Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Øget digitalisering redder it-branchen gennem corona-krisen

Året startede med en nedgang, men siden løftede omsætningen i it-branchen sig igen. Corona-krisen blev vendt til en fordel, oplyser brancheforening.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da corona-epdimien ankom frygtede it-branchens virksomheder et omsætningsfald. Frygten var ikke ubegrundet, men det store fald udeblev, fordi der i mange virksomheder kom ekstra fokus på digitalisering. Til gengæld blev et muligt rekordår aflyst, lyder det fra brancheforeningen IT-Branchen.

It-branchens samlede omsætning i Danmark landede i andet kvartal på 60,1 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 1,6 procent i forhold til året før, hvor omsætningen var på 59,1 milliarder kroner.

I april meldte næsten halvdelen (49,0 procent) af it-virksomhederne meldte om nedgang i omsætningen. Men coronakrisen blev på en måde vendt til en fordel, fordi den har ført til et øget fokus på digitalisering i mange danske virksomheder.

Omsætningen i branchen faldt i første kvartal 2020, men rettede sig i andet kvartal. Omsætningen i branchen faldt i første kvartal 2020, som det fremgår her, men rettede sig i andet kvartal. Kilde: IT-Branchen.

”I starten af coronakrisen oplevede mange, at både det offentlige og erhvervslivet stoppede op med deres it-projekter. Heldigvis kan vi se, at netop digitaliseringen har været vejen ud af krisen for mange virksomheder, og at it-investeringerne er begyndt at stige igen,” udtaler Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Også eksporten har trods coronakrisen klaret sig flot, oplyser brancheforeningen. I andet kvartal eksporterede de danske it-virksomheder for 19,4 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 1,3 procent. 32,2 procent af den danske it-branchens samlede omsætning kommer nu fra eksport.

”Udlandet har fået øjnene op for den kvalitet, som vi leverer i Danmark. Og eksporten er derfor over årene blevet en større og større del af den danske it-branchens omsætning,” siger Natasha Friis Saxberg.

Flere ansatte end sidste år

Omsætningsfremgangen har samtidig haft den positive effekt, at der på et år er blevet ansat 2281 flere it-medarbejdere i branchen, hvilket er en stigning på 2,5 procent, og der er nu 94.000 ansatte i branchen.

Samtidig er lønnen steget med 58 kroner, så den gennemsnitlige it-medarbejder nu får 50.096 kroner om måneden.

”Selvom der er kommet flere medarbejdere i branchen, og der har været rekord i antallet af studerende, der er kommet ind på it-studierne efter sommerferien, står vi stadig akut og mangler omkring 2600 specialister i Danmark. Kompetencemanglen er derfor stadig et stort problem for branchen,” siger Natasha Friis Saxberg.

Rekordår blev ikke til noget

Corona-krisen har dog ikke været uden negativ effekt, vurderer IT-Branchen. Mens første kvartal var starten på endnu et muligt rekordår for den danske it-branche, viser tallene for andet kvartal et fald, hvis man sammenligner de to kvartaler.

Omsætning faldt fra 62,7 milliarder kroner i første kvartal til 60,1 milliarder kroner i andet kvartal, hvilket svarer til et fald på 4,2 procent. I samme periode faldt eksporten med 6,4 procent.

Eksporten tog et dyk i første kvartal, men steg siden igen. Eksporten tog et dyk i første kvartal, men steg siden igen. Kilde: IT-Branchen.

”Der er ingen tvivl om, at coronakrisen har haft en effekt, men overordnet er vi kommet stort set uberørt ud af krisen i Q2. Specielt fordi det tyder på, at markedet har rettet sig hurtigt op igen. Men der er stadig it-virksomheder, der kæmper for at overleve. Derfor tror jeg heller ikke, at vi samlet set får et rekordår i 2020,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Om branchen så endeligt er kommet fri af coronakrisen, er det dog for tidligt at konkludere, lyder det.

”Vi oplever stadig medlemsvirksomheder, der kæmper for overlevelse. Det bliver nok først, når vi får tallene for tredje og fjerde kvartal, at vi kan se, hvordan vi som branche reelt kommer igennem 2020,” slutter Natasha Friis Saxberg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere