Home » AOD Pro » Øresundsbroen har fået en digital tvilling til at hjælpe med vedligeholdelsen
Øresundsbroen har fået en digital tvilling til at hjælpe med vedligeholdelsen

Øresundsbroen har fået en digital tvilling til at hjælpe med vedligeholdelsen

Share

Digitale tvillinger er hotte. Nu er også Øresundsbroen blevet visualiseret for at gøre vedligeholdelsen af de 16 kilometer mere effektiv. Mere end 43.000 elementer er monteret i den digitale tvilling

Nu har Øresundsbroen mellem Kastrup og Malmø fået en digital tvilling, dvs. en virtuel, computerlagret gengivelse af alle de vigtigste dele i konstruktionen.

Ikke mindre end 43.000 dele kan visualiseres og kontrolleres uden at man skal kravle rundt på broen. Netop dette er en af de helt store fordele ved digitale tvillinger og en af grundene til, at de er blevet så populære på kort tid. Alt fra overvågningskameraer og lygtepæle til brønddæksler og nødudgange kan her besøges digitalt, oplyser selskabet bag broen, Øresundsbron.

Broen kan kontrolleres fra distancen

Øresundsforbindelsen er kompleks, fordi den består af mange dele i et stort område – alt fra tunnel og jernbane til pyloner og betalingsanlæg, forklarer selskabet.

“Hver dag har vi god gavn af vores digitale tvilling, som er specielt udviklet til, at vi fra distancen kan besøge anlægget, lave beregninger, tage mål, projektere og planlægge vedligeholdelse af flere tusinde stykker inventar og steder,” siger Bengt Hergart, anlægsdirektør hos Øresundsbron.

Se også:  Nyt starter-kit til virksomheder med IoT-ambitioner

3D-værktøjet på Øresundsbron hedder MX360 og bruges, udover i det løbende vedligeholdelsesarbejde, også i forbindelse med uddannelse af personale eller leverandører.

“Vi skal ikke længere begive os ud på anlægget, hver gang vi skal have et overblik eller planlægge et vedligeholdelsesarbejde, men kan gå ind i værktøjet for at se nærmere på for eksempel inventar og manualer. Det er perfekt, når vi skal introducere anlægget for nogen,” forklarer Bengt Hergart.

Tre år undervejs

MX360 er et konkret resultat af Øresundsbro Konsortiets ambition om datadrevet og smart vedligeholdelse. Det er udviklet af firmaerne Afry og WSP i samarbejde med konsortiet bag broen. Arbejdet begyndte i 2019, og siden er værktøjet blevet videreudviklet og forfinet, for eksempel i forhold til mængden af inventar, en bedre positionering og nye funktioner, oplyses det.

De 43.000 stykker inventar kan visualiseres på blandt andet kort, tegninger og panoramabilleder.

Se også:  Virksomheder frygter IoT-enheder på hjemmekontorer – for eksempel kæledyrsdimser

“Mere og mere arbejde på broen starter i værktøjet som en støtte til mere effektiv vedligeholdelse. Hvis vi skal undersøge en lygtepæl, kan vi zoome ind på detaljer og montage, måle afstande, finde tegninger og bevæge os videre på stedet,” siger Rolf Sundqvist, som er teknikchef hos Øresundsbron.

Vedligeholdelsen på Øresundsbron er blevet mere omkostningseffektiv ved hjælp af den digitale tvilling, oplyser selskabet.

Nemmere visning af anlægget

“Vi får en hurtigere proces med leverandører, fordi vi tidligere og nemmere kan vise forholdene i anlægget. Når vi er ude på forbindelsen, hjælper MX360 med at planlægge stoppene ved hjælp af kortfunktionen, så teknikernes arbejdsgang og opgaver på broen optimeres,” tilføjer Rolf Sundqvist.

Anlægsafdelingen fremhæver også miljø- og sikkerhedsmæssige effekter.

“Vi reducerer vores klimapåvirkning, fordi vi kan reducere antallet af besøg på forbindelsen. Vi mindsker også vores risikoeksponering, fordi vi ikke bevæger os rundt på anlægget i så stort et omfang,” siger Bengt Hergart.


TAGS
digital tvilling
internet of Things
IoT
kontrol
tingenes internet
Visualisering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S