Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Om få timer smadrer et NASA-rumskib ind i en asteroide - se med live

Missionen skal afklare, om man ved at skubbe til en asteroide med stor kraft, kan afværge at den rammer Jorden og forårsager ødelæggelser.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er sket før og det vil ske igen. En asteroide rammer Jorden. Over halvdelen af planetens daværende livsformer, herunder stort set alle dinosaurer, blev udryddet, da en stor asteroide ramte Jorden for cirka 65 millioner år siden. Mindre asteroider har forårsaget lokale ødelæggelser, også i nyere tid.

Men hvad kan vi gøre, når en asteroide har kurs mod Jorden? Vi har set opfindsomme løsninger i Hollywood-film. Virkelighedens (mulige) løsning er faktisk slet ikke så langt fra fiktionens.

NASA afprøver "Armageddon-modellen", som mange vil kunne huske fra Bruce Willis-filmen Armageddon fra 1998.

Metoden går, simpelt fortalt, ud på at smadrer en rumsonde ind i en asteroide. Håbet er, at asteroiden derved vil ændre sin bane, så den flyver forbi Jorden, i stedet for at ramme ind i den.

Bremser asteroiden en anelse

Den asteroide, Nasas rumsonde i nat vil ramme, har heldigvis ikke kurs mod jorden. Dimorphos, som den er døbt, befinder sig 11 millioner kilometer væk fra Jorden.

Dimorphos vurderes at være mellem 120 og 180 meter i diameter og er en lille måne til en anden, større asteroide ved navn Didymos. Sammenstødet forventes at forårsage en lille ændring i Dimorphos hastighed, således at den tid det tager at nå rundt om Didymos forlænges med et par minutter. Ved at måle på den effekt kan forskerne finde ud af, hvor meget det er lykkes at ændre asteroidens bane.

En asteroide af Dimorphos' størrelse vil kunne udslette en storby som København og skade omkringliggende områder, fortæller Line Drube. ph.d. og astrofysiker fra DTU Space til DR Nyheder.

Missionen koster cirka 330 millioner dollars.

Man kan se sammenstødet live i nat, via denne kanal:

https://www.youtube.com/watch?v=4RA8Tfa6Sck




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere