Home » Betalingssoftware » Nye opstartstricks for Windows 7
Nye opstartstricks for Windows 7

Nye opstartstricks for Windows 7

Share

Opdag hemmelighederne bag Windows 7’s hurtige opstart

Hver ny generation af computere giver store forbedringer på alle områder – cpu-kraft, grafik, lagringskapacitet – undtagen en. Opstartstid. Det ser ud til, at intet hardware vinder nok til at kompensere for forvokset software, og derfor er vi blevet vant til at bruge stadig længere tid på at kigge på at opstartsprocessen knokler, før vores computer endelig bliver brugbar. Giv dog ikke op. Der er måske, endelig, håb for dem der er syge af at spilde tiden med at kigge på Windows’ opstartsskærm.

Den gode nyhed er, at Microsoft endelig har rettet opmærksomheden mod opstartstiderne i Windows 7, og de fleste anmeldere rapporterer, at de har set væsentlige resultater. Operativsystemet ser ud til at starte så hurtigt som Windows XP – nogle gange endda hurtigere – og giver Vista baghjul. Opgrader og det kunne måske genoplive din computer.

Færre flaskehalse

Der er ikke nogen enkeltstående grund til, at Windows 7 starter hurtigere end dens forgængere. I stedet for at opfinde en magisk ny teknologi har Microsoft brugt meget lang tid på at undersøge opstartsprocessen, afdække flaskehalse og finde snedige måder at reducere deres samlede indvirkning.

For eksempel skal Windows tidligt i opstartsprocessen indlæse og initialisere drivere for alle enheder, som den finder. Tidligere gjorde den dette en ad gangen, så hvis en driver var langsom og fejlbehæftet, så ville den sinke opstarten for alle. Under Windows 7 bliver alle drivere dog initialiseret sideløbende, flere på samme tid, så hvis en driver er et stykke tid om at starte, så kan de andre indlæses i mellemtiden.

[pt id=’2004731′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows 7 Logbogen tillader dig at se nøjagtig hvad der forårsager opstartsproblemer”‘]

Windows 7 Logbogen tillader dig at se nøjagtig, hvad der forårsager opstartsproblemer

Dette vil ikke have en enorm effekt for alle. Det er ikke muligt for Windows at starte alle drivere på samme tid, og nogle drivere kræver, at andre er initialiserede, før de vil virke. Hvis dine drivere alle yder godt nu, så vil det at indlæse dem i grupper, ikke gøre den store forskel, da de alle konkurrerer om de samme ressourcer. Denne forandring betyder dog, at det at installere en dårligt skrevet eller bare meget krævende driver ikke vil have en enorm indvirkning på din opstartstid, og det er meget velkomment.

Se også:  Guide: Genopret din pc fra den store katastrofe

Til tjeneste

Det har længe været kendt, at Windows som standard initialiserer unødvendige tjenester, og at slå disse fra kan hjælpe med at forbedre opstartstider, spare systemressourcer og gøre det hele lidt mere sikkert. Med Windows 7 anerkender Microsoft også dette, med brugbare ændringer der vil hjælpe din computer til at starte hurtigere.

Processen starter med at skrotte nogle af de tjenester, som du ikke rigtig har brug for, og føre andre sammen for at gøre opstartsprocessen mere effektiv. Så i Windows 7 er der for eksempel ikke mere ‘DFS Replication’ eller ‘SL UI-Meddelelsestjeneste’. Terminalservice-tjenesterne forsvinder også alle sammen. Der er end ikke en specifik ReadyBoost-tjeneste mere, selvom ReadyBoost-funktionen fortsætter.

Windows 7 stiller også en masse ‘triggers’ til rådighed: Nye måder at starte tjenester på, kun når du har brug for dem. Så Apple’s Mobile Device-tjeneste kan kun starte, når du isætter en iPod, snarere end hver gang din computer starter op. Dette vil dog ikke ske automatisk – tjenester er nødt til at blive skrevet om for at drage fordel af denne nye egenskab – så vi kommer nok ikke til at se de fulde ydelsesfordele i noget tid endnu. Selv da vil tredjeparts udviklere helt sikkert blive ved med at installere tjenester, som du ikke rigtig har brug for, så du kan forvente at fortsætte med manuelt at finjustere dine tjenester i den nærmeste fremtid.

Opstartsanimation

Overalt, du kigger i Windows 7, er der opstartsrelaterede ændringer. Nogle barberer måske kun en brøkdel af et sekund af, men sammenlagt bliver det til noget.

Tag for eksempel den nye opstartsanimation. Den er lille for at skære ned på disk-I/O, og den bruger cpu-optimeringer for at forbedre ydelsen. Perle-animationen i Vista er blevet droppet, og det sparer mere tid. Microsoft har skåret ned på visningsovergangene, så der er mindre skærmblinken, inden login-skærmen kommer frem. Windows 7 prøver heller ikke længere at synkronisere animationen og login-lyden, hvilket betyder, at den ikke behøver at vente til dit lydkort er initialiseret, før opstarten kan fortsætte.

[pt id=’2004732′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Selv Windows 7 opstartsanimationen er blevet finindstillet og slanket for bedre ydelse”‘]

Selv Windows 7 opstartsanimationen er blevet finindstillet og slanket for bedre ydelse

Der er forbedringer i caching-teknikker, såsom forhåndshentning, som vil forbedre ydelsen udover bare opstarten. Windows 7 inkluderer endda også optimeringer til det seneste hardware. Hvis du bruger en solid state disk, for eksempel, så vil Superfetch, ReadyBoost og forhåndshentning ikke gøre megen nytte, og derfor vil de alle blive deaktiveret.

Se også:  Guide: Genvej til flotte fotos med HDR

Forbedret defragmentering

En korrekt optimeret harddisk er grundlæggende for den bedste opstartsydelse, så det er godt at se, at Windows 7 introducerer mange forbedringer til defragmenteringsprocessen.

Tidligere var meget kerne-NTFS metadata låst fast og utilgængeligt for defragmentering. Nu tillader Microsoft, at det bliver flyttet, hvilket kan forbedre din computers ydelse. Ændringen vil også tillade Windows at komprimere sine systemfiler sammen, hvilket tillader dig at krympe en volumen til en mindre størrelse end før – belejligt hvis du repartitionerer et drev.

Du kan nu planlægge jobs, hvor flere volumener bliver defragmenteret samtidig, dejligt tidsbesparende hvis du har flere harddiske. Microsoft har lyttet til os brugere, som var irriterede over manglen på defragmenteringsstatus i Vista, og de har svaret med en ny og langt mere informativ brugergrænseflade til defragmentering.

[pt id=’2004733′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows 7 kan defragmentere flere drev på en gang hvilket sætter fart på tingene”‘]

Windows 7 kan defragmentere flere drev på en gang, hvilket sætter fart på tingene

Mere kontroversielt så vil Windows 7 automatisk deaktivere en planlagt defragmentering, når som helst den opdager en solid state disk. SSD’ere bliver slidt op af overdreven brug, så det at undgå defragmenteringer vil hjælpe med at forlænge dets levetid. Dette kan dog også resultere i reduceret ydelse over tid. Hvis hastighed er vigtigst, så er du nødt til at defragmentere manuelt for at holde din SSD i tip-top stand.

Det bedste er, at Windows 7 udvider Vista’s diagnostiske evner og tillader systemet, at det optager hver opstartstid, opdager ethvert problem eller ophold, identificerer den mest sandsynlige årsag og hjælper måske endda med en løsning (også selv om den løsning ender med at være noget i retning af ‘prøv at opgradere denne software’).

Det er denne fornuftige kombination af forbedringer på Windows’ kernefunktioner, sammen med evnen til at fravælge tredjeparts værktøj, der opfører sig dårligt eller er fejlbehæftet, som burde hjælpe med at levere mærkbart hurtigere og mere konsistente computeropstartstider, når du opgraderer.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Fakta

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
boot
Guide
Opstartsoptimering
Systemoptimering
Tips og trick
Windows 7

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S