Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: E-bogslæser til biblioteksbøger

Flere ugers batterilevetid og behagelig læsning er e-bogslæserens fordel fremfor tablets, og denne Onyx InkBook skulle være den eneste e-bogslæser, der lader dig læse digitale bøger fra bibliotekernes e-bogsreol.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden bibliotekerne gik over til en streamingversion på grund af kopibeskyttelse, har de nemlig afskåret folk med e-bogslæsere. Dog ikke denne, der kører Android 4.2.2. Udover digitale udlånsbøger understøtter den gængse e-bogsformater som epub, pdf mm. InkBook har en 6” e-ink-skærm, som er typisk e-bogsstørrelse og en utrolig behagelig blød overflade.

Det indbyggede lys gør det nemt at læse uden læselys, og menuerne er på dansk. Der er 8 GB hukommelse, der kan udvides. Du kan købe bøger i formatet epub på sider som saxo.dk, arnoldbusck.dk osv., eller du kan downloade bog-apps såsom Kobo-reader eller Kindle-reader og få bøger herfra. Siden InkBook kører Android kan du naturligvis downloade masser af andre apps, men bemærk at disse ikke er optimal til e-skærmens længere opdateringshastigheder.

I den indbyggede app-store kunne vi dog ikke i skrivende stund finde e-bogsreolen, men via browseren fik vi downloadet e-bogsreolen som app via apk. Manøvrering og ventetid gjorde dog boglåning og læsning meget langsom, og bladring i bøger var langsommelig og med irriterende flakkende skærm (mere end sædvanlige e-ink-skærme), og ofte reagerede den hverken på bladring med finger eller via de fysiske bladreknapper i siderne.

Boglæsning og hentning via f.eks. Kobo-readeren var derimod nemmere men stadig for langsommelig i forhold til Kindle og andre e-bogslæsere, vi har prøvet. Kun i de præloadede bøger fungerede læsning bedre. Derudover oplevede jeg flere gange, at batteriet kun holdt omkring tre dage, hvilket er for lidt.

AOD17_Nyt_grej04