• Home »
  • TV »
  • OLED-tv’er [STORTEST]: Så gode er super-tv’erne lige nu
OLED-tv’er [STORTEST]: Så gode er super-tv’erne lige nu

OLED-tv’er [STORTEST]: Så gode er super-tv’erne lige nu

Share

OLED og QLED i størrelsen 55” – det er super-tv’erne her i første del af 2018. Billige er de selvfølgelig ikke, men hvis man går ”all in”, hvad får man så for pengene? Det tester vi her med fem tv-nyheder

Kan man få luksus-tv på budget? Svaret er et rungende … næsten. Den bedste tv-teknologi lige nu, OLED, er faldet drastisk i pris. Et godt eksempel er Sony-tv’et i denne test, hvor vi koncentrerer os om 55”-skærme. Det havde en vejledende pris på 22.000 kroner, men kan nu fås for omkring 15.000 kroner. Eller testens Philips, som vi havde på besøg for nogle måneder siden – det er nu faldet med op imod 5000 kroner. Så for omkring 12.000 kroner er du altså med i tv’ernes luksusklasse. Det er stadig over den magiske grænse på 10.000 kroner, men udviklingen indikerer, at det ikke varer længe, før vi ser OLED-tv’er til samme priser som de allerbedste LED-tv’er.

Se også:  7 stærke råd før du køber OLED-tv

Der er mange gode grunde til at kigge efter OLED. For denne skærmteknologi kan noget, som vi har savnet ved tidens dominerende LED-teknologi. OLED har den naturlighed og glød i farverne, som vi har savnet, siden plasma-tv’erne forsvandt. I plasma-skærmene var det fosforlys, som udførte billedmirakler. I OLED-panelerne skyldes det flotte billede, at lyset dannes i hver enkelt pixel og ikke ved hjælp af lys bagfra som i LED-panelerne.

Desuden kan OLED-skærme gøres ekstremt tynde, hvilket ser rasende godt ud, når de står på et tv-bord eller hænger på væggen.

Bedre chip – bedre billede

Generelt er OLED-panelerne, siden de blev introduceret i tv’er, blevet bedre. Det skyldes forbedringer i den chip, som styrer billedet. At elektronikken og ikke kun skærmteknologien betyder meget, dokumenterer testens Samsung-tv. Samsung har valgt ikke at producere OLED-tv’er. De tror tilsyneladende ikke rigtig på markedsmulighederne, så længe OLED-teknologien i tv-sammenhæng er så ny og kostbar. I stedet satser koreanerne på en videreudvikling af LED-teknologien, QLED.

Det lidt overraskende er, at Samsung-tv’et er ganske tæt på at have en farvegengivelse på OLED-niveau. Nu er der også tale om tv i den – mildt sagt – bedre ende. Så årsagen er selvfølgelig, at man har kunnet kaste midler efter at udvikle styreelektronikken, herunder billedchippen.

Del denne