Home » Software » Opgrader til Linux uden nogen risiko – del 1
Opgrader til Linux uden nogen risiko – del 1

Opgrader til Linux uden nogen risiko – del 1

Share

Vil du gerne gå over til open source, men du tør ikke? Brug Wubi til at installere Linux oven i Windows’ filsystem

Linux er ensbetydende med at erstatte dyr, overlæsset, specialiseret software med en suite af frit udviklet, frit tilgængelig og fremtidssikret open source-software.

Den lever måske ikke op til Windows og Mac OS, når det gælder om visse opgaver såsom professionel billedredigering, dtp og spil, men er mere end rigelig til de fleste menneskers daglige behov – og i nogle tilfælde er den bedre end mainstreamrivalerne, der koster penge.

Du kan migrere mange af dine mest værdifulde data til Linuxmiljøet samtidig med, at du bevarer nogle af dine centrale indstillinger og møjsommeligt tilkæmpede databaser.

Mange af applikationerne er de samme, og du kan hjælpe dig selv til at gøre overgangen så smertefri som muligt ved at bruge værktøjer, der virker på tværs af platforme, for eksempel Firefox, Thunderbird og OpenOffice.org.

Selv om du ikke gør det, er der stadig masser af måder, hvorpå man kan konvertere data fra det ene format til det andet – man skal blot prøve sig lidt frem.

[pt id=’2010677′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ubuntu er gået væk fra alt det brune vi så i de tidligere udgaver. Lilla er den nye brun!”‘]

Uanset hvor mange af dine data du kan portere til en ny installation, har den traditionelle indledende pris for at bruge Linux været en uacceptabel indlæringskurve og en vanskelig installationsproces.

Og selv om distributionerne reducerer installationen til få museklik, skal du stadig slås med diskpartioneringsværktøjer, hvis du ikke installerer Linux på dens egen harddiskpartition eller på en separat computer. Det kan sommetider få installationen af en distribution til at ligne en omgang russisk roulette med dine data.

Hvad i Wubi…?

Det vil dog glæde dig at erfare, at der findes en bedre mulighed, og den nye version af Ubuntu, 10.04, er den ideelle mulighed for at give det en chance. Vi taler om Wubi, der er en Ubuntu-installationsprocedure til Windows.

Modsat andre Ubuntu-installationer – og andre Linux-installationer i det hele taget – overtager den ikke dit system og leger med dine harddiskpartitioner. I stedet installerer den Linux direkte på en Windowspartition som en del af filsystemet.

Før du bruger for meget tid på at reflektere over den påvirkning, 100.000 Linuxfiler får på din defragmenteringsstatus, gemmer den ikke hver fil separat.

Det ville ikke fungere, fordi de tilladelser og adgangsrettigheder, der kræves til Linux, ikke virker fra et Windowsfilsystem. I stedet folder Wubi hele Linux’ filsystem ind i en enkelt fil, ligesom virtuelle maskiner gør, og monterer den som en virtuel enhed, når du genstarter din maskine og vælger Ubuntu fra bootmenuen.

Migrer dine data

Men før vi når så langt, skal du have så meget anvendelig information som muligt ud af din Windowsinstallation. Det, du kan og ikke kan bruge, afhænger helt af den software, du har. Firefox kan for eksempel eksportere dine bogmærker til en html-fil, der siden kan importeres direkte ind i Firefox, der kører på en anden maskine.

Se også:  Kæmpe opdatering til Google Chrome

Hvis du bruger Firefox på dem begge, vil du måske også bruge en online-synkroniseringstjeneste som Xmarks, der sikrer, at din liste over bogmærker er den samme, uanset hvilken platform du bruger.

En anden mulighed er Googles browser, Chrome, der allerede har denne funktion indbygget. OpenOffice.org kan sagtens læse og skrive de fleste Microsoft Office-formaterede dokumenter, og hvis du bruger en ældre udgave af Outlook Express til e-mail, findes der forskellige værktøjer, som kan konvertere de pst-filer, som applikationen eksporterer i et backupformat til dem, som bliver brugt af både Thunderbird– og Evolution-e-mail-klienter.

[pt id=’2010678′ size=’large’ link=’file’]

 

Hvis den proces ikke virker, kan primitive værktøjer som readpst og Outport oprette mbox-filer fra pst’erne, og de kan bruges af næsten alle Linux-klienter.

Der er imidlertid ofte problemer med det, og Outlook-understøttelse er i de seneste år blevet lidt fragmentarisk. Det kan være en bedre ide blot at bruge imap på din mailserver og synkronisere dit imap-træ til begge e-mail-klienter.

Nogle systemindstillinger kan overføres, men endnu flere har ikke nogen genvej til at portere information fra din Windowsboks til din Linux-installation.

Vigtige tal såsom din trådløse opsætning, hardwarekonfiguration og desktopindstillinger skal du skrive ned og manuelt gentage i Linux. Her er en liste over ting, vi betragter som så vigtige, at man skal skrive dem ned:

Adressebøger (Vcard-eksport kan måske bruges her)
Instant messaging-konti
Netværksindstillinger
Trådløse nøgler
Opkaldsnumre
Vpn-oplysninger

Hvis du vil dele filer, kan de fleste Linux-distributioner håndtere de Windowspartitioner, de finder. Det betyder, at du kan bruge de samme grafikfiler til ting som baggrunde og online-avatarer ved at pege værktøjerne til desktopkonfiguration mod de samme filer på Windowsdrevet. Processen er den samme, når det gælder din musiksamling.

Når du har samlet alt, hvad du skal bruge til din Linux-installation, bør du også sikre dig, at du har backup af vigtige data, før du installerer Linux. Sandsynligheden for, at noget går galt er ringe, men man bør ikke løbe nogen risiko.

Det var alle forberedelserne til at skifte over til Linux let og enkelt. Næste gang kigger vi på, hvordan du, trin for trin, får Linux ind på din maskine.

Brug Migration Assistant til at flytte data

Ubuntus Migration Assistant lyder måske som en figur fra en kriminalroman, men den er en meget nyttig del af Ubuntus installationsproces, der kan fjerne mange af de problemer, som man knytter til det at migrere data fra Windows til Linux. Den kan flytte dit image, dine musiksamlinger og nogle systemindstillinger til din nye Linux-installation.

Se også:  Ny Chrome-browser har dark mode og nemmere navigation

Den går i gang, når du prøver at installere en komplet udgave af Ubuntu fra en Live CD, og når den finder en Windowsinstallation på dit system. Du skal blot boote fra cd’en, som du normalt ville gøre, og gennemgå de første fem trin i installationsprocssen.

[pt id=’2010675′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ubuntus Migration Assistant gør det nemt at migrere dine personlige filer og andre data.”‘]

Efter partitioneringsværktøjet, sjette trin, bør installationsproceduren finde din Windowsinstallation. Det kan somme tider knibe lidt, især hvis du har mere end en Windowsinstallation, men hvis den finder en, opregner den de brugerkonti, den har fundet.

Nu skal du vælge hver bruger, som du vil migrere. Åbn menuen for at opregne det, du kan importere fra hver brugers konto. I øjeblikket omfatter listen Internet Explorer-bogmærker, dit valg af baggrund, dit brugerbillede og indholdet i mapperne Dokumenter, Musik og Billeder på Windowspartitionen. De bliver alle kopieret til brugerens hjemmemappe i Ubuntu.

Når migreringen er færdig, skal du afslutte installationen og gennemgå det sidste trin, hvorefter du kan genstarte til din nye Ubuntu-installation, der rummer mange af dine filer og mapper fra Windowsinstallationen.

Wubi er et ret raffineret stykke programmørarbejde. Det er inspireret af Topologilinux-projektet, der også får en Slackware-baseret Linux-distro til at køre på din Windowsdesktop.

Men du undrer dig måske over, at Wubi kan få en fuldt funktionel version af Ubuntu til at køre ved siden af Windows uden det sædvanlige vrøvl med partitioner.

Det skyldes noget, der hedder en loop-mounted installation. Hvis du har prøvet at oprette iso-images fra Linux, har du måske lagt mærke til, at man skal bruge »mount«-kommandoen med argumentet »-o loop«. Det gør iso-imaget tilgængeligt for filsystemet ved at bruge en loop-mekanisme.

Den bruges både af mount-kommandoen og af Wubi, og den opretter en sløjfe fra iso’en eller harddisk-imaget til det nye fikspunkt på det samme filsystem. Man tilføjer noget til et filsystem fra en fil, der ligger på det samme filsystem.

[pt id=’2010676′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Med Wubi kan man genstarte til Linux uden at genpartitionere harddisken.”‘]

Wubi kan udføre dette trick fra Grub-menuen, og hvis du ser på dens konfigurationsfil, finder du det samme sløjfeargument, der bliver brugt af mount-kommandoen.

Alt, hvad Grub gør, er at starte loop-mekanisme-filsystemet fra din Windowspartition og derefter boote ind i det. Det er også grunden til, at hovedparten af installationen finder sted efter genstarten.

Den ekstra fordel er, at du får næsten fuld ydelse uden at genpartitionere, og det er en af grundene til, at Wubi er så god en måde at køre Ubuntu på.


TAGS
Chrome
firefox
Guide
linux
Migration Assistant
thunderbird
Tips og trick
Ubuntu

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S