Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Overclock din GPU

Får du for ringe ydelse? Læs her, hvordan du giver din GPU et skub.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der kommer et tidspunkt, hvor grafikkortet halter. Uanset hvor stærkt det er, vil de nyeste spil med alle indstillinger skruet helt op til ‘Ultra’ få det til at vakle. Betyder det, at man er nødt til at hoste op med flere penge til en ny gpu? Heldigvis ikke – hvis du overclocker dit grafikkort, kan du få det til at arbejde hårdere og levere bedre resultater.

Når du spiller, kan du se resultatet med det samme. Du får mere stabile framerates, og den generelle ydelse bliver bedre. Det bedste er, at man kan opnå disse forbedringer uden at skulle bruge ekstra penge.

Ligesom med overclocking af processorer er der nogle forholdsregler, man skal iagttage. Det første, man skal huske, er, at proceduren er forbundet med risici. Du kommer til at presse dit grafikkort til dets grænse, og der er altid en lille risiko for, at det kan gå galt. Du bør også læse garantien, for den bortfalder måske i tilfælde af overclocking.

Vi prøver ikke at tage modet fra dig, for som regel er overclocking sikker og nem, men du bør være opmærksom på risiciene. Du bør også holde dine forventninger i ave. Med en god overclock kan du med det samme se forbedringer, når du spiller, men hvis der er et spil, som dit grafikkort virkelig døjer med, vil en overclock ikke pludselig løse problemet. Hvis det er tilfældet, er vi bange for, at du bør overveje at opgradere din gpu.

Overclocking af et grafikkort har det til fælles med processor-overclocking, at den kan tage lang tid. Man skal nemlig afprøve grafikkortet undervejs for at sikre sig, at ens overclock er stabil. Heldigvis er der en række ting, som gør overclocking af grafikkortet lidt nemmere end over-clocking af en processor. Til at begynde med finder overclocking-proceduren sted ved hjælp af redskaber i Windows, ikke i BIOS.

Det betyder, at man ikke er nødt til at genstarte sin maskine, hver gang man vil indføre en justering eller afprøve systemets stabilitet, og det sparer en del tid. De redskaber, vi bruger til at overclocke systemet, er også noget mere brugervenlige end BIOS, idet der er grafiske råd og forklaringer, som holder dig ajour med de ændringer, du foretager i systemet.

Forberedelser

Før du begynder at overclocke dit grafikkort, er der nogle ting, du kan gøre for at opnå så glat og sikker en procedure som muligt. Lidt arbejde og research nu sparer tid og forskåner dig for frustrationer senere hen. Det sikrer også, at din overclock kommer til at hvile på så solidt et grundlag som muligt. Det første, du nu skal gøre, er at udforske dit grafikkort. Hvis du skriver kortets mærke, model og producent ind i en søgemaskine, kan du se, om andre har overclocket det samme kort.

Du kan også se de resultater, de har opnået. Websites som www.overclock.net og www.tomshardware.co.uk har aktive fora, der er befolket med entusiaster. De er gode, når man vil se, om andre har overclocket den samme gpu, som du har. Men du bør kun betragte deres resultater som en forsigtig rettesnor for det, du kan opnå. Du bør ikke forvente, at du kan bruge de samme indstillinger, og så er den hjemme.

Grafikkort kan variere fra udgave til udgave, og din gpu er ikke nødvendigvis nøjagtig den samme, selvom det ser sådan ud på papiret. Det er heller ikke tilrådeligt at foretage et stort spring i clockhastighed, idet de forkerte indstillinger kan beskadige din hardware.

Når du udforsker dit grafikkort, er det en god idé at besøge din kortproducents website (www.nvidia.com – klik på ‘Drivers’ for Nvidia-kort eller http://support.amd.com for AMD-kort) for at finde ud af, om du skal downloade og installere nye drivere. Det er klogt at sikre sig, at grafikkortets drivere er så nye som muligt, før man begynder at overclocke.

Du bør også downloade og installere de forskellige værktøjer, vi bruger til at overclocke, og teste dit grafikkort. Du finder flere oplysninger om disse værktøjer i boksene “Overclocking-værktøjer” og “Stresstest og benchmarks”. Til stresstest af en overclock kører vi grafikkortet og dets nye overclock gennem en række test for at sikre os, at det yder godt under pres.

Disse test er også praktiske, når det gælder om at vise fordelene ved din overclock. Før du går i gang, bør du derfor køre en række test og skrive resultaterne ned. På den måde kan du sammenligne resultaterne med din endelige overclock og dermed få en god indikation af, hvor vellykket din indsats har været.

Nå man overclocker et grafikkort, danner det mere varme, end det gør ved den normale hastighed. Derfor skal du passe på overophedning. Det hjælper gevaldigt på luftstrømmen at have styr på mylderet af ledninger og kabler, og det er afgørende for komponenternes afkøling. Mange pc-kabinetter giver mulighed for at føre kabler og ledninger bag bundkortet og dermed give komponenterne plads til at få luft.

Apropos kabinetter: Det skal have en fornuftig størrelse, idet små kabinetter kan blive lidt for varme ved overclocking. Grafikkort er normalt udstyret med deres egne ventilatorer og kølere. De er fine til normale hastigheder og en vis overclocking, men hvis du vil have seriøs overclocking, videoredigering og gaming, skal du måske købe særlige kølere til din gpu.

Du kan også inddrage et system med væskekøling til at afkøle din processor og gpu.

Der findes masser af værktøjer til overclocking af et grafikkort

1 ASUS GPU Tweak

Asus GPU Tweak er et nyttigt redskab til overclocking. Hvis du har et Asus-grafikkort, bør funktionen ligge på den cd, der følger med kortet, foruden drivere og andre redskaber. Hvis du ikke har et Asus-grafikkort, kan du alligevel godt bruger programmet, som du kan downloade fra http://bit.ly/PCFasustweak. Når du kører GPU Tweak, ser du et vindue, der indeholder en række skydere, som du bruger til at gennemføre din overclock. I højre side kan du se GPU-Z Incorporated, der er et praktisk enkeltstående værktøj til at skaffe oplysninger om dit grafikkort.

Zotac Firestorm ligger på en disk, der følger med Zotac-grafikkort, men ligesom med Asus GPU Tweak behøver du ikke at have et Zotac-kort for at bruge programmet, der kan downloades fra www.zotac.com/z-zone/zotac-firestorm.html. Zotac Firestorm er mere nedtonet end Asus GPU Tweak. I stedet for at få smidt en masse oplysninger i hovedet får du et enkelt vindue med en række faner. Hvis du klikker på ‘Clocks’, kommer du til overclocking-sektionen, der bruger skydere til at øge værdierne. ‘Monitoring’ viser temperatur, ventilator-hastighed og anden info, der hjælper med til at opnå en sikker overclocking.

MSI Afterburner er måske det mest populære overclocking-værktøj til grafikkort. Heller ikke her skal man have et MSI-grafikkort for at få udbytte af det. Det kan downloades fra http://event.msi.com/vga/afterburner. Programmets brugerflade svarer til Asus GPU Tweak og Zotac Firestorm, og valget af overclocking-værktøj er derfor navnlig et spørgsmål om personlig smag. I forbindelse med denne artikel har vi brugt MSI Afterburner, men du kan opnå de samme indstillinger med de andre overclocking-værktøjer, hvis du har dem i stedet.

Lad denne guide føre dig nemt – og sikkert – gennem overclocking af din gpu

1 Download og installer software

Først skal du sikre dig, at du har de rette værktøjer installeret. Søg dernæst efter eventuelle nye drivere til dit grafikkort, og installer dem. Så skal du downloade og installere Heaven Benchmark fra http://unigine.com/products/heaven. Det skal du bruge til at tjekke, om din overclock er stabil. Til sidst skal du installere et overclocking-værktøj – vi bruger MSI Afterburner (http://event.msi.com/vga/afterburner).

Selvom MSI Afterburner siger, at det er beregnet til MSI-kort, virker det også sammen med andre producenters kort. Det første skærmbillede giver et overblik over dit kort med skydere til overclocking. Til højre ser du grafer, der viser temperatur og strømniveauer for kortet. Hold nøje øje med dem for at være sikker på, at sikkerheden er i orden.

Den sikreste form for overclocking består i at gå op i små trin og derefter afprøve overclockingens stabilitet. Det gør du ved at gå til skyderen Core Clock (MHz) og trække den til højre til en stigning på 10 MHz. Dernæst klikker du ‘Apply’. Du kan tjekke, om din overclock er lykkedes, ved at bruge GPU-Z (der kan downloades fra www.techpowerup.com/gpuz) og gå ind under GPU Clock.

Kør Heaven Benchmark for at sikre, at din overclock er i orden. Den sender grafikkortet gennem en række intensive test. På velkomstbilledet stiller du Tessellation til ‘Extreme’ og Anti-aliasing to ‘x8’, og så klikker du ‘Run’. Tryk [F9] for at sætte testen i gang. Hvis den bliver færdig uden nogen fejl eller problemer, er din overclock stabil, og du kan gentage processen.

Hvis din benchmark er o.k., går du tilbage til Afterburner og øger clockhastigheden med yderligere 10 MHz. Derefter tjekker du GPU-Z. Hvis alt er vel, kører du Heaven Benchmark. Hold øje med fejl. Hvis din benchmark er o.k., bliver du ved, indtil du ser en fejl. Før hastigheden tilbage til det sidste stabile tal, eller gå til trin 6.

Når dit kort halter, kan du reducere clockhastigheden til det sidste stabile tal eller øge spændingen (det er mere risikabelt). I MSI Afterburner klikker du ‘Settings’ og ‘Unlock voltage control’. Skru 10 mV op, og kør benchmarken. Hvis den er stabil, øger du igen. Sørg for, at temperaturen ikke kommer over 90 grader.

Når du har regnet ud, hvordan du øger gpu’ens kernehastighed, kan du gøre det samme med hukommelsen. Det kan være med til at vride mere ydelse ud af grafikkortet, og den gode nyhed er, at hvis du har gennemgået processen med at overclocke kernefrekvensen, kender du allerede metoden.

Brug skyderen til at øge tallet med 10 MHz, og klik derefter ‘Apply’. Kør nu Heaven Benchmark igen, og sørg for, at den kø-rer fint og uden fejl. Bliv ikke bekymret, hvis benchmarken ikke kører glat – formålet med den er for alvor at sætte gpu’en på prøve, og den passer blot sit arbejde. Hvis din benchmark slutter forskriftsmæssigt, går du tilbage til MSI Afterburner og øger hukommelsestallet med 10 MHz igen.

Bliv ved med det, indtil din overclock bliver ustabil. Når det sker, vender du tilbage til det sidste stabile tal. Du har nu din maksimale overclock, og du kan virkelig begynde at stress-teste maskinen for at sikre, at denne overclock er stabil – se ‘Stresstest og benchmarks’. Hvis du ikke er tilfreds med din overclock, og din pc opfører sig underligt, skal du ikke være bekymret – klik blot på ‘Reset’-knappen på MSI After-burner for at føre alle værdierne tilbage til det normale.

Din overclock bliver kun sat i kraft, når du kører MSI Afterburner, og du kan derfor starte den, før du spiller. Hvis du ønsker, at din overclock kører automatisk, skal du klikke ud for ‘Apply overclocking at system startup’.

Sæt din overclock på arbejde

1 Kør Heaven Benchmark igen

Kør Heaven Benchmark en gang til, men denne gang uden benchmark-funktionen. Jo længere du lader den køre, desto mere sikker er du på, at systemet er stabilt. Vi anbefaler mindst fire timer. Du behøver ikke at sidde klistret til skærmen, men hold øje med fejl. Hvis pc’en er o.k. efter fire timer, er din overclock i orden.

Mens du brugte Afterburner, så du måske et gråt ‘K’ til venstre. Det linker til MSI Kombuster, der kan stressteste din gpu. Gå til http://bit.ly/PCFkombustor. Download og installer programmet. Det har en række stærke benchmarks, der for alvor presser din gpu og dens overclock. Hvis den overlever dem, er det et godt tegn.

Du har forhåbentlig kørt Heaven Benchmark og gemt resultaterne. Næste gang du kører den, gemmer du resultaterne (de bli-ver gemt som en HTML-fil), hvorefter du åbner begge sæt. Du kan se de fordele, din overclock har medført, herunder en højere score og højere FPS. En anden god benchmark er 3DMark (www.3dmark.com). Nogle spil har også deres egne benchmark-redskaber.

Meningen med at overclocke et grafikkort er at få bedre ydelse i spil. Derfor skal vi nu have det sjovt. Start dine yndlingsspil og spil løs. Forhåbentlig kan du se, at framerates nu glider meget bedre. I nogle tilfælde kan du endda øge grafikindstillingerne. Hvis du vil se, hvordan dine framerates klarer sig, kan du downloade Fraps fra www.fraps.com.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Projektets mål

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Krav

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Jargonen pakket ud

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Toptip

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]