Home » Sikkerhed » Overvågningskameraer [STORTEST]: Små brødre ser dig
Overvågningskameraer [STORTEST]: Små brødre ser dig

Overvågningskameraer [STORTEST]: Små brødre ser dig

Share
Kablet, trådløst eller kabelfrit?

Normalt strømforsynes professionelle overvågningskameraer fra lysnettet og overfører også deres video- og audiosignaler via kabel til en central, hvor de kan ses og optages.

Private overvågningskameraer er typisk trådløse. Det vil sige, at de strømforsynes af en lysnet-adapter, men video- og audiosignalerne overføres trådløst til boligens router, eventuelt via en kabelforbundet basestation. Denne løsning er fin til indendørs brug, hvor det er nemt at finde stikkontakter, og man sparer samtidig anskaffelse og ikke mindst installation af signalkabler.

Til udendørs brug er kabelfri overvågningskameraer på kort sigt perfekte, fordi de hverken behøver strøm- eller signalkabler. Netgears Arlo-familie var de første kameraer af denne type. Hvis et kabelfrit kamera strømforsynes af batterier, skal disse med jævne mellemrum udskiftes eller oplades.

Det betyder, at kameraet bør placeres nogenlunde let tilgængeligt, og så kan det også være udsat for tyveri eller sabotage. En mere permanent løsning kan være et solcellepanel til opladning af batteriet. Anskaffelsesprisen bliver noget højere, men driftsudgifterne kan i flere år holdes på nul.

overvågning

Private behøver ikke skilte med deres video-overvågning, men det kan være klogt at gøre. En sticker som denne kan sende kriminelle videre til naboen.

Ingen – eller for mange – standarder

Udbuddet af overvågningskameraer til private er temmelig uoverskueligt. Dette skyldes ikke mindst, at branchen endnu mangler standarder for kommunikation mellem forskellige enheder og fabrikater. Eller sagt på en anden måde er de store spillere hver for sig af den opfattelse, at netop deres hardware og software bør danne skole for alle de andre mærker.

Apple mener, at et smart hjem skal bygges op omkring deres HomeKit-teknologi, og de har aktuelt 16 firmaer i folden. Tre – D-Link, Logitech og Philips (Hue-belysning) – kender vi, og resten er fokuseret på deres amerikanske hjemmemarked. På HomeKit-hjemmesiden er der to overvågningskameraer – et Logitech Circle 2 (testet i denne artikel) og et D-Link Omna 180, som kun fungerer under iOS.

Se også:  Sikkerheden på hjemmekontoret på vej ind i en ny fase

Samsung har også smarte hjem på programmet og købte i 2014 den amerikanske IoT-platformudvikler SmartThings. Dette firma har vi ikke endnu hørt så meget om i Europa, men i USA er der 168 kompatible produkter fra 40 mærker på denne platform.

Så er der lige nu mere gang i IFTTT (IF This Then That), som skal gøre det muligt for enheder fra forskellige producenter at arbejde sammen. Hvis eksempelvis et overvågningskamera registrerer kropsvarme, kan det via en smart stikkontakt tænde lys, sende en sms om hændelsen, starte en videooptagelse og/eller lagre indholdet i skyen. IFTTT kræver lidt indsigt i programmering, men der findes færdige miniprogrammer, som passer til en række forskellige enheder og scenarier.

Indtil videre ser situationen til at være sådan, at apps er begrænset til enkelte mærker eller produkter. Hvis man sammensætter et overvågningssystem af forskellige fabrikater, må man som udgangspunkt være indstillet på at håndtere lige så mange apps.

Dette behøver dog ikke være så slemt, som det lyder. Hvis en app melder om aktivitet på et bestemt kamera, er det den relevante app, som popper op på skærmen og følgelig den, man skal tappe på. Men lagring af optagelserne kan blive noget kompleks og dyr.

overvågning2

En iPad eller en smartphone (eller en pc) kan vise billeder fra fire aktive kameraer ad gangen. Hvad mon de perfekte børn i køkkenet føler ved at blive overvåget på denne måde?

Hvad siger loven?

Som privatperson må du kun videofilme i dit eget hjem og, hvis du bor i parcelhus, kun på din egen grund. Dit overvågningskamera må altså ikke fange personer og køretøjer på offentlig vej.

Se også:  Tillid er godt, men kontrol er faktisk bedre

I modsætning til virksomheder og institutioner er du ikke forpligtet til at skilte med din overvågning, men det vil nok være smart at sætte de stickers, som typisk følger med den slags kameraer, på strategiske steder. Det kan måske få tyve til at fortsætte til naboen.

Også juridisk er en videodørspion et interessant produkt – især hvis du bor i lejlighed. Hvis dørspionen skal aktiveres af en ringeklokke, vil kameraet kun fange den person, som står foran din dør, og det vil nok være i orden. Hvis spionen reagerer på bevægelser, kan kameraet måske også optage personer på vej til og fra andre lejligheder i opgangen, og det vil måske ikke være lige populært alle steder.

Under alle omstændigheder kan det anbefales at tage en dialog med naboerne og, hvis de stritter imod, overveje en plan B. Og skulle du ”være kommet til” at foretage ulovlige overvågningsoptagelser, er det meget kriminelt at dele dem på sociale medier. Her er politiets såkaldte domfældelsesprocent langt højere end de sølle 3 %, de scorer på anmeldte indbrud.

Den såkaldte tåbeparagraf indgår ikke i den formelle jura, men du forbryder dig alligevel mod den, hvis du ikke sørger for, at din netværkssikkerhed er i orden. Derfor bør du ændre kameraernes fabriksindstillede adgangskoder til nogle andre tegnkombinationer, så folk ikke kan bruge dit eget udstyr til at se, om du er hjemme, og om du har noget, der er umagen værd at stjæle.

TAGS
overvågning
overvågningskamera
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S