Home » Hardware » Guide: Alt du skal vide om overclocking
Guide: Alt du skal vide om overclocking

Guide: Alt du skal vide om overclocking

Share

Den fornødne hardware

For den indviede står det klart, at det kræver specifik hardware at virkeliggøre sine overclocking-ambitioner. Man kan ikke slippe af sted med en standardkøler og en middelmådig strømforsyning nu om dage. Det er faktisk mere kompliceret end som så.

Fra begyndelsen skal man planlægge sin maskine med henblik på overclocking, hvis det er det, man vil opnå. Naturligvis er der flere grader af forberedelse. Man kan enten købe en alt-i-en-løsning eller et skræddersyet kølesystem, og man kan også vælge at købe en K-processor og vente til senere i maskinens levetid med at tage springet ud i overclocking.

CPU

Man skal naturligvis også have en processor, der duer til overclocking. Enhver af Intels 2011 Extreme Edition-processorer er egnede til overclocking, men for de mere ydmyge af os falder valget på et eller andet med et K efter navnet – det betyder, at multiplikatoren er ulåst.
Resultatet er en Intel Core i5 eller en Core – afhængig af den pekuniære formåen. Der er en generel tendens til, at Intels i7-serie har langt højere clockfrekvens end i5 som standard, men de kan begge ofte overclockes til det samme maksimum.

Se også:  Under ferien: Beskyt dit udstyr i ferielandet

K-processor

CPU-køler

En anden essentiel enhed er en anvendelig cpu-køler. Den seneste generation af overclockbare Skylake og Broadwell-E-processorer bliver ofte solgt uden medfølgende køler. Meningen er, at hvis man vælger overclocking, får man brug for noget, der kan bortlede al den overskydende varme. Når man sender større spænding til kernen, genererer processoren mere varme. Og det øger sandsynligheden for, at den rammer sin maksimale temperatur. Man kan enten vælge en towerkøler fra for eksempel Noctua, Be Quiet! eller Cooler Master eller satse på en komplet væskekøler fra Corsair, NZXT, EKWB eller en anden leverandør.

CPU-køler der bortleder al den overskydende varme.

Bundkort

Det næste på listen er bundkortet. Overclocking er ofte begrænset til chipsæt i den dyre ende. For Skylake er det Z170, og for HEDT (High-End Desktop) kan alt overclockes. Det er værd at bemærke, at de dyrere overclocking-bundkort hjælper, fordi de generelt har bedre strømfase-konstruktioner, der giver en mere konsistent spænding til processoren.

Bundkort

PSU

Valget af psu er der, hvor man nemmest kommer til at kvaje sig, og her kan man få de værste konsekvenser. En tommelfingerregel siger, at man skal have et overskud på omkring 20 procent i forhold til det, som systemet trækker ud af stikkontakten ved fuld, overclocket belastning.

Se også:  Guide: Få det fulde udbytte af OneDrive

Hvis et overclocket system trækker 450 W, skal man altså have en psu, der kan klare 550-600 W. Man bør bruge mindst 800 kroner på den for at vide sig sikker på effektiviteten. Mindre kan gøre det, men strømforbruget bliver større ved overclocking, og en højere effektivitet vil spare penge i det lange løb. Lad være med at være nærig her, for en billig løsning kan lægge hele systemet ned, hvis det går galt.

PSU

Det, vi bruger

I denne artikel arbejder vi med en Intel Core i7-6950X, et Asus X99 Strix Gaming-bundkort, 32 GB Crucial Ballistix Elite ddr4 ved 2.666 og en NZXT Kraken X6-køler cooler i forening med to Noctua NF-A14 iPPC-ventilatorer.

Hvis du har tænkt dig at prøve det her derhjemme, skal du sikre dig, at du har et passende kabinet med god, intern luftstrøm. Et positivt lufttryksystem er at foretrække, men et balanceret et er også i orden. Det er klogt at lave sin overclocking i kølige omgivelser, fordi stuetemperatur har en markant indvirkning på det samle overclockpotentiale. Idealet er at praktisere overclocks ved en stuetemperatur på 21 grader eller mindre.

TAGS
cpu
gpu
Guide
MSI
overclocking

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S