Home » Andet » På elektronik-indkøb i Kina
På elektronik-indkøb i Kina

På elektronik-indkøb i Kina

Share

Hovedregel for elektronik-indkøb i Kina: Jo bedre engelsk sælgeren taler, jo dårligere er produktet

Nu hvor sommeren er overstået og temperaturen i Beijing er ved at blive nogenlunde normal igen, har vi besluttet os for at se nærmere på muligheden for at købe elektronik, når vi alligevel er i Kina.

Der findes et utroligt udvalg af elektronik i Kina – og ikke mindst i Beijing. Lad det dog være sagt med det samme: Det er ikke al elektronik, der har en acceptabel kvalitet – og selvom der findes fornuftige tilbud, er der langt imellem dem, og man skal passe gevaldigt på.

Masser af falske varer

Der findes en lang række markeder, som er meget populære blandt turister. Disse omfatter blandt andet Silkemarkedet og Perlemarkedet, hvor der også er mulighed for at købe elektronik. Selv prøver jeg at undgå disse markeder, men handler hellere på Yaxiu-markedet, der er lidt mindre, men hvor priserne til gengæld er noget lavere, da der kommer færre udenlandske turister.

For alle disse markeder gælder det, at der stort set udelukkende sælges falske produkter. Og det gælder såvel elektronik som Gucci-tasker og Ecco-sko.

[pt id=’2017755′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Et kinesisk computermall ser ikke ud af meget udefra …”‘]

Et kinesisk computermall ser ikke ud af meget udefra …

[pt id=’2017754′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”… men så snart man kommer ind vælter det frem med produkter der ikke er efterligninger.”‘]

… men så snart man kommer ind, vælter det frem med produkter, der ikke er efterligninger.

Mange varianter

Apple er, ikke uden grund, et fantastisk populært varemærke i Kina, og derfor findes der også et utal af efterligninger. Det drejer sig primært om falske iPhones, iPads og iPods. Det interessante ved telefonerne er, at kineserne gerne vil gøre dem ekstra anvendelige, hvorfor de stort set alle sammen har mulighed for at anvende to simkort. Når det kan lade sig gøre i stort set alle telefonerne, skyldes det, at de stort set alle sammen er baseret på det samme referencedesign, som der så er produceret en differentieret indpakning til.

Fælles for telefonerne er også, at de alle understøtter gsm-standarden, men ikke nogen form for 3G. Og batterilevetiden tør jeg næsten ikke skrive om, men den ligger i bedste fald på et par timer, hvilket man som regel først finder ud af, når man har forladt forretningen.

[pt id=’2017757′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En helt igennem uægte iPhone der har plads til to simkort.”‘]

En helt igennem uægte iPhone, der har plads til to simkort.

Samme mønster gør sig gældende for iPod, som også sælges i et utal af forskellige varianter. I princippet fungerer de, men jeg har set eksemplarer, som kun kunne spille i fem minutter efter en fuld opladning. Og du skal bestemt ikke stole på de etiketter, som der står på æsken med for eksempel 32GB.

Du risikerer, at produkter kun indeholder en brøkdel af den flash, som etiketten anfører. Du skal også lægge mærke til, at det er umuligt at opdrive en falsk iPod touch, da der åbenbart ikke er udviklet et referencedesign til en iPod-efterligning med en trykfølsom skærm.

Et andet meget populært produkt er iPad. Problemet er blot, at tablet-pc’en booter Android 1.6 og ikke iOS, som du måske havde ventet. Derfor kan du heller ikke hente applikationer til den hos Apple, men til gengæld er der mulighed hos Google i firmaets Android-forretning.

[pt id=’2017756′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Denne iPad er også uægte og kører da også Android som operativsys-tem …”‘]

Denne iPad er også uægte og kører da også Android som operativsys-tem …

Tablet’ens bagside viser, at producenterne ikke er blege for at anvende Apples logo på en efterligning. Og prisen: Den ligger på omkring 2.700 kroner, indtil man begynder forhandlingen. Jeg købte en af ren interesse og slap med at betale omkring 500 kroner, men det er formentlig muligt at få prisen en tand længere ned ved blot at have lidt yderligere tålmodighed.

[pt id=’2017758′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”… og oplysningerne på bagsiden er da heller ikke helt korrekte.”‘]

… og oplysningerne på bagsiden er da heller ikke helt korrekte.

Engelsk et hovedsprog i Kina

Du vil blive overrasket over, hvor godt engelsk de forskellige sælgere taler. Rent faktisk kan man godt anvende den tommelfingerregel, at jo bedre engelsk de taler, jo dårligere er produkterne.

Den iPad-efterligning, som jeg købte, anvender en Arm-kompatibel processor, der blot arbejder med 600MHz. Den har næsten ingen intern lagerplads, men der er mulighed for at anvende et micro-sdhc-kort. Og den trådløse forbindelse understøtter i princippet 802.11b/g, men dog kun hvis man er meget tæt på et access-point, da antenneteknologien rent ud sagt er elendig.

Usb-nøgler er rent fup

Usb-nøgler er også utrolig billige i Kina. Typisk skal du betale omkring 70 kroner for en nøgle med en angivelig kapacitet på 32GB. Pas imidlertid gevaldigt på, fordi der er fusket med selv controlleren, så din computer vil vise, at kapaciteten er 32GB, selvom der i virkeligheden kun er 1GB på nøglen. Resultatet er, at du mister alle de filer, du kopierer til nøglen, men du opdager det ikke, når du kopierer dem over på nøglen – først når du skal til at læse dem igen.

De ægte varer

Efter denne gennemgang af falske produkter, er det værd at vide, at der også er mulighed for at købe ægte produkter i Beijing. Der findes to computermarkeder, der er placeret over for hinanden. Det største af dem er Bainaohui Computer Shopping Mall, men du kan nemt bevæge dig fra den ene til den anden. Her finder du alt fra bærbare og stationære computere over mobiltelefoner, mp3/4-afspillere til løsdele.

For computere gælder det, at de er billigere end i Danmark, men stadig lidt dyrere end i USA. Du skal også være opmærksom på, at mens 15,6″ er den mest populære formfak tor i Danmark, er det 14,1″, der dominerer iKina. Desuden leveres alle computerne med en ægte, men kinesisk, udgave af Windows 7.Hvis du selv har adgang til en dansk Windows, kan du sagtens opgradere computeren, når du kommer hjem.

Der er også gode muligheder for at købe løsdele som bundkort, processorer, kabinetter og harddiske. Især er der et mægtig stort udvalg af kabinetter, som man normalt ikke ser på det danske marked.

Det gælder om at kunne prutte om prisen, men hvor de på de traditionelle turistmarkeder gerne forlanger omkring fem til syv gange, hvad varen bør koste, skal du her regne med at kunne spare 10 til 20 procent ved at forhandle om prisen.

Selv har jeg med stor succes købt både bundkort og harddiske til priser, der var et godt stykke lavere end i Danmark.

Køber du en bærbar, skal du være opmærksom på, at det mærke, der har de højeste priser, interessant nok er et kinesisk produkt – nemlig Lenovo. Der findes også en lang række andre lokale producenter af computere i Kina, men dem har jeg dog holdt mig fra.

Afslutningsvis

Kort sagt: Du kan køb fremragende elektronik i Kina, men du skal se dig godt for – og handle de rigtige steder.

Ikke kun elektronik

Er du landet i Yaxiu Shopping Mall, er der også mulighed for at købe andet end elektronik. Alle produkterne er efterligninger, men på tredje sal finder du en lang række skræddere, som taler ganske udmærket engelsk, og som kan producere det tøj, du gerne vil have, til en meget rimelig pris.

Tag for en sikkerheds skyld noget tøj med, som passer dig – og fortæl, at du gerne vil have det kopieret – eventuelt med de ændringer, du gerne vil have. Det sparer en del tid – og giver som regel anledning til færre bekymringer.

[pt id=’2017759′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Wendy Li er blot en af mange skræddere der holder til på tredje sal i Yaxiu.”‘]

Wendy Li er blot en af mange skræddere, der holder til på tredje sal i Yaxiu.

Selv har jeg dog præsteret at få fremstillet et komplet jakkesæt til min nevø, der er over 2 meter høj, ved at iføre ham hans fars jakkesæt, som næsten passede – tage selvsamme jakkesæt med samt billeder af nevøen med jakkesættet på. Resultatet passede perfekt, da jeg kom tilbage til Danmark.

Den bedste af skrædderne er Wendy Li, der holder til i butik 3066. Hun taler perfekt engelsk og har blandt andet leveret tøj til både Hillary Clinton og Barack Obama.

Bevæger du dig op på fjerde sal, hvor elektronikken også dominerer, kan du også få både en manicure samt en pedicure og fodmassage, hvis du skulle være blevet træt af at gå rundt.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Adresser i Beijing:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
kina
shopping

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S