Home » Byg selv » På jagt efter gode køb
På jagt efter gode køb

På jagt efter gode køb

Share

Du kan forvandle en gammel kontor-pc til en rørende billig gamingplatform – du skal blot gøre det rigtigt

Hvis du er på udkig efter en ekstra pc eller en opgradering af den antikke maskine, der hoster og harker, hver gang man tænder den, kan det være fristende at tage lån i huset for at få råd til det nyeste udstyr. Men hvis du er parat til at acceptere nogle få kompromiser, kan du bygge en ny maskine, der vil marchere gennem hovedparten af de vigtigste spil uden at koste en herregård. Den kan ende med at koste mindre end en konsol og alligevel fungere bedre.

Hvilke kompromiser taler vi her om? Det første består i at acceptere, at du ikke har brug for en monster-gpu. De ivrige valutaminearbejdere har opslugt alle de gode gpu’er. Det beskedne udbud og de lidet positive realiteter i markedsmekanismerne betyder, at priserne er skyhøje. Indtil den boble brister, er der et solidt økonomisk argument for at holde sig fra den højeste ende af skalaen som det oplagte valg for den gennemsnitlige pc-spiller.

Man behøver heller ikke at have en supermoderne cpu, hvis man har tænkt sig at satse på gaming. Tidligere generationer har stadig masser af muskelkraft, og der er så mange til rådighed, at det er nærliggende at udnytte situationen.

Kontormaskiner kan være nemme at have med at gøre, for de er beregnet til hurtig vedligeholdelse.

Det andet store kompromis kan måske gøre ondt: Du kommer til at skrue ned for de æstetiske aspirationer. Farvede vinduer, RGB-belysning og overdådige vandkøling-systemer er alt sammen meget godt, og vi skal ikke nægte, at disse sager spiller en stor rolle i den moderne pc’s tiltrækningskraft, men de koster penge, som vi simpelthen ikke har til dette projekt.

Vores plan er at lave en maskine, der er mere funktionel end fancy. En pc, der kan løse opgaverne uden vrøvl, og som ikke er dyrere end strengt nødvendigt. Det vil som regel sige en boks uden nogen dikkedarer. Læg dine bekymringer bag dig, vælg de rette komponenter, og du får en meget praktisk og ganske udmærket maskine. Den er ikke nødvendigvis fremtidssikret, men hvem gider beklage sig til den pris?

Gigabytes GT 1030 er til ét slot, beskedent og billigt: ideelt til en ultra-økonomisk gamingboks.

Find en pc

Brugt hardware kan være et minefelt. Gå til DBA (eller det utal af danske hjemmesider dedikeret til at sælge brugte pc’er), og søg efter “gaming-pc.” Du ser nu en mængde skrumler, der afgjort virker bedagede, og til urealistiske priser. Maskinerne er enten langt fra beskrivelsen, eller også er deres ejerforhold mere end tvivlsomme. Du vil se maskiner fra folk, der desperat prøver at genvinde noget af det beløb, de lige har brugt på en ny pc. De har opgraderet, fordi den gamle pc ikke blot er en smule til års – den har mere end det ene ben i graven.

Vi vil anbefale dig at se i en anden retning, nemlig på kontor-pc’er, hvis leasingperioder er udløbet. Bevares, de er blevet godt brugt, men de er næppe blevet slidt op. Og kontor-pc’er, der tidligere har arbejdet under serviceaftaler, er lavet af solide komponenter, der arbejder godt sammen, og som kan blive ved i lang tid. Der er tusinder af den slags maskiner rundt omkring, og den gode nyhed er, at mange af dem rummer noget særdeles interessant hardware.

Pas på, når du vælger efter mærke: Alle disse fire maskiner bærer navnet “Optiplex 9010,” men de er unægtelig forskellige.

Der er mange mærker, man kan holde øje med – se boksen “De bedste billige mærker” på næste side – men den vigtigste specifikation, man skal lægge mærke til, er cpu’en. Ignorer Core i3- og i5-chips af første generation.

De er udmærkede, men prisforskellen i forhold til maskiner med anden- eller endda tredjegenerations-chips er i bedste fald ubetydelig, og de senere processorer og chipsæt omfatter tekniske opgraderinger, der ikke kun drejer sig om hastighed. Selv en Haswell-cpu kan være glimrende (vores særlige eksempel-maskine med en Core i5-4590 var det rene røverkøb), men de er ikke så almindelige i denne klasse, og du skal nok være forberedt på at betale lidt mere.

Hvad du end gør, må du ikke vælge en gammel kontormaskine med en Core 2-cpu eller en Pentium. De er helt utilstrækkelige, også hvis man blot vil samle sig et nyt mediecenter. Og sandsynligheden for, at man falder over en Kaby Lake Pentium – der faktisk er ret kvik – er meget ringe.

Etiketten er nok slidt, men den er din
garanti for en legitim version af Windows.

Her skal du søge

Det er nærliggende at begynde med at lede på eBay. Her kan man finde mængder af ældre hardware. Brug alle de tilgængelige tricks. Filtrer ud fra det specifikke cpu-niveau, du skal bruge, og vælg maskiner med 8 GB – så slipper du for senere at skulle opgradere. Læg også mærke til maskinens stand: Vælg snarere “refurbi-shed” end “used.”

Se også:  Guide: Lad Windows hjælpe med teksten

Tjek tallene, og læs beskrivelserne. Hvis en sælger end ikke gider at beskrive maskinens specifikationer og levere en ordentlig oversigt, før han smækker den på nettet, har han ikke fortjent at få dig som kunde. Amazon er også et godt sted at lede, for her er mange, der vil sælge. Der er dog en tendens til, at priserne er lidt højere her.

Et ssd gør en enorm forskel, når det gælder om at sætte fart i en ældre maskine.

Den bedste løsning kan være at vælge en forhandler i nærheden af dig selv. Du kan også opsøge selve kilden, for eksempel en lokal it-afdeling. Hvis du kan se maskinen i funktion, før du køber, er det langt at foretrække. Og hvis du selv henter den, slipper du for udgifter og potentielle forsendelsesproblemer. Ingen drømmer om at modtage en pc i flere dele.

Uanset hvor du handler, bør du spare på pengene. Vi kan ikke give dig den nøjagtige pris, for den afhænger af dit budget og af det aktuelle udbud, men hele formålet med denne øvelse er jo at spare nogle penge. Vend ikke ryggen til et tilbud, fordi det ser ud til at være for godt til at være sandt. Markedet for brugt udstyr svinger, og forskellige sælgere har meget forskellige meninger om deres sagers værdi. Et kig på DBA viser dig hurtigt, hvilke priser du i hvert fald ikke skal betale.

GTX 1050 Ti rummer seriøs muskelkraft og kræver ikke store mængder strøm.

Oplagte spørgsmål

Der er en masse potentielle faldgruber, når man vil købe en brugt maskine. Nogle af dem kan man styre fri af; andre er mere lumske. Lad os begynde med Windows: Sørg for, at der er en legitim installation på maskinen, og en original producent-etiket er heller ikke at foragte.

Du vil sikkert møde en masse hardware, der oprindelig har kørt Windows 7 eller Windows 8.1. Husk at sikre dig, at produktnøglen er blevet korrekt overført til Windows 10, og at det er den samme nøgle, der er blevet brugt til den aktuelle installation. En lovlig version af Windows 10 udgør en stor del af disse maskiners værdi, og man kan ofte slippe med at betale mindre end prisen på en ny Windows 10-nøgle.

Dernæst skal du sikre dig, at den pc, du køber, kan levere det, du har brug for. Det kræver en mængde research, før du punger ud. Find de oprindelige dataoversigter, se på billeder online, udforsk hver eneste detalje. Hvis strømforsyningen kun levner lidt eller intet overskud, skal du holde dig væk. Den kan være udmærket, men et pci-e-slot kan ikke levere strøm nok til at køre en ordentlig gpu.

Da vi købte vores eksempel-maskine, erfarede vi til vores rædsel, at cpu’en understøtter VT-d-instruktioner, men at chipsættet på kortet ikke gør det. Lav en liste over dine krav, og kryds dem af et efter et. Lad være med at springe nogen af dem over – du risikerer blot at skulle fælde en tåre eller to, når du vil oprette en virtuel maskine og konstaterer, at den ikke kan bruge din gpu.

Hvis maskinen ikke helt lever op til dine specifikationer, bør du overveje, hvor svært det vil være at opgradere den. Er det umagen værd? Og kan det betale sig at købe en billig maskine og senere opgradere den? Man kan for eksempel spare noget bøvl ved at købe en pc med 8 GB ram eller mere.

Men undersøg priserne på opgradering, og sammenlign med maskiner med mindre ram. Markedet bugner af maskiner, men det myldrer også med komponenter fra maskiner, der er blevet splittet ad med henblik på salg. Vend tilbage til de møjsommeligt samlede notater, du har skrevet, for at sikre dig, at du gør det bedste køb.

De bedste billige mærker

Tre producenter står bag hovedparten af kontor-pc’er: Dell, HP og Lenovo. Dells Optiplex-serie er den, du vil møde oftest, og dens alle-stedsnærværelse betyder, at den som regel har de fornuftigste priser. Forvent at betale omkring et par tusind kroner for en Optiplex 790 med en andengenerations Core i3 eller i5 eller lidt mere for en Optiplex 7010 med en tredjegenerations-chip. Dens indre dele er glimrende at arbejde med, og der er masser af USB-porte. Og det gennembrudte grå forpanel?

Se også:  Lækker teknik: EK Fluid Gaming 275-AG Vanquish

Det er faktisk ret pænt. Dernæst kommer HP og dattermærket Compaq. Hvis du kan finde en HP ProDesk (den model, vi købte under vores research for lidt over 100 kroner), får du i hvert fald en fjerdegenerations-chip. Men modeller i lille format er så snævert konfigureret, at de ikke er umagen værd, hvis du vil opgradere. Elite-serien er gennemgående et glimrende køb til omkring 12-1300 kroner for en 8200 med en Core i5-2400.

Shop rundt, og du finder måske en 8300 med en i5-3470 til en lignende pris. Vend ryggen til dem, der vil have over 3000 kroner for maskinen, for de er for tåbelige. Lenovos ThinkCentre-serie er mindre udbredt, og de mere kompakte modeller kan være vanskelige at arbejde med.

Hvis du satser på en Lenovo, er towermaskinen M72E til omkring 1500 kroner en fornuftig tredjegenerations-basis med masser af plads til at boltre sig. Andre producenter laver kontormaskiner, men de kan være svære at finde. Acers Veriton-serie er sandsynligvis den fjerdemest udbredte kommercielle desktop, men mulighederne er begrænsede, og man ser meget sjældent AsusPro-bokse her.

Flere opgraderinger

Lidt ekstra ram er essentiel, men det er kun toppen af isbjerget. Du får brug for at gøre, hvad du kan, for at kompensere for de iboende svagheder ved en aldrende kontor-pc. Det gælder navnlig, hvis processoren ikke er den allerhurtigste. Men du kommer sandsynligvis til at handle ud fra en meget begrænset platform. Hvad er der at gøre?

For det første skal du bruge et SATA-ssd til operativsystemet. Det behøver ikke at være enormt eller vanvittig hurtigt, men du skal købe et nyt. Hvem ved, hvilke morderiske mængder af læse- og skrivecykler et brugt drev har været igennem? Silicon Powers 60 GB-drev er ideelt.

Det er dog ikke enkelt at installere det. Du skal sandsynligvis bruge et højrevinklet SATA-kabel af hensyn til kabinettet, og du får næppe en 2,5”-drevholder sammen med maskinen. Det er noget, du selv må sørge for. Masselager kan også være et mål for opgradering, hvis maskinen kun har ringe kapacitet, og det er ofte tilfældet. Hvis du ikke udskifter harddisken, skal du ikke regne for meget med den. Dens levetid kan være markant forringet af slid i tidens løb.

Kommercielle maskiner bruger specielle bundkort med usædvanlig opbygning.

Så skal du overveje, om du vil opgradere cpu’en. Kig i din kasse med ubrugte cpu’er, og se, om der skulle være noget. Det er vores erfaring, at købet af en cpu til opgradering af en kontor-pc slet ikke kan betale sig. Man kan ofte finde brugte cpu’er på markedet til en pris, der svarer til en fuldt funktionsdygtig maskine. Hvis man vil opgradere fra en Core i5 til en tilsvarende Core i7, skal man integrere det i det oprindelige indkøb i stedet for at opgradere.

Og i betragtning af, at cpu’en (underligt nok) er en af de mindst vigtige dele af vores projekt, er det ikke umagen værd at vente på, at der dukker en op på eBay. Det sker ikke ofte. Og det er svært at retfærdiggøre prisen på en Core i7 på en kontormaskine. Den opgraderingskomponent, der for alvor får en kontor-pc i kog (måske bogstavelig talt, hvis kabinettet er trangt) er en ny gpu.

Du har sikkert regnet ud, at dette er grunden til, at det giver god mening at købe en gammel pc til gaming. Den aldrende cpu er måske ikke forrygende, men langt hovedparten af moderne spil satser mere på grafikydelsen end på processoren. Du køber altså en pc med en kendt flaskehals, men med overraskende kraft, prisen taget i betragtning.

Formatet er vigtigt

Langt hovedparten af tidligere kontor-pc’er har kabinetter i lille format. De skulle ikke være gigantiske til det arbejde, de var beregnet til, men det betyder, at du skal tænke over det, du vil opnå. Kabinettets udformning er ofte fantastisk til hurtig vedligeholdelse, harddisk og optiske drev-holdere kræver normalt ingen skruer, kabinettet kan åbnes på få sekunder, ram-slottene er nemme at komme til, og man skal ikke bekymre sig over overflødig kabelføring.

Men man hænger på kort i halv højde, og det er helt afgørende, at du tjekker placeringen af pci-e-slottet, fø’r du køber pc’en eller et grafikkort. Det er alt for ofte placeret på en sådan facon, at kun et enkelt-slot-kort kan bruges, og så tæt på psu’en, at en tilstrækkelig luftstrøm er umulig. Du kan også møde de endnu mindre ultrasmå pc’er.

De duer ikke rigtig til os, for de har ikke plads til udvidelse. Bevares, man kan godt tilføje ekstern grafik: Hvis du kan finde de rette kabler, er det muligt at trække en ledning fra en bundkort-monteret mini-pc-sokkel til et eksternt pci-e-kortslot. Men lad hellere være. Det er upraktisk, akavet og fjollet. Hold øje med oplysningerne på nettet – hvis du får tilbudt en lille eller ultralille pc, kan du roligt opgive det. Søg efter et towerkabinet. Den ekstra plads gør, at det er nemmere at arbejde med dem.

TAGS
brugtsalg
gaming computer
gør det selv

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S