Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Omdan din pc til en Android-tablet

Der er nogle ting, man kan gøre med en pc, som måske ikke er vanvittig nyttige, men som det blot er tilfredsstillende at praktisere. For de fleste falder gæsteoperativsystemer og virtuelle maskiner ind under denne kategori – selvom der findes seriøse applikationer til folk, som udvikler apps til telefoner eller tablets, og som søger et sikkert miljø, de kan teste dem i.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

AMIDuOS er et eksempel. Det er en betalings-app (10 dollar) med en 30-dages gratis prøveperiode, og den kører simpelthen en Android-udgave som en desktop-app på pc’en. Man interagerer med appen, ligesom man gør med en telefon: Det hele foregår på skærmen, som om musen og tastaturet ikke var den bedste form for interaktion med en elektronisk enhed.
Pc-brugere over en vis alder vil glæde sig over at se, at programmet er lavet af den hæderkronede BIOS-producent American Megatrends.

1 Ind i BIOS
Man kan kun køre AMIDuOS, hvis ens cpu understøtter virtualisering, og hvis funktionen er aktiveret i BIOS. Det burde enhver nyere Intel- eller AMD-chip kunne håndtere, men det er en god idé at sikre sig, at funktionen er slået til. Mens vi rodede rundt i Z77-chipsættet i en gammel pc, som vi i øvrigt primært brugte til at holde døren åben på varme sommerdage, fandt vi funktionen gemt under “Advanced > CPU Configuration”. Det hedder utvivlsomt noget andet hos andre bundkort.

2 Download og installer
Det, der lyder som den rene tortur, viser sig faktisk at være ekstremt nemt. Man skal blot pege sin browser mod www.amiduos.com, downloade den nyeste version af AMIDuOS (du bør vælge Android Lollipop, medmindre du har en grund til at satse på en ældre version), downloade filen, installere den og dobbeltklikke på genvejen. Så enkelt er det. Du bliver ført igennem den indledende setup-procedure, som om du har fået en ny Android-enhed i julegave. Her skal du logge ind med en Google-konto eller oprette en, hvis du ikke allerede har en.

3 Hent nogle apps
Din nye virtuelle Android-tablet vil have et vist antal apps installeret – der er webbrowser, e-mail-app, regnemaskine ... og det er stort set det. Heldigvis er der også appen Amazon App Store, der ofte leverer gratis apps via sin nye Underground-slægtning, og den er din indgangsport til Android-funktionalitet. Man skal dog bruge en Amazon-konto for at komme i gang, men det er blot et spørgsmål om at lade sig registrere med en e-mailadresse og et kodeord.

4 Hent Google Play
Du kan også få butikken Google Play, og den er kun lidt mere kompleks. Man skal downloade en en zip-fil til pc’en, højreklikke på den i Windows og vælge “Apply to DuOS” [Billede A]. Nu bliver den installeret som enhver anden Android-app. Og nu vi er i gang ...

AOD02_omdan01

5 Installer APK-filer
Hvis du ligger inde med lovligt anskaffede Android-apps i form af APK-filer – måske nogle, du selv har udviklet – knytter du dem til AMIDuOS på nøjagtig samme facon.

6 Del mapper med Windows
I din virtuelle Android-tablets Settings-app er der en “AMIDuOS”-sektion, som giver Android mulighed for at få adgang til mapper på din pc. Angiv placeringen af din samling af musik, fotos og videoer, så fremstår de, som om de er blevet gemt på tablettens indbyggede lager. Man kan endda redigere billeder og gemme dem tilbage til pc’en. Den virtuelle maskine gafler 16 GB lagerplads til sig selv, men enhver, der for nylig har købt en iPhone, vil vide, at det ikke er nok, og med denne funktion kan man bruge sit dyre pc-lager som et gigantisk microSD-kort [Billede B].

AOD02_omdan02

7 I praksis
Hvis du har en Surface eller en anden touchscreen-laptop, kan du interagere med Android på den sædvanlige vis, men de, der kun har mus eller trackpad er nødt til at bruge markøren som erstatning for en finger. Det er lidt mere kompliceret at zoome ved at knibe, for man skal aktivere bevægelser med Ctrl-Alt-T og derefter zoome ved hjælp af I og O.

8 Skærmretning
Android bliver som standard vist som en tablet, der bliver holdt stående. Med en knap i øverste venstre hjørne kan man skifte til liggende placering. Hvis du imidlertid bruger den på en Windows-tablet med hældnings-funktioner, sker der muligvis ingenting, eftersom dette område er under stadig udvikling. I stedet kan du lade tastatur-kommandoer gøre arbejdet ved hjælp af Input Mapper, du finder under Settings. Det er den bedste måde, hvis man vil spille spil, der er afhængige af hældnings-input, for eksempel Real Racing 3 [Billede C]. Man arbejder i øjeblikket på understøttelse af mapping-kontroller til gamepad-inputs.

AOD02_omdan03
9 Kameraer og andet input
AMIDuOS kan bruge din pc’s kamera, mikrofon og højttalere, hvis de er sluttet til. De bliver brugt, ligesom det ville ske med en telefon. Pc’ens tastatur er også fuldt understøttet, og man behøver derfor ikke bruge et touchskærm-tastatur med en mus, og hvis din pc er sluttet til ethernet, fremstår den for det emulerede styresystem som det stærkeste Wi-Fi-signal.

10 Fastgør til start
Man kan få hurtig adgang til en Android-app ved at føje en genvej til Windows. Tryk og hold på en app, så kommer knapperne “Android Uninstall” og “Info” frem med en ny tilføjelse. Træk appen til “Pin to Windows”, så bliver der dannet en genvej.

Det gode skib Lollipop

Lollipop er Android version 5. Googles tilbøjelighed til at navngive sine styresystemer efter slik bliver af nogle set som venlig, mens andre finder den tænderskærende rædselsfuld.
Hvis du skal vælge mellem at installere Lollipop eller dets forgænger, KitKat, når du downloader AMIDuOS, bør du altid vælge det nyeste operativsystem, medmindre du har en vældig god grund til at gå tilbage i tiden.

En sådan grund kunne være app-test. Googles statistik viser, at omkring 20 procent af Android-brugere er på Lollipop, næsten 40 procent bruger KitKat, og 30 procent bruger stadig den endnu ældre Jelly Bean-version, og disse brugere har behov for support.

Hvis du blot bruger det til at køre apps på pc’en, bør du holde dig til den seneste version – den er meget pænere og kører mere glat.

Andre muligheder

AOD02_omdan04

1. Arc welder
Med denne Chrome-extension kan Android-apps køre i browservinduet, men man skal ikke forvente at gå over til Play Store og begynde at hente spil. Den sigter på dem, der vil udvikle deres egne apps og gemme dem som APK- eller ZIP-filer. Den understøtter kun én app ad gangen, og den er også en anelse klodset.

AOD02_omdan05

2. Bluestacks
Bluestacks minder meget om AMIDuOS, og der er som standard installeret mere end én app, men den er en anelse mere irriterende at køre, idet den konstant afkræver to dollar om måneden, eller også skal man installere apps fra dens partnere. Der er fokus på at køre Android-spil, og programmet virker mere som en simpel app-launcher end som et komplet operativsystem.

AOD02_omdan06

3. Visual Studio Emulator for Android
Nu kan Microsofts Android-emulator fås som standalone-produkt. Den er nem at installere og kører hurtigt – men den følger ikke med Google Play, og man skal derfor køre apps, som man selv har skrevet, eller som man kan få som APK-fil.