Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Otte bærbare i fire prisklasser

Bærbare fås i mange forskellige prislejer. Vi kigger på otte bærbare fordelt på fire prissegmenter.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bærbare computere er ikke ens, det er vi mennesker heldigvis heller ikke. Derfor vil der være stor forskel på, hvilke bærbare vi forbrugere kan og vil investere i. Der er forskel på, hvilken pris man er villig til at give for en bærbar. Men der er jo som bekendt også stor forskel på, hvilket behov man har som bruger. Vi tænkte, at det kunne være sjovt at lave en test af bærbare, der tager udgangspunkt i, hvad man kan forvente af de enkelte bærbare i relation til prisen.

Fra rimelig til urimelig

De otte deltagere har et prisspænd på cirka 11.000 kroner mellem de billigste og den dyreste deltager. Det er klart, at man ikke kan, eller skal, forvente det samme af deltagere med så store prismæssige forskelle.

I stedet har vi opdelt deltagerne i fire prissegmenter og sammenlignet de bærbare computere, der befinder sig i samme prissegment, indbyrdes to og to. Prissegmenterne har skullet være store nok til at vise markedets spændvidde. Samtidig skulle de være små nok til, at prisforskellene mellem to indbyrdes dualister ikke blev alt for stor.

De deltagende bærbare endte med at blive delt op i følgende fire prissegmenter. Under 4.000 kroner, fra 4.000 kroner til 7.999 kroner, fra 8.000 kroner til 11.999 kroner samt endeligt bærbare til over 12.000 kroner. Vi testede de forskellige bærbare og drog vores konklusioner om deres kvaliteter, først og fremmest to og to i samme prisklasse.

Sådan testede vi

Som sædvanlig bestod testen af en blanding af en subjektiv vurdering af deltagernes egenskaber og målbare fakta, der fortalte den anden side af historien om de enkelte deltageres kvaliteter. I ”hands on”-delen blev de fysiske egenskaber ved de deltagende bærbare computere vurderet.

Her blev bygningskvalitet, konstruktion samt andre fysiske egenskaber bedømt. Det inddrog alle aspekter af, hvorledes den enkelte bærbare var skruet sammen, samt hvorledes den føltes i brug.

Det kunne omhandle skærmkvaliteten i videste forstand. Tastaturet, touchpad, tilslutninger og andre features blev også inddraget her. Men også design kunne være et punkt, ikke blot udseendemæssigt, men design set ud fra et brugsperspektiv.

Alle disse aspekter indgik i featurebedømmelsen sammen med støjniveau og varmeudvikling. Ud over målingerne blev det også taget med i betragtning, hvorledes de enkelte bærbare rent subjektivt føles at anvende i forbindelse med en lang række brugsscenarier.

Der blev selvfølgelig også målt på ydelsen i diverse testprogrammer, såsom PCMark Vantage, 3DMark 11 og HD Tune Pro 4.60. Endvidere blev der anvendt et benchmark-script fra 3Dheaven, der loadede en meget stor billedfil. Denne fil blev efterfølgende udsat for forskellige operationer.

SiSoftware Sandra blev brugt til at vurdere, hvor gode WiFi-egenskaber de enkelte deltagere rådede over. Batterilevetiden blev også målt, traditionen tro i ’Klassisk’-testen og i ’Læs’-testen. Testene blev foretaget med de trådløse netværk aktiveret, ved trekvart lysstyrke for skærmen og balanceret strømstyringsplan. De sidste målinger var af boottiden i kold tilstand, det vil sige fra slukket tilstand.

Konklusion

Som så meget andet her i livet afhænger valget af den rette bærbare af, hvad man vil bruge den til, og hvad man forventer. Testen her er lidt som at sammenligne alt lige fra knallerter til motorcykler i 1.000 CC-klassen.

De kan ikke sammenlignes direkte, men giver en indikation af, hvad man kan forvente og måske forlange af de forskellige prisklasser. Der er selvfølgelig først og fremmest forskel på, hvad man skal bruge den bærbare til.

Traditionelt vil en kraftig bærbar og specielt en gamingbærbar lide under batterilevetiden i sammenligning med de bærbare, der er mere allround. Tænker man, at den gamingbærbare, man kunne tænke sig, må være dårlig, er det selvfølgelig ikke automatisk rigtigt. Det er en konsekvens af formålet.

Har man brug for en bestemt type bærbar, må man tage de fordele og ulemper med, det bringer. I denne test anbefaler vi en fra hver prisklasse ud fra karakteren og en overordnet anbefaling.

Det ville nok være lidt uretfærdigt at udnævne en direkte vinder af testen, men det skal ikke forhindre os i at anbefale den bærbare, vi isoleret blev mest imponerede over, og samtidig vælge en bærbar, som vi udnævner som ’Bedste køb’. Det overordnede indbyrdes resultat mellem deltagerne overlader vi til vores læsere at dechifrere ud fra målingerne og de erfaringer, vi gjorde under testen. Det afhænger jo også af, hvad man søger.

Den bærbare, der anbefales, er Samsung Chronos 7. Den er slank, veldesignet og først og fremmest fyldt med god hardware og gode læsninger. Den er responsiv, booter hurtigt og har en fremragende skærm. ’Bedste køb’ er Medion Akoya MD99030, der giver en god blanding af almindelig ydelse og en vis gaming-ydelse. Batterilevetiden er ikke for god, men den har god skærm og ikke mindst en rigtig god lyd, prisen taget i betragtning.

Asus K53E SX058V

Medion Akoya MD99030

HP Pavilion dv6-6b38eo


Dell XPS 15 L502X


Samsung Chronos 7


Toshiba Qosmio X770-10U


Asus G74Sx 91111V


Sony Vaio VPC-SB1A9E

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]