Home » GPS » Og så sad jeg der
Og så sad jeg der

Og så sad jeg der

Share

Selvom gps’en har lovet at guide dig uden om, ender du alligevel med at sidde i køen, mens trafikken snegler sig af sted. Hvornår får vi et gps-system, som lever op til løfterne og sender os den mindst trafikkerede vej fra a til b?

Jeg har i rigtig mange år været bruger af gps’er, og generelt er jeg rigtig glad for dem. De har i rigtig mange tilfælde reddet mig fra at køre vild, om end de fra tid til anden også har været skyld i, at jeg er kommet ud på omveje, som jeg aldrig ville have taget selv.

Men jeg har altid manglet noget, for geniale som gps’erne virkelig er, så er det ikke rutevejledning, jeg i det daglige har brug for. Jeg har brug for at få at vide, hvilken vej der er den optimale mellem hjem og arbejde om morgenen, og mellem arbejde og hjem om aftenen. Men den information har de typisk ikke kunne give mig.

På et tidspunkt begyndte de så at understøtte tmc-systemet, som, i princippet, opdateres med hændelser på de større motorveje. Det virkede som en god idé, men det viste sig hurtigt, at tmc i Danmark bare ikke virker ret godt, og derfor ændrede det absolut intet på rutevejledingen.

Antallet af gange jeg har holdt i kø på motorvejen, mens min gps stædigt påstår, at vejen foran mig er fin, og at jeg er fremme om få minutter, kan jeg ikke længere tælle.

Næsten lige så mange gange har jeg, mens jeg sidder i køen, set status ændre sig fra »fin vej« til »kø« – totalt ubrugeligt, når jeg nu allerede sidder fast i køen. Nå ja – jeg har også oplevet at køre på motorvejen i weekenden og fået at vide, at der er lang kø på motorvejen, når jeg vel og mærke at kunne se, at der ikke var mange andre biler end mig.

Lys for enden af tunnelen

Men så for et par år siden kom meldingen fra TomTom. De arbejdede på en teknologi, der baserede sig på mobiltelefoners bevægelse. I Holland havde de et samarbejde med en stor teleudbyder, Vodafon vist nok, som fodrede TomTom med informationer om, hvordan deres mobiltelefoner bevægede sig i realtid, og den information kunne TomTom så igen bruge og sørge for, at deres brugere hele tiden vidste, hvordan trafiksituationen var. Ikke noget med at vente på, at tmc-systemet blev opdateret, nu skulle der være trafikmeldinger samtidig med, at trafikken blev afviklet.

Surt var det, at systemet ikke lige var tilgængeligt i Danmark. Men TomTom forsikrede mig om, at de forhandlede med TDC om at få samme system til Danmark.

Det skete bare aldrig, der var vist lidt udfordringer med diverse lovgivninger. Men frøet var sået, og de større producenter af gps’er, blandt andet Navigon og TomTom, gik i gang med at finde på en anden måde at få dannet et realtidsbillede af trafiksituationen.

Navigon var først på markedet med deres Live-funktion, en løsning der fungerede ved, at de nye Live-enheder var udstyret med et sim-kort, og så rapporterede de hele tiden til Navigons servere, og på den måde skulle det give et billede af trafikken i realtid.

Jeg testede dengang Navigons Live-enhed og kunne konstatere, at der tydeligvis var alt for få Live-enheder, der kørte på såvel Helsingør- og Hillerødmotorvejen, jeg fik i hvert fald aldrig nogle meldinger om køer – på trods af at jeg ofte holdt i dem.

Men for ikke så lang tid siden lancerede TomTom deres tjeneste, der pudsigt nok også havde navnet Live. Princippet var det samme som med Navigon, men på pressemødet fortalte TomTom, at de allerede havde en del aftaler med transportselskaber om at levere data til deres system.

Min optimisme var derfor stor, da jeg fik TomTom Live til test (og du vil i et senere nummer af Alt om DATA kunne læse en rigtig anmeldelse af systemet) og forventede, at jeg nu endelig ville blive ledt uden om de længste køer på motorvejen om morgenen.

Og der sad jeg så. I kø på motorvejen. TomTom med deres Live-tjeneste påstod, at hurtigste vej til arbejdet var over Helsingørmotorvejen, hvor jeg derfor tilbragte den næste halve time i kø.

Sådan er det fortsat i de første par dage af testperioden. Næsten hver gang jeg lytter til TomTom, ender jeg i kø. Jeg giver nu dimsen et par uger mere, inden jeg opgiver Live-teknologien på gps-området.

Ideen er rigtig, og jeg ville elske at blive ledt udenom de værste køer på vej til eller fra arbejde. Men hvem ved, måske kommer der pludselig en stor nok skare til, at der rent faktisk er nok rapporter om trafikken på de danske veje, til det rent faktisk kan bruges til noget. Indtil det sker, læner jeg mig tilbage i sædet, mens jeg venter i kø.

Hvad mener du? Er du også træt af at sidde fast i køen, selvom gps’en har lovet at guide dig udenom?

[pt id=’2007233′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Chefredaktør Lars Bennetzen”‘]

Chefredaktør, Lars Bennetzen


TAGS
navigation
vejviser

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S