Home » Andet » Opret en datapartition
Opret en datapartition

Opret en datapartition

Share

Saml alle personlige data på en ny partition på harddisken

Alle ved, hvor vigtigt det er at tage sikkerhedskopier, men desværre gør Windows det en kende svært at gøre det ordentligt. Generelt har Windows det med at gemme personlige data mange forskellige steder. F.eks. ligger dine mails ikke i Dokumenter-mappen, som du måske kunne tro, men i en mappe i en fjern udkant af harddisken, hvor dit mailprogram befinder sig.

Det kan imidlertid nemt løses ved at oprette en ny partition på harddisken, hvor du samler alle dine personlige data. Hvordan det gøres, viser vi dig i denne artikel.

Hvorfor er det smart?

Det er ikke kun fordi, det bliver nemmere at tage sikkerhedskopier, at det er smart at samle alle personlige data på en enkelt partition. Der er en anden stor fordel, nemlig at du får skilt data- og operativsystemfiler fra hinanden, så du kan genskabe, reinstallere eller nyinstallere dit operativsystem, uden at tænke på om du nu mister alle dine data ved at gøre det.

Når først de personlige data er fjernet fra C:-drevet, kan du tage en kopi af hele harddisken (et image), f.eks. Norton Ghost. Skulle det blive nødvendigt at geninstallere systemet, kan det klares på kort tid, uden at du risikerer at overskrive dine data, ved simpelthen at kopiere image’t ind på C:-drevet igen. Så kører alt, som det skal igen!

Opret en ny partition

Du opretter en ny partition på harddisken med Diskhåndtering-værktøjet. Det findes i Computeradministration under Lager. Computeradministration-programmet åbnes ved at vælge Start-menuen | Administration | Computeradministration.

Diskhåndtering-værktøjet giver et grafisk overblik over computerens disk-enheder og deres nuværende partitionering, inklusiv oplysninger om partitionstype, drevbetegnelse, filsystem og operationel status.

Her kan du også se, om der i det hele taget er ledig plads på harddisken til at oprette en ny partition. Det du skal kigge efter, er upartitioneret (benævnes ikke-allokeret) plads sidst på en af de fysiske diske, oftest Disk 0.

Se også:  Guide: Gør Windows sjovere og flottere

Der kan oprettes en ny partition på en udvidet partition, hvis der er ledig plads. Når du har fundet noget ledig – og helst upartitioneret – plads på harddisken, kan du gå i gang med at oprette den nye partition. Inden du går i gang, skal du dog lige beslutte dig for hvilken type partition, du vil oprette.

Kører du Windows XP Home Edition eller Windows XP Professional med en grundliggende disk, kan du nøjes med en primær partition. Kører du derimod Windows XP Professional med en dynamisk disk, bør du vælge at oprette en ”Enkel diskenhed”.

Som størrelse på partitionen er 2 GB et absolut minimum. Gør den gerne større, hvis der er plads, for 2 GB er for det meste langt fra nok, især ikke hvis du tager mange digitale billeder og får mange mails.

Som filsystem anbefaler vi NTFS, da det giver den bedste udnyttelse af harddisken.

Navngiv den nye partition, så den er nem at genkende, f.eks. ”Data”, og tildel eventuelt et drevbogstav, f.eks. Z:, så den nye disk skiller sig kraftigt ud fra de øvrige oppe i den anden ende af alfabetet.

[pt id=’2004580′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Flyt hovedparten af alle vigtige personlige datafiler ved at flytte brugerprofilen over på den nye datapartition.”‘]

Flyt hovedparten af alle vigtige personlige datafiler, ved at flytte brugerprofilen over på den nye datapartition.

Så skal der flyttes data

Nu er den nye partition oprettet, formateret og klar til at kopiere data over på. Nu skal du så i gang med at finde de data, du ønsker at flytte over på disken. Vil du flytte stort set alle dine personlige data i et hug, skal du flytte brugerprofilen over på den nye datapartition.

Brugerprofilen omfatter alle personlige indstillinger og indeholder en lang række filer og mapper med dine systemindstillinger, logonoplysninger, Dokumenter-mappen, listen med dine foretrukne, mails, alle genveje mv. Det ligger alt sammen gemt i din profilmappe i C:Documents and Settings-mappen.

Se også:  Guide: Stop malware straks

Selve flytningen foretages lettest ved at logge på computeren med administrator-rettigheder. BEMÆRK: Du kan ikke flytte din egen profil, hvis du er logget ind på den.

[pt id=’2004579′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Diskhåndtering er et indbygget værktøj i Windows XP der håndterer diskkonfigurationen og hvor du kan oprette nye partitioner.”‘]

Diskhåndtering er et indbygget værktøj i Windows XP, der håndterer diskkonfigurationen, og hvor du kan oprette nye partitioner.

Højreklik på Denne computer, og vælg Egenskaber. I Egenskaber-dialogboksen klikker du på Avanceret-fanen, og her klikkes på Indstillinger-knappen midt på fanen. Så åbnes Brugerprofiler-dialogboksen, hvor du markerer den brugerprofil, der skal flyttes, klikker på Kopier til-knappen og vælger en ny placering på den nye datapartition på harddisken.

Derefter skal stien til brugerprofilen rettes til i Registreringsdatabasen. Start Regedit ved hjælp af Start-menuen | Kør og find nøglen HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionProfileList.

I undermapperne til nøglen finder du den ProfileImagePath, der bærer dit brugernavn og ændrer stien til profilen for denne.

En del af programmerne, f.eks. Microsoft Outlook, vil komme med en fejlmeddelelese, første gang de starter op, fordi de ikke kan finde den mappe, de plejer at bruge.

Så skal du bare fortælle programmet, hvor du har gjort af de pågældende data. I tilfældet Outlook skal du finde den .PST-fil, der indeholder dine mails mv. Den ligger gemt i Local SettingsApplication DataMicrosoftOutlook-mappen i profil-mappen på den nye datapartition. Herefter kan du fortsætte med at bruge programmet, som du plejer.

Outlook Express er lidt mere tricky. Det finder ganske vist selv den nye placering af filerne, men dine gamle mails dukker ikke op, før du har lukket programmet og kopieret alle DBX-filerne fra dine gamle mapper over i den nye, så de eksisterende filer bliver overskrevet.

Programmer som Word, Excel og andre Microsoft-programmer finder selv den nye placering af de personlige data. Skulle det smutte for et enkelt program, kan du indstille det manuelt ved at åbne Funktioner-menuen | Indstillinger og rette stien til Dokumenter-mappen på Filplaceringer-fanen.

Opret en ny partition

Så let oprettes en ny partition med Guiden Ny partition.

[pt id=’2004576′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1) Ny partition Åbn Computeradministration og klik på Diskhåndtering under Lager. Højreklik på et område på disken der er angivet som Ikke-allokeret og vælg Ny partition i genvejsmenuen. Klik på Næste-knappen for at gå i gang.”‘]

1) Ny partition Åbn Computeradministration, og klik på Diskhåndtering under Lager. Højreklik på et område på disken, der er angivet som Ikke-allokeret, og vælg Ny partition i genvejsmenuen. Klik på Næste-knappen for at gå i gang.

[pt id=’2004577′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2) Type og størrelseVælg Primær partition eller Logisk drev i guidens næste trin og klik på Næste-knappen. Herefter følger Angiv partitionsstørrelse hvor der angives en partitionsstørrelse i megabyte der passer til formålet. Klik på Næste-knappen.”‘]

2) Type og størrelseVælg Primær partition eller Logisk drev i guidens næste trin, og klik på Næste-knappen. Herefter følger Angiv partitionsstørrelse, hvor der angives en partitionsstørrelse i megabyte, der passer til formålet. Klik på Næste-knappen.

[pt id=’2004578′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3) Drevbogstav og formattypeVælg et drevbogstav i guidens næste trin og klik på Næste-knappen. Herefter følger Formater partition hvor der skal vælges NTFS som filsystem. Angiv et navn på partitionen klik på Næste-knappen og derefter på Udfør-knappen.”‘]

3) Drevbogstav og formattypeVælg et drevbogstav i guidens næste trin, og klik på Næste-knappen. Herefter følger Formater partition, hvor der skal vælges NTFS som filsystem. Angiv et navn på partitionen, klik på Næste-knappen og derefter på Udfør-knappen.


TAGS
hardware
Windows
windows XP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S