dårligt lys gør denne del af enheden mindre egnet som værktøj.

Ingen sprinter

FZ-T1’s SoC (System on a Chip) hedder Qualcomm Snapdragon MSM8909 og var ved annonceringen i 2015 en såkaldt entry level-chip med lavt energiforbrug og beherskede præstationer.

I vores AnTuTu 7.1.1 Benchmark-test scorer enheden 25.871 point sammen med meddelelsen ”Defeated 1% of users”. Den lander dermed blandt markedets laveste ene procent. Dette gør mindre, for den er ikke bygget til spil og tung multitasking.

Vi oplever ikke FZ-T1 som langsom. Faktisk er den hurtigere til Wi-Fi end mange smartphones i den højere ende. I samme rum som vores primære router holder den en stabil hastighed omkring 110 Mbps til både download og upload. Som en rigtig god arbejdshest