Home » Lagerenheder » På kanten af skyerne
På kanten af skyerne

På kanten af skyerne

Share

Tingenes internet vokser, og det kræver stadig mere netværkskapacitet. Måske findes hjælpen i edge computing?

Cloud computing har uden tvivl været dette årtis store modeord blandt it-folk. Der er et stort effektiviseringspotentiale i at slippe for systemadministration af servere, og skyens lette adgang til basale tjenester er tiltrækkende. I dag findes der mange små og et par store udbydere, og konkurrencen er hård.

I denne artikel vil vi se nærmere på nogle af tendenserne bag udviklingen af cloud computing og Internet of Things (IoT). Ikke alle pile peger mod samme sky, og kanten af skyerne (edge computing) er mindst lige så interessant som skyen.

Gemt væk i skyen

Cloud computing bygger på en idé om, at du ikke nødvendigvis behøver at vide, hvor dine servere er placeret. Endvidere er det ikke nødvendigvis i din interesse at kende alle detaljerne om dine serveres hardware. Modellen er, at du lejer kapacitet, og hvordan din cloud-udbyder giver dig den, er underordnet.
Forretningsmodellen for udbyderen er, at kunderne ikke har brug for hele kapaciteten hele tiden. På den måde kan udbyderen sælge den samme kapacitet flere gange.

Men vælger udbyderne at sælge kapaciteten til under den fulde værdi, vinder kunder også på det. Endvidere slipper du som kunde for at betale for hardware nu, mens din indtjening sker løbende.

Se også:  Edge er ikke længere ude på kanten – solid vækst i Europa

Lad mig gøre det mere konkret. Tre kunder lejer kapacitet svarende til en server, men bruger kun 2/3 af en server. Udbyderen kan nøjes med 2 servere, men lade kunderne betale for ¾ server. Udbyderen har et overskud svarende til ¼ server, men kunderne oplever en besparelse i forhold til, at de skal leje en hel server.

Betalingsmodellen er typisk baseret på, hvor meget cpu, harddisk og netværk dine applikationer har brug for. Det kræver et stort overblik og viden, at kunne forudsige prisen for en cloud-løsning. Har du endvidere behov for at vide, hvor dine data er gemt, bliver det svært. Du skal gøre op med dig selv, om du stoler mere på cloud-udbyderens sikkerhed, end hvad du selv kan stå inde for.

Fordelen ved cloud-løsninger er, at du kan starte småt og muligvis ikke behøver at være specialist i systemadministration. Det er muligt at skrue op og ned for kapaciteten i takt med, at din forretning udvikler sig.

Moores lov

Om du er it-kyndig eller ej, kender du Moores lov. Måske ikke af navn, men af gavn. Groft sagt er Moores lov, at antallet af transistorer på chips fordobles hvert andet år. Det utrolige ved Moores lov er, at den har sin oprindelse i midten af 1960’erne, men stort set har holdt frem til i dag. En transistor er den basale byggeblok i digital elektronik, og antallet af transistorer fortæller, hvor kraftfuld en chip er.

Se også:  Her er den krypterede USB hvor datatyve må give op på forhånd

Der er to faktorer, som spiller ind. For det første bliver chip-fabrikanterne bedre til at fremstille større chips. Det betyder naturligvis, at der er plads til flere transistorer. Samtidig har chip-fabrikanterne været i stand til at gøre transistorerne mindre, og det har yderligere øget antallet af transistorer. En 6502 cpu (som du finder i Apple IIe fra 1984) består af sølle 3510 transistorer, mens Apple A11 (som du finder i iPhone 8 og X fra 2017) har over 4 mia. transistorer. Indrømmet, de to chips kan ikke sammenlignes direkte, da A11 indeholder en del mere end blot en cpu, men du kan sikkert se en vis tendens.

Konsekvensen af Moores lov er at cpu’ere, ram-kredse og grafikkort bliver hurtigere og hurtigere. Er du villig til at betale i form af strøm og køling, vil du være i stand til at få hurtigere og hurtigere computere.

TAGS
datalager
edge computing
sky

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S