Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Olympus Pen E-PL9: Den perfekte rejsekammerat

Rejsekammeraten skal være venlig og nem at samarbejde med. Sådan er dette kamera, der ligger godt i hånden og har en masse kvaliteter.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Denne test bliver afgjort på de hårfine marginaler. For alle fem testdeltagere gør det faktisk ret godt. Olympus passerer dog målstregen foran sine værste konkurrenter – på målfoto med denne Pen-model. Det er en kameraserie, Olympus har haft på markedet i snart en del år, og på mange måder har den sat standarden for, hvordan et system-kamera skal skrues sammen.

Først og fremmest er Pen E-PL9 ret lækkert og rimelig kompakt, og det ligger godt i hånden. Det medfølgende objektiv er en såkaldt ”pancake”, der som navnet antyder er ret fladt. Det betyder, at det ikke fylder meget, og alligevel har du et zoom-område fra svag vidvinkel til let zoom. Det er et godt arbejdsområde, og ønsker du andre muligheder, er der masser af objektiver at vælge imellem. Her kan du også købe brugt – systemet er nemlig bagudkompatibelt, og der er mange modeller på markedet.

Kompakt og med tyngde

Pen E-PL9 er en god mellemting mellem et lille kompaktkamera og et traditionelt kamera, der ligger godt i hånden og har lidt tyngde. Det sidste har især betydning, når du vil tage de mere kreative billeder.

Du vælger nemt mellem forskellige modes. Du bestemmer selv, om kameraet skal gætte på, hvordan der indstilles bedst til det aktuelle billede – om det er et portræt, om det er mørke, om du er i høj sol på et bjerg osv. – eller om du vil benytte manuel indstilling.

Der er masser af manuelle funktioner, hvor du helt eller delvist kan justere billedet. Det kan du på alle testdeltagere, men her er det gjort endog meget let. Desuden er vi ret vilde med de filtre, som Olympus har indbygget. De kan tilføre billedet en stemning og effekter, som du kender fra din smartphone. Her er det dog gjort meget sofistikeret og ser rigtigt godt ud. Heldigvis kan du bede Pen om at nappe et billede både med og uden filter – hvis du skulle fortryde det filter, du har valgt.

Der er ikke en traditionel søger, men en stor 3”-skærm bagpå huset, og den kan du vippe ud. Den sidder i et solidt metalbeslag, som kan hives langt ud og endda vippes hele vejen rundt, så du kan vende det mod dig selv til en selfie. Det kan ikke vippes ud til siden, hvilket vi godt kunne tænke os.

Pen E-PL9 er et ret hurtigt kamera. Det starter straks, du trykker på On-knappen, og det er ret enkelt at få adgang til de mange funktioner – også når du vil filme i 4K-opløsning. Zoomen er elektronisk og aktiveres med en knap på objektivet. En motor sørger for, at zoomen kører, men her havde vi foretrukket en manuel zoom som på det spejlreflekskamera Nikon har med i denne test. Det elektroniske kører fint, men det er faktisk lettere at bruge en helt manuel zoom.

Selvom kameraet vinder testen, er det ikke fejlfrit. Men det er det kamera i testen, vi finder mest kreativt, og samtidig er det let at håndtere for den fotograf, som ikke bruger eller tidligere har brugt et avanceret kamera særlig meget. Billedkvaliteten er ikke meget bedre eller ringere end hos de øvrige topkandidater.

Olympus Pen E-PL9 har en god farvedybde og glød i billederne – ikke så korrekt som kameraerne fra Sony og Nikon – men Olympus’ billeder har den saft og kraft, vi sætter stor pris på.