Home » Spil » Guide: Nyt liv i dine gamle spil
Guide: Nyt liv i dine gamle spil

Guide: Nyt liv i dine gamle spil

Share

Vil du køre gamle spil på Windows? Sådan gør du …

Man sætter en elsket cd-rom i drevets bakke i håb om en tilbagevenden til de gode gamle dage. Nu skal vi have et gensyn med det gamle yndlingsspils pixel. Tableau: Din pc reagerer som en ko, der iagttager en tryllekunst. Autorun virker ikke. Setup.exe virker ikke. InstallShield leder endeløst efter en forlængst glemt Windows 98-fil. Det er en brat opvågnen: Din barndom er ikke længere kompatibel med den moderne verden, og du ved, at du kun kan genopleve den efter timers kompabilitets-tjek, googling og justeringer.

Et traumatisk øjeblik

Men sådan behøver det ikke at være. Der ligger en iboende tilfredsstillelse i at få software, der blev udviklet til langt ældre operativsystemer og hardware, til at køre på moderne maskiner. Det er på en måde som at omgå reglerne at puste nyt liv i død software, der aldrig har været beregnet til at fungere på så effektiv silicium. Det er som at tvinge et operativsystem til at bøje sig for ens vilje. Der findes mange fremgangsmåder, når man vil opnå dette, og herom kan der siges både pro et contra.

Udvalget af muligheder betyder, at det er usandsynligt, at man for alvor løber panden mod muren. Men det betyder også, at det væld af modstridende oplysninger, man kan finde på forskellige fora, og som foreslår den ene fremgangsmåde efter den anden, kan gøre det vanskeligt at gribe opgaven metodisk an. Derfor har vi tænkt os at gøre netop det: Lad os forvandle det, der i de fleste tilfælde ville være en aften fuld af formålsløse skud i tågen, til en videnskabelig proces. Den definitive og udtømmende guide til kørsel af gamle spil på en ny pc.

Laboratoriekittel er ikke påkrævet, men viljen til at installere nogle få programmer på din pc plus en sund sans for vilkårene for abandonware er uomgængelige i dette testmiljø. Med disse beskedne værktøjer burde du kunne køre ethvert gammelt spil på en Windows 10-pc, uanset hvor barske fejlmeddelelserne umiddelbart ser ud.

Se også:  Ram [STORTEST]: Få fart over feltet med den bedste ram til gaming

Før vi kaster os ud i den omfattende metodologi, der knytter sig til gamle spil, bør vi undersøge, hvorfor problemet eksisterer. Oprigtig talt: Hvis en pc kan køre The Witcher 3 ved hele 60 fps, hvorfor døjer den så med at rendere skydespillet Rainbow Six: Rogue Spear fra 1999 til at køre ved mere end encifrede tal? Og hvorfor er det så svært overhovedet at få visse spil installeret?

Det drejer sig i grunden om operativsystemer. Når udviklere laver et stykke software eller et pc-spil, anlægger de en række antagelser om det miljø, det skal bruges i. Udviklerne fra 1999 kan for eksempel med god ret have forventet, at de fleste brugere ville installere spillet på en pc, der kørte Windows 98 eller Windows 95. D

e byggede begge på operativsystemet DOS (16 bit). Den betragtning indebar en forventning om de filbiblioteker og drivere, der var knyttet til disse operativsystemer, og den form for hardware, der kunne køre dem. Disse udviklere kunne ikke forudsige, at senere versioner af Windows – fra 2000 og fremefter – kun ville emulere DOS i stedet for at køre det fra grunden.

De vidste heller ikke, at den kode, der installerer og kører spillet på DOS-baserede operativsystemer, med tiden ville være uforståelig for Windows 10. Og de kunne ikke vide (hvem kunne det?), hvor stort et problem det ville blive i senere og mere sikkerhedsbevidste Windows-udgaver.

Med andre ord: Visse programmer kan ikke køre på moderne maskiner, fordi disse moderne maskiner bruger et moderne styresystem. Hardware spiller som regel en indirekte rolle, når vi taler om inkompatibilitet. For eksempel: Fordi 32 bit-systemer kun kræver et maksimum på 4 GB hukommelse, bruger de fleste af os et 64 bit-operativsystem for at give plads til mere ram. Men i modsætning til 32 bit-versioner omfatter 64 bit-Windows ikke 16 bit-emulation.

Det betyder, at man ikke kan narre en Windows 95-applikation, der leder efter genkendelige biblioteker for at kunne installere sig selv korrekt. Det samme gælder for nutidens grafikkort og processorer: De er ikke nødvendigvis for kraftige til gammel software, men den gamle software kan ikke tolke og håndtere deres kraft korrekt, fordi de ikke forstår de drivere, der er installeret.

Se også:  Lækker teknik: Motorola Razr

Anstødsstenen for et bestemt vintagespil kan være DOS, driversupport, manglende biblioteker, sikkerhedsproblemer eller inkompatibilitet mellem 16 bit-systemer, men hovedårsagen er temmelig universel: softwaremiljøet. Den indlysende løsning er at ændre dette softwaremiljø, således at det gamle spil får tilstrækkeligt med information og sikkerhedsrettigheder til at fungere.

Og det kan man angribe på forskellige niveauer. Eftersom vi går metodisk frem her, er det fornuftigt at begynde i det små, for eksempel med patches og DOSBox, og arbejde os op til mere drastiske løsninger såsom at køre en virtuel Windows XP-maskine.

1996’s Tomb Raider var blandt de første spil, der krævede et diskret grafikkort, og det gør det svært at køre spillet i et virtuelt miljø.

Led efter opdateringer

Hvis du kan installere et spil på din pc, men det vil ikke køre, skal du først søge online efter officielle udviklerpatches og uofficielle patches, der er lavet af brugere, som har oplevet tilsvarende problemer. Du kan opleve netop dette med et spil som Vampire: The Masquerade – Redemption.

Det blev lanceret i 2004, og det har længe haft status af kultklassiker, men det bugnede med programfejl. Udvikleren, Troika, leverede stadig patches til spillet fem år senere, og spillemiljøet gik endnu videre med en uofficiel patch, der senest er blevet opdateret i 2017. Hvis du prøver den originale disk, slipper du ikke for problemer, men med disse to downloads kører spillet perfekt på Windows 10.

I andre hjørner af miljøet har man løst problemer, der knytter sig til hele spil-engines, og har repareret en række af titler med ét slag. Black Isles Infinity Engine stod bag mange af fortidens berømte rollespil, for eksempel Baldurs Gate I og II, Icewind Dale og Planescape Torment, men den bygger på Microsofts hedengangne DirectDraw-API og frembyder derfor alle mulige problemer på moderne maskiner. Aqrits DDrawFix løser disse problemer i ni spil med ét download på 5 MB. Der findes andre løsninger, men dette er afgjort mere elegant end at køre et komplet operativsystem på en virtuel maskine med det ene formål at få adgang til DirectDraw.

Fik du aldrig gjort det sidste niveau færdigt? DOSBox gør det nemt at køre spil fra Commander Keen-æraen.

1 2 3 4Næste

TAGS
Gaming
pc-spil
retro

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S