Home » AOD Pro » Øget digitalisering redder it-branchen gennem corona-krisen
Øget digitalisering redder it-branchen gennem corona-krisen

Øget digitalisering redder it-branchen gennem corona-krisen

Share

Året startede med en nedgang, men siden løftede omsætningen i it-branchen sig igen. Corona-krisen blev vendt til en fordel, oplyser brancheforening.

Da corona-epdimien ankom frygtede it-branchens virksomheder et omsætningsfald. Frygten var ikke ubegrundet, men det store fald udeblev, fordi der i mange virksomheder kom ekstra fokus på digitalisering. Til gengæld blev et muligt rekordår aflyst, lyder det fra brancheforeningen IT-Branchen.

It-branchens samlede omsætning i Danmark landede i andet kvartal på 60,1 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 1,6 procent i forhold til året før, hvor omsætningen var på 59,1 milliarder kroner.

I april meldte næsten halvdelen (49,0 procent) af it-virksomhederne meldte om nedgang i omsætningen. Men coronakrisen blev på en måde vendt til en fordel, fordi den har ført til et øget fokus på digitalisering i mange danske virksomheder.

Omsætningen i branchen faldt i første kvartal 2020, men rettede sig i andet kvartal.

Omsætningen i branchen faldt i første kvartal 2020, som det fremgår her, men rettede sig i andet kvartal. Kilde: IT-Branchen.

”I starten af coronakrisen oplevede mange, at både det offentlige og erhvervslivet stoppede op med deres it-projekter. Heldigvis kan vi se, at netop digitaliseringen har været vejen ud af krisen for mange virksomheder, og at it-investeringerne er begyndt at stige igen,” udtaler Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Se også:  Mød lægen online – 2020 gav boom til videokonsultationer

Også eksporten har trods coronakrisen klaret sig flot, oplyser brancheforeningen. I andet kvartal eksporterede de danske it-virksomheder for 19,4 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 1,3 procent. 32,2 procent af den danske it-branchens samlede omsætning kommer nu fra eksport.

”Udlandet har fået øjnene op for den kvalitet, som vi leverer i Danmark. Og eksporten er derfor over årene blevet en større og større del af den danske it-branchens omsætning,” siger Natasha Friis Saxberg.

Flere ansatte end sidste år

Omsætningsfremgangen har samtidig haft den positive effekt, at der på et år er blevet ansat 2281 flere it-medarbejdere i branchen, hvilket er en stigning på 2,5 procent, og der er nu 94.000 ansatte i branchen.

Samtidig er lønnen steget med 58 kroner, så den gennemsnitlige it-medarbejder nu får 50.096 kroner om måneden.

”Selvom der er kommet flere medarbejdere i branchen, og der har været rekord i antallet af studerende, der er kommet ind på it-studierne efter sommerferien, står vi stadig akut og mangler omkring 2600 specialister i Danmark. Kompetencemanglen er derfor stadig et stort problem for branchen,” siger Natasha Friis Saxberg.

Se også:  Cyberangreb i voldsom vækst: Corona-pandemien udnyttes
Rekordår blev ikke til noget

Corona-krisen har dog ikke været uden negativ effekt, vurderer IT-Branchen. Mens første kvartal var starten på endnu et muligt rekordår for den danske it-branche, viser tallene for andet kvartal et fald, hvis man sammenligner de to kvartaler.

Omsætning faldt fra 62,7 milliarder kroner i første kvartal til 60,1 milliarder kroner i andet kvartal, hvilket svarer til et fald på 4,2 procent. I samme periode faldt eksporten med 6,4 procent.

Eksporten tog et dyk i første kvartal, men steg siden igen.

Eksporten tog et dyk i første kvartal, men steg siden igen. Kilde: IT-Branchen.

”Der er ingen tvivl om, at coronakrisen har haft en effekt, men overordnet er vi kommet stort set uberørt ud af krisen i Q2. Specielt fordi det tyder på, at markedet har rettet sig hurtigt op igen. Men der er stadig it-virksomheder, der kæmper for at overleve. Derfor tror jeg heller ikke, at vi samlet set får et rekordår i 2020,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Om branchen så endeligt er kommet fri af coronakrisen, er det dog for tidligt at konkludere, lyder det.

”Vi oplever stadig medlemsvirksomheder, der kæmper for overlevelse. Det bliver nok først, når vi får tallene for tredje og fjerde kvartal, at vi kan se, hvordan vi som branche reelt kommer igennem 2020,” slutter Natasha Friis Saxberg.


TAGS
corona
it-branchen

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S