Home » Sikkerhed » Nyt sikkerhedssystem læser dine læber
Nyt sikkerhedssystem læser dine læber

Nyt sikkerhedssystem læser dine læber

Share

Forskere har udviklet en teknologi, der udnytter dine læbers bevægelser under ordudtale til at danne en unik og personlig autentifikation

Passwords i form af biometri, der baserer sig på forskellige dele af den menneskelige krop som fingeraftryk, ansigtstræk, stemme mv. er blevet en populær og udbredt sikkerhedsteknologi gennem de seneste årtier. Og nu er der føjet en helt ny form for biometrisk adgangskontrol til rækken.

Denne nye teknologi, som kan kaldes læbekodeord, er udviklet af professor Cheung Yiu-ming og et forskerhold fra Hong Kong Baptist University hos afdelingen for Computer Science. Sikkerheden er baseret på, at det ikke blot er din munds og læbers udseende, form og størrelse, der er helt unik for dig, men også den måde du bevæger læberne på, når du taler.

Se også:  Guide: Log på Windows uden adgangskode

Blot ved at udtale et ord eller en kort sætning er det derfor muligt for en intelligent algoritme at skelne dig fra alle andre. Endog sproget er for så vidt komplet ligegyldigt, og du vil såmænd også få adgang, hvis dit password er et fuglefløjt. Du behøver end ikke sige noget højt, idet systemet jo blot aflæser dine læbebevægelser.

Denne kombination af et personligt kodeord og din særlige læbestilling under udtale giver derfor en meget høj grad af sikkerhed, og et kodeord baseret på denne teknologi vil derfor være teoretisk umuligt at efterligne og kopiere, og alle uvedkommende, der eventuelt prøver, vil blive nægtet adgang til systemet.

Det er professor Cheung Yiu-ming og et forskerhold fra universitetets Department of Computer Science, der har udviklet læbekodeord som biometrisk identifikation.

Forskerne vurderer selv, at denne nye metode giver større sikkerhed end eksempelvis blot almindelig stemmegenkendelse, der er følsom over for baggrundsstøj og kan omgås på forskellig måde. Desuden kan læbekode-ord bruges af mennesker med høre- eller stemmeproblemer.
Men en nok så væsentlig fordel ved den nye teknologi er, at du uden videre kan skifte til et nyt kodeord.

Se også:  Guide: Log på Windows uden adgangskode

Mens du er født med de fingeraftryk og øjenmønstre, du nu engang har, kan du skifte til et nyt læbekodeord, hvornår du vil, og så tit du vil. Det er kun et spørgsmål om at lagre en ny optagelse af dig selv, mens du udtaler det nye kodeord. Du kan uden videre bruge både kameraet i din bærbare, din mobil eller andet kameraudstyr.

TAGS
Ansigtsgenkendelse
Biometrisk genkendelse
Sikkerhedssystem

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S