Home » Byg selv » På jagt efter gode køb
På jagt efter gode køb

På jagt efter gode køb

Share
Grafikydelse

I modsætning til standardopdateringer er det vigtigt at afstemme dit valg af grafikkort med din hardwares kapacitet. Hvis du har købt et lille kabinet, skal du tage stilling til den plads, der er til rådighed (se boksen “Formatet er vigtigt” her på siden). Towerkabinetter er generelt fleksible og rummelige nok til at give plads til ethvert kort.

Det er ikke her, man skal sjuske, for der er grænser for, hvor mange kort der er egnede til denne kategori. Du finder næppe en kontor-pc med et seks- eller otte-pin-strømstik fra psu’en. Det finder ikke sted, og du skal derfor bruge noget bus-drevet, der kan arbejde indenfor grænserne for din psu’s tiloversblevne effekt. Det kan lægge en dæmper på udskejelserne.

Ddr3 er ikke den hurtigste ram, men den er billig, og der er nok af den. Tjek den maksimale kapacitet og antallet af slots i din boks, før du køber.

Selv den mest ydmyge maskine burde kunne håndtere et Nvidia GeForce GT 1030. Det er ganske småt, og man kan ofte finde det i halvformat. Der findes versioner såsom Gigabytes ventilatorkølede kort, der klarer sig med et enkelt slot. Andre muligheder er passiv køling, men det indebærer gerne kølere, der breder sig over mere end ét slot. Tjek ikke kun kortets bredde, men også dets længde. Hvis det kniber med pladsen for enden af slottet, vil et, der er kortere, som for eksempel MSI’s Aero ITX sandsynligvis være passende.

De vigtigste fortrin ved GT 1030 er prisen – som kan gå ned til 600 kroner, hvis man ser sig for – og den omstændighed, at det kræver kun 30 W via pci-e-slottet for at køre. Det kan dog nå lidt højere op, og derfor skal du sørge for, at du har en kapacitet på mindst 45 W tilovers på psu’en, når resten af komponenterne har fået deres del.

Se også:  Lækker teknik: EK Fluid Gaming 275-AG Vanquish

GT 1030 kan i nogen grad bruges til spil, og det er et fremragende valg, hvis du vil holde udgifterne så langt nede som muligt, men det er bedre egnet til videokodning og multimediearbejde.

Hvis du har psu-kapacitet til en RX 560, vil en model på 4 GB give dig imponerende grafiske
resultater.

Hvis du har omkring 60 W psu-strøm ledig, er et GTX 1050 Ti et langt stærkere valg. Det er dyrere, men hvis du har sparet tilstrækkeligt på grundmaskinen, kan du stadig bygge dig en boks, der rummer seriøse muskler, til en god pris. Der findes mindre versioner (for eksempel MSI-udgaven i halv højde), og der er varianter på 2 GB og 4 GB. Nogle udgaver kan overclockes, men forvent ikke, at det rækker ret langt. GTX 750 Ti er en anden stærk mulighed, men eftersom det ikke længere er i produktion, bliver du nødt til at finde et brugt eksemplar.

Du får nok brug for en konverter, hvis du bruger en standard-psu til en kontor-pc.

Når det gælder AMD, kan du søge efter et RX 460. Det produceres heller ikke længere, men selv i brugt tilstand er det en kostbar løsning. RX 560 er stadig i produktion og har en hæderlig pris på omkring 1200 kroner. Det er et stærkt kort, men det trækker som regel 75 W fra pci-e-slottet. Derfor er det afgørende at have en psu på 400 W, og det ser man kun sjældent i kontormaskiner. Vi påstår ikke, at Nvidia er det eneste valg, men set i denne sammenhæng er det sandsynligvis den eneste gode løsning.

Se også:  Guide: Lav din egen podcast - med gratis software

Når du har fået fat i det, skal du ikke igennem en omfangsrig manual. Sæt blot kortet i. Det er den nemmeste opgradering, du nogensinde kommer ud for. Og når din gpu er blevet installeret, har du fået dig en maskine, der er langt mere end summen af de enkelte dele.

Tid til at samle det hele

Nu har du fået din pc i hus, og du har anskaffet de yderligere komponenter, du har brug for. Lad være med at forhaste dig – det er en brugt boks, og du bør være mistænksom. Behersk din entusiasme, og gennemgå de indre dele omhyggeligt, idet du sikrer dig, at hvert kabel er rigtigt forbundet, og alt ser fornuftigt ud, før du tænder for strømmen.

Kør først maskinen uden opgraderinger for at være sikker på, at du ikke brænder nogen komponenter af. Når du har stresstestet basismaskinen i et stykke tid, kan du begynde at opgradere. Afhængig af, hvor du har købt maskinen, kan du blive nødt til selv at istandgøre pc’en. Det er ikke svært – det drejer sig blot om at give den en grundig rengøring – men du skal regne med at tage den udendørs med en dåse trykluft, for det er sandsynligt, at den efter flere års arbejde er fuld af støv.

Fjern og rengør eventuelle kølere, og lad dem tørre helt. Udskift varmepastaen på cpu’en, og gen- monter alt, så det sidder, som det skal. Når du starter, skal du bemærke, om Windows automatisk logger på en eksisterende brugerkonto. Hvis du bliver sendt direkte til skrivebordet og ikke til de første trin i af Windows 10’s setup-proces, har din sælger ikke gjort sit arbejde ordentligt.

I så fald er du formentlig nødt til at resette operativsystemet og begynde fra grunden. En sådan billig maskine kan meget vel fungere som en trojansk hest for en skruppelløs person. Du kan aldrig vide, om der er en keylogger – eller det, der er værre – installeret i den brugerkonto. Når du resetter Windows, bør alting blive ført tilbage til standardindstillingerne.

TAGS
brugtsalg
gaming computer
gør det selv

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S